Ostrowiec Świętokrzyski
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- Kostkowski

Ostrowiec Świętokrzyski
Nazwa miasta "Ostrowiec Świętokrzyski" pojawiła się w 1937 roku, wcześniej był to "Ostrowiec", "Ostrowiec nad Kamienną", "Ostrowiec Kielecki".
Decyzja o zmianie nazwy miasta powinna zapaść wysoko i zapewne można by dotrzeć do takiego rozporządzenia.
Czy w tamtym czasie była to Ustawa? Jeśli tak to powinna być w Dz. U., ale nie mogę znaleźć, a wiem, że urzędnicy też szukali bezskutecznie.
Czy mogła to być decyzja na poziomie Rady Miasta? Protokoły RM z tamtych lat urzędnicy oddali jak makulaturę.
Czy mogło być tak, że bez żadnych podstaw prawnych pojawiła się nowa nazwa i zadomowiła się?
Decyzja o zmianie nazwy miasta powinna zapaść wysoko i zapewne można by dotrzeć do takiego rozporządzenia.
Czy w tamtym czasie była to Ustawa? Jeśli tak to powinna być w Dz. U., ale nie mogę znaleźć, a wiem, że urzędnicy też szukali bezskutecznie.
Czy mogła to być decyzja na poziomie Rady Miasta? Protokoły RM z tamtych lat urzędnicy oddali jak makulaturę.
Czy mogło być tak, że bez żadnych podstaw prawnych pojawiła się nowa nazwa i zadomowiła się?
Ostatnio zmieniony śr 16 lis 2016, 23:26 przez Kostkowski, łącznie zmieniany 2 razy.
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
- Krzysztof_Fornalski

- Kontakt:
Ostrowiec Świętokrzyski
Kiedyś robiłem małe śledztwo w tej sprawie, ale również nic nie ustaliłem. To wygląda na zmianę bardziej ewolucyjną, niczym ewolucja sąsiednich Starachowic.
Pozdrawiam,
Pozdrawiam,
Krzysztof Wojciech Fornalski
z racji tego, iż nie często tu zaglądam, podaję szybki kontakt: krzysztof.fornalski (małpka@) gmail.com
z racji tego, iż nie często tu zaglądam, podaję szybki kontakt: krzysztof.fornalski (małpka@) gmail.com
- Kostkowski

Re: Ostrowiec Świętokrzyski
Ze Starachowicami to podwójna przemiana, bo nowe Starachowice przyłączono do starego Wierzbnika, a powiększonemu Wierzbnikowi zmieniono nazwę na Starachowice. Czy tak?Krzysztof_Fornalski pisze:Kiedyś robiłem małe śledztwo w tej sprawie, ale również nic nie ustaliłem. To wygląda na zmianę bardziej ewolucyjną, niczym ewolucja sąsiednich Starachowic.
Pozdrawiam,
- Krzysztof_Fornalski

- Kontakt:
Mniej więcej tak 
- Kostkowski

Żeby nie wyważać otwartych drzwi bardzo proszę napisz co już sprawdziłeś.Krzysztof_Fornalski pisze:Kiedyś robiłem małe śledztwo w tej sprawie, ale również nic nie ustaliłem. To wygląda na zmianę bardziej ewolucyjną, niczym ewolucja sąsiednich Starachowic.
Pozdrawiam,
- Krzysztof_Fornalski

- Kontakt:
Ogólnodostępne książki o Ostrowcu, ale niestety nie potrafię teraz wymienić ich tytułów. To było już kilka lat temu.
Myślę, że najlepiej jest o te sprawy pytać kustosza muzeum w Ostrowcu, Pana Waldemara Broćka. On jest kopalnią wiedzy.
Myślę, że najlepiej jest o te sprawy pytać kustosza muzeum w Ostrowcu, Pana Waldemara Broćka. On jest kopalnią wiedzy.
- Kostkowski

To byłoby zbyt proste, gdyby tam było nie szukałbym tu.Krzysztof_Fornalski pisze:Ogólnodostępne książki o Ostrowcu
To byłoby zbyt proste, gdyby w muzeum wiedzieli nie szukałbym tu.Krzysztof_Fornalski pisze:Myślę, że najlepiej jest o te sprawy pytać kustosza muzeum w Ostrowcu.
Ustalenie nazwy miasta Ostrowiec Świętokrzyski zostało zamieszczone w Zarządzeniu Ministra Spraw Wewnętrznych z 28 lutego 1937 r. nr 69 poz. 104
Jest w Wikipedii w przypisach
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 9370690104
Jest w Wikipedii w przypisach
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 9370690104
- Krzysztof_Wasyluk

