Powstanie listopadowe na ziemi sandomierskiej - prośba

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Gajzler_Michał

Sympatyk
Kontakt:

Powstanie listopadowe na ziemi sandomierskiej - prośba

Post autor: Gajzler_Michał »

Jestem zainteresowany wszelkimi źródłami dotyczącymi powstania listopadowego na terenie ziemi sandomierskiej. Gdyby ktoś mógł mi coś polecić, byłbym bardzo wdzięczny.

Konkretnie poszukuję informacji o Petelewiczach z Ćmielowa.

Źródła z których korzystałem:

1)

"Ćmielów" [w:] „Miasta polskie w Tysiącleciu”, pod red. Stanisława Arnolda, tom I, 1965

Cytat ze s.504:

„Podczas powstania listopadowego mieszczanie zorganizowali własny oddział pod dowództwem Andrzeja Petelewicza.”

2)

Moniewski Jerzy, „Fabryka fajansu w Ćmielowie za dyrekcji Adolfa Fryderyka Vatkego 1808 – 1837”, Radom 2007.

Cytat ze s.16:

„Zorganizowaniem ćmielowskiego oddziału gwardii sandomierskiej miał się bardzo zasłużyć mieszczanin Jakub Petelewicz.”

Są to niestety jedyne znane mi wzmianki o Petelewiczach w kontekście powstania listopadowego. Ww. źródła są z 1965 i 2007 roku. Wierzę, że istnieją źródła wcześniejsze, z których korzystali autorzy. Niestety, u Jerzego Moniewskiego jest niepełny przypis do "Miast polskich w Tysiącleciu", a w "Miastach..." bibliografia jest rozległa, ale tylko niektóre miasta mają odrębną bibliografię - Ćmielów niestety nie.

Wobec powyższego, warty jest zbadania każdy trop na źródło dotyczące powstania listopadowego na ziemi sandomierskiej. Bardzo proszę o podzielenie się wiedzą.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”