Zagadka - akt ślubu zawiera dane inne niż akt urodzenia

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Wszeborowski_Tomasz

Sympatyk

Post autor: Wszeborowski_Tomasz »

Mam taką zagadkę, na którą trudno pewnie będzie odpowiedzieć, ale podzielę się z Wami, otóż postanowiłem zbadać mikrofilmy z parafii Mały Płock, jakie są w AP (to samo co u mormonów, bo to oni je robili), a zachowały się niestety szczątkowe dane z tej parafii.

Udało mi się jednak znaleźć akt ślubu przodków z 1846, wynotuję dane małżonków:
- Jan Popkowski młodzian w Popkach przy matce zostający, tamże urodzony z Mateusza i Marianny z Włodkowskich małżonków Popkowskich szlachty w Popkach zamieszkałych lat 28 mający
- panna Teofila Chludzińska córka Jana i Anny z Włodkowskich małżonków Chludzińskich szlachty w Chludniach zamieszkałych lat 24 mająca w Chludniach zrodzona i przy krewnych dotąd zostająca

Szczęśliwie zachowały się akty urodzin z lat 1815-24, więc postanowiłem odnaleźć akty urodzin wyżej wymienionych. Ogólna uwaga jest taka, że Popkowscy, Chludzińscy i Włodkowscy często zawierali małżeństwa między sobą i osoby o tych nazwiskach występują i w Popkach i w Chludniach.

Znajduję akt urodzenia Jana Popkowskiego, syna Mateusza Popkowskiego urodzonego w 1819, ale z Katarzyny Bagińskiej. W omawianym przedziale nie znajduję żadnego innego aktu urodzenia innego dziecka Mateusza Popkowskiego. Przeglądam akty zgonów z zachowanych roczników 1815-16 i 1823-25 i udaje mi się ustalić czworo zmarłych dzieci Mateusza: Bogumiła córka Mateusza z niegdy Marianny Chojnowskiej (ur. ok 1810 zm. 1824), a pozostała trójka z Katarzyny Bagińskiej (dzieci umierały w latach 1815, 1824, 1825 - to ostatnie było niemowlęciem, zawsze w Popkach - podany jest też wiek rodziców w 1824 Mateusz ma 52 lata a Katarzyna 30). Innego Mateusza Popkowskiego jak ten z Popek nie znajduję w jakiejś innej miejscowości w tej parafii, zakładam więc, że był jedyny (mam akt urodzenia Mateusza z 1771, zapewne tego).

W 1848 bierze ślub Franciszek Popkowski z Chludni syn zmarłego Józefa i Marianny Włodkowskiej (tacy rzeczywiście byli w Chludniach, np. mieli syna urodzonego w 1818 roku).

Żeby jeszcze sprawę zagmatwać nie znalazłem aktu urodzenia Teofili Chludzińskiej, ani jakiegoś śladu pary Jan Chludziński i Anna z Włodkowskich, ale w 1818 rodzi się w Chludniach syn Jana Chludzińskiego i Marianny Włodkowskiej (!) a w listopadzie tego samego roku bierze ślub inny Jan Chludziński z Anną z Chludzińskich (mam ten akt i rodzice jej na pewno są z Chludzińkich, a państwo młodzi z Chludni i Włodków).

No i teraz podsumowanie: jak tu ich umieścić w drzewie? Tak jak z aktu ślubu, zakładając, że jest tam jak trzeba, a po prostu nie odnalazłem aktów tych właściwych, czy założyć, że ksiądz sporządzający akt w 1846 pogubił się i wiedząc, że matką Jana jest wdowa po Popkowskim wpisał nie tą co trzeba. Co do rodziców Teofili Chludzińskiej, to może nawet ci krewni namieszali, ja już nie wiem, co o tym wszystkim myśleć.

Pozdrawiam, Tomek
Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: marzanna62 »