Właściwym urzędowym organem prasowym dla tego typu zarządzeń jest (i był) Monitor Polski.
Krzysztof
Krzysztof
Krzysztof Wasyluk
Tam jest wymieniona podstawa prawna.
Art 2, ust. 1 Rozporządzenia Prezydenta RP z dnia 24.10.1934 r. o ustalaniu nazw miejscowości (Dz. U. R. P. Nr 94, poz. 850) gdzie jest prerogatywa dla MSW.
Art 2, ust. 1 Rozporządzenia Prezydenta RP z dnia 24.10.1934 r. o ustalaniu nazw miejscowości (Dz. U. R. P. Nr 94, poz. 850) gdzie jest prerogatywa dla MSW.
- Kostkowski

Dziękuję wszystkim
- Kostkowski

Teraz już wiemy, że nazwa mojego miasta Ostrowiec Świętokrzyski prawomocnie została powołana do życia Zarządzeniem Ministra Spraw Wewnętrznych z dnia 28 lutego 1937 roku o ustaleniu urzędowych nazw miast i ogłoszona w Monitorze Polskim 1937 nr 69 poz. 104.
Wiemy też, że wcześniej funkcjonowały nazwy: "Ostrowiec nad Kamienną", "Ostrowiec Kielecki", "Ostrowiec".
Nie wiemy natomiast na czyj wniosek dawniejsza nazwa została zmieniona na współczesną, ani jakie były motywy tej zmiany. Nie wiemy też o ewolucji wcześniejszych nazw: kiedy?, dlaczego?
Może także w tym względzie zechce się ktoś wypowiedzieć?
Wiemy też, że wcześniej funkcjonowały nazwy: "Ostrowiec nad Kamienną", "Ostrowiec Kielecki", "Ostrowiec".
Nie wiemy natomiast na czyj wniosek dawniejsza nazwa została zmieniona na współczesną, ani jakie były motywy tej zmiany. Nie wiemy też o ewolucji wcześniejszych nazw: kiedy?, dlaczego?
Może także w tym względzie zechce się ktoś wypowiedzieć?
Ostatnio zmieniony śr 16 lis 2016, 23:28 przez Kostkowski, łącznie zmieniany 1 raz.
Co do ostatecznego ustalenia nazwy miasta, to znalazłem wpis, że:
W swojej historii nosił też nazwę Tarnowiec, zapewne od rodu Tarnowskich,
W XVII–XVIII w. właścicielami Ostrowca byli przedstawiciele wielkich rodów magnackich: Tarnowscy, Tworowscy (Buczaccy), Ostrogscy.
Najprawdopodobniej zrobiono tak aby odróżnić go od innych Ostrowców w odrodzonej Polsce.... wprowadzono nazwę Ostrowiec Świętokrzyski, podkreślając w ten sposób bliskość miasta do Gór Świętokrzyskich i Świętego Krzyża.
W swojej historii nosił też nazwę Tarnowiec, zapewne od rodu Tarnowskich,
W XVII–XVIII w. właścicielami Ostrowca byli przedstawiciele wielkich rodów magnackich: Tarnowscy, Tworowscy (Buczaccy), Ostrogscy.
- Kostkowski

Sofeicz pisze:Co do ostatecznego ustalenia nazwy miasta, to znalazłem wpis, że:Ale czyjego autorstwa jest ten wpis i z jakiej publikacji pochodzi?... wprowadzono nazwę Ostrowiec Świętokrzyski, podkreślając w ten sposób bliskość miasta do Gór Świętokrzyskich i Świętego Krzyża.
Znalazłem na http://ostrowiecki.eu/powiat/charakterystyka/ i toto ma wartość jak bazgroły na płotach.
Na jakiej podstawie tak sądzisz?... i toto ma wartość jak bazgroły na płotach.
Przecież te lokalne portale (w innych też to można znaleźć) pewnie opierają się na jakichś ustaleniach lokalnych historyków.
Na stronie Kolegiaty Ostrowieckiej czytamy:
"W ciągu swoich dziejów miasto różnie nazywano; początkowo Ostrów, Ostrowiec i Tarnowiec, następnie Ostrowiec, Ostrowiec nad Kamienną, Ostrowiec Kielecki, Ostrowiec Świętokrzyski.
Parafia, w przeciwieństwie do miasta, posiada oficjalny dokument swego powstania. Wystawił go w Opatowie, dnia 2 sierpnia 1614 roku, kolejny właściciel Ostrowca, książe Janusz Ostrogski, kasztelan krakowski. Niektórzy na podstawie tego dokumentu wnioskowali o dacie założenia miasta opierając się na zawartym w nim określeniu "Ostrowiec noviter a nobis erecti.".