Witam,
proszę o przetłumaczenie poniższych dokumentów
http://szukajwarchiwach.pl/48/912/0/-/9 ... 7IihjwXzfw
http://szukajwarchiwach.pl/48/912/0/-/1 ... iTsTCzyJvg
Z góry dziękuje
Proszę o przetłumaczenie
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Proszę o przetłumaczenie
Mariusz
Poszukuję rodzin
Kaczmarek vel Karczmarczyk, Magiera, Lawendowski, Stępnik, Ostałowski, Idzikowski, Jezierski, Włostowski, Męcina par. Krzemienica; Płocki, Luch, Susik, Bala Reszka par. Żelechlinek; Gromek, Wolny, Słodki par. Wysokienice
Poszukuję rodzin
Kaczmarek vel Karczmarczyk, Magiera, Lawendowski, Stępnik, Ostałowski, Idzikowski, Jezierski, Włostowski, Męcina par. Krzemienica; Płocki, Luch, Susik, Bala Reszka par. Żelechlinek; Gromek, Wolny, Słodki par. Wysokienice
-
Gawroński_Zbigniew

Nr 562 - ze wsi Lubochnia. roku Pańskiego 1792, dnia 1 sierpnia. Ja Baltazar Kotasiewicz, oratorianin, kapelan kościoła Studzianeńskiego, ochrzciłem dziecię płci męskiej imieniem Piotr syna pracowitych Jakuba Palusza-Kuta i Heleny Paluszówny, małżonków prawnie poślubionych. Chrzestnymi zostali pracowici Jan Hoffmann i Helena Szwagierkówna.
--
….. … … chrztu pracowitej Elżbiety Pajakówny-Gradówny.
Nr. 679.
Z wsi Brynica.
Roku Pańskiego 1794, dnia 3 października, ja, Tomasz Niedźwiedzki, zarządzający parafią Lubochneńską ochrzciłem dziecię, dziewczynkę imieniem Elżbieta, córkę pracowitych Tomasza Pająka-Grada i Konstancji Pawelcówny, prawnie poślubionych. Chrzestnymi zostali pracowici Wojciech Wójcik i Agnieszka Kazubkówna, wszyscy z Brynicy.
Oświeci pan chłopa granatem oderwanego od pługa.
O co chodzi z tymi podwójnymi nazwiskami w tej miejscowości? To były tzw imioniska? co to za lich? Dość rzadko się takie widzi zwłaszcza u panienek idących do ślubu.
Pozdrawiam pięknie.
--
….. … … chrztu pracowitej Elżbiety Pajakówny-Gradówny.
Nr. 679.
Z wsi Brynica.
Roku Pańskiego 1794, dnia 3 października, ja, Tomasz Niedźwiedzki, zarządzający parafią Lubochneńską ochrzciłem dziecię, dziewczynkę imieniem Elżbieta, córkę pracowitych Tomasza Pająka-Grada i Konstancji Pawelcówny, prawnie poślubionych. Chrzestnymi zostali pracowici Wojciech Wójcik i Agnieszka Kazubkówna, wszyscy z Brynicy.
Oświeci pan chłopa granatem oderwanego od pługa.
O co chodzi z tymi podwójnymi nazwiskami w tej miejscowości? To były tzw imioniska? co to za lich? Dość rzadko się takie widzi zwłaszcza u panienek idących do ślubu.
Pozdrawiam pięknie.
Zbigniew
Najgorsze to znalezc teraz przodka, jak kazdy Pająk ma jako jedno z nazwisk
Dziękuję Panie Zbigniewie, sam nie wiem co tu jest grane. Rozumiałem jak w Budziszewicach było z Brudakami, gdzie jedni to byli Brudaki Antczaki - linia Antoniego a drudzy z lini Macieja- po prostu Brudaki. Bądź mądry pisz wiersze
Dziękuję za tłumaczenie. Grzebie dalej.
Przepraszam za błędy, pisze z komórki.
Dziękuję ślicznie.
Dziękuję Panie Zbigniewie, sam nie wiem co tu jest grane. Rozumiałem jak w Budziszewicach było z Brudakami, gdzie jedni to byli Brudaki Antczaki - linia Antoniego a drudzy z lini Macieja- po prostu Brudaki. Bądź mądry pisz wiersze
Dziękuję za tłumaczenie. Grzebie dalej.
Przepraszam za błędy, pisze z komórki.
Dziękuję ślicznie.
Mariusz
Poszukuję rodzin
Poszukuję rodzin
-
Gawroński_Zbigniew

A ja coś panu podpowiem. Tego nie znajdzie pan chyba nigdzie. Zauważyłem w kilkunastu parafiach, że w okolicach przełomu 18/19 wieku w ksenodochiach = przytułkach dla dziadów proszalnych/szpitalikach przyparafialnych zarządzali "brudaki". Mogę być w błędzie, może to być przypadek, ale może to być również jakiś trop.
Zbigniew
Dziękuję pięknie, nie słyszałem o tym.... już zapisuje tą informację.
Pozdrawiam sredecznue
Pozdrawiam sredecznue
Mariusz
Poszukuję rodzin
Poszukuję rodzin