Napisales Bogumila corka Mateusza z niegdy Marianna Chojnowska.Pozostale dzieci z Katarzyna Baginska. Pierwsza zona Mateusza to Marianna nie wiadomo tylko jakiebylo jej rodowe nazwisko. Druga zona to Katarzyna Baginska.
Postaraj sie znazezc akt zgonu pierwszej zony Mateusza tam powinne byc jej rodowe nazwisko.
Druga sprawa Mateusz mogl miec dwoch synow o imieniu Jan z pierwsza zona i druga zona. Poszukaj slubow Mateusza. Z aktu urodzenia Jana wyglada ze w 1819 Mateusz mial juz druga zone potrzebujesz dowodu czyli slubu Mateusza. Masz tez wstepne info od zgonie pierwszej zony musial byc przed 1819.
Przyjmijmy ze Mateusz jest pewny ur 1771 musisz znalzec jego malzenstwa.
Kim byl Franciszek Popkowski czy masz jego akt urodzenia czy rzeczywiscie to Jozef z Marianna a nie Jan z Marianna. Czy widziales gdzies slub pary Jozef Marianna powinien byc taki slub.
Co do Chludzinskich tam tez musisz znalezc wiecej aktow w tym wszystkie sluby.
Marzanna

Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
andompol

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: andompol »

w dowodach do aktów ślubu co było?
a w KLS może ktoś z nich będzie
Wszeborowski_Tomasz

Sympatyk

Pierwsza żona Mateusza była z Chojnowskich zmarła ok. 1812. Może Mateusz ożenił się z Marianną Włodkowską, ale na to dowodów brak - w 1825 żyli i Mateusz i Katarzyna, a akty małżeństw kończą się na 1829 i nie ma w nich Mateusza. Akty małżeństw zaczynają się od 1817, a wtedy już zapewne byli małżeństwem Józef i Marianna Popkowscy z Chludni. Ich syn Franciszek urodził się ok. 1828, tego rocznika już nie ma. Popkowscy w Chludniach byli wylegitymowani w odróżnieniu od tych z Popek.
Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: marzanna62 »

Wszeborowski_Tomasz pisze:Pierwsza żona Mateusza była z Chojnowskich zmarła ok. 1812. Może Mateusz ożenił się z Marianną Włodkowską, ale na to dowodów brak - w 1825 żyli i Mateusz i Katarzyna, a akty małżeństw kończą się na 1829 i nie ma w nich Mateusza. Akty małżeństw zaczynają się od 1817, a wtedy już zapewne byli małżeństwem Józef i Marianna Popkowscy z Chludni. Ich syn Franciszek urodził się ok. 1828, tego rocznika już nie ma. Popkowscy w Chludniach byli wylegitymowani w odróżnieniu od tych z Popek.
Skad wiesz ze pierwsza zona zmarła ok 1812? . Skad wiesz ze z Chojnowskich? Jak miala na imie 1 zona? Jezeli zgon 1812 to slub z druga zona musial byc po 1812. Nie zakladam ze byly 3 zony mysle ze 2 pierwszy z Marianna? z Chojnowskich? drugi z Katarzyna.
W kazdym z aktow mogly byc bledy. Mialam przypadek zmiany nazwiska matki przy kolejnych dzieciach a to na pewno caly czas byla ta sama osoba. Mailam akt urodzenia tej matki dzieci. Wazne jest conajmniej imie matki panienskie sa czesto przekrecane.

Niestety dowody sprawdzamy krzyzowo slub z urodzeniem i zgonem nie majac takiego sprawdzenia wszystko to hipotezy
Marzanna

Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
Wszeborowski_Tomasz

Sympatyk

Córka Mateusza zmarła w 1815 w wieku 2 lat i była ona już z Bagińskiej, toteż Chojnowska musiała umrzeć najpóźniej na początku 1813, nie sądzę by nią się warto było przejmować. Na pewno nie mogła być wymieniona jako matka Jana w 1846.

Dla mnie jest najbardziej prawdopodobne, że matką tego mojego Jana była Katarzyna z Bagińskich a ojcem Mateusz, tak jak to wynika z aktu urodzenia z 1819 - dziecko nosi imiona Jan Seweryn. A że był jeszcze wylegitymowany Jan Kacper Popkowski (co prawda nie trafiłem na niego w poszukiwaniach i dane o nim mam jedynie ze spisu wylegitymowanych, ale był to pewnie syn Józefa i Marianny i brat wylegitymowanego Mikołaja Ambrożego ur. 1818, którego akt mam) zapewne w podobnym do niego wieku, może stąd ta pomyłka księdza.

Moi Popkowscy Jan i Teofila mieszkali w Popkach, mieli nawet syna imieniem Mateusz. No i córkę Cecylię, moją prababkę, ur. 1860, która później zamieszkała w Górkach Sypniewo parafia Dobrzyjałowo i jest pochowana na tamtejszym cmentarzu razem z mężem Onufrym Rogińskim vel Łapińskim. Gdyby ktoś miał te osoby wśród swoich przodków to też proszę o kontakt, wymienimy się informacjami.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”