Nazwisko: Radziszewski
Moderatorzy: maria.j.nie, Galinski_Wojciech, adamgen
- Komentarze

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=26565&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Witaj. Ja również poszukuję informacji na temat nazwiska "Radziszewski". Wpisałaś jako miejsce poszukiwań "Koce Borowe". W oparciu o informacje przekazane przez siostrę mojej babci i oraz jej krewnych mogę trochę napisać o rodzinie Radziszewskich z wsi Koce Piskuły. Z tego co wiem, to rodzina Radziszewskich miała dużą posiadłość ziemską w wsi Koce Piskuły. Prawdopodobnie w II poł. XIX wieku Radziszewscy (Koce Piskuły) mieli dwie córki i syna (być może było więcej dzieci, ale nie znalazłem). Paulina, od której ja pochodzę, wyszła za mąż za Niemyjskiego do Zalesia. Siostra Pauliny wcześnie została wdową, a brat zginą w nie końca wiadomych mi okolicznościach, w każdym bądź razie wcześnie i nie z przyczyn naturalnych. Na Koce Piskuły do rodziców Pauliny przyszła najmłodsza córka Pauliny, tj. Florentyna (1888 ok - 02.10.1966 r.) wraz z mężem Kazimierzem Niemyjskim (1886 ok - 13.11.1971).
Córka Pauliny Radziszewskiej po mężu Niemyjska, Józefa wyszła za mąż za Niemyjskiego Jana do Koców Borowych. Jeśli posiadasz jakieś informacje na powyżej przedstawiony temat, to proszę o odpowiedź. Byc może uda nam się posunąć krok dalej.
Jeszcze jedna informacja. Na cmentarzu w Winna Poświętna jest pochowany Franciszek Radziszewski (3.12.1817 - 22 lipca 1885). Z przekazów rodzinnych wiem, że jest on spokrewniony z poją rodziną, ale w jaki sposób, to jeszcze nie ustaliłem. Wpisz "Franciszek Radziszewski (1817-1885) w google, to pojawią się informacje o nim. Co prawda daty tj. dni ur. i dni zgonu (miesiące i lata się zgadzają!) się nie zgadzają z napisem na pomniku, ale może to byc spowodowane różnicą wynikającą z adnotacji w kalendarzu Juliańskim i Gregoriańskim.
Córka Pauliny Radziszewskiej po mężu Niemyjska, Józefa wyszła za mąż za Niemyjskiego Jana do Koców Borowych. Jeśli posiadasz jakieś informacje na powyżej przedstawiony temat, to proszę o odpowiedź. Byc może uda nam się posunąć krok dalej.
Jeszcze jedna informacja. Na cmentarzu w Winna Poświętna jest pochowany Franciszek Radziszewski (3.12.1817 - 22 lipca 1885). Z przekazów rodzinnych wiem, że jest on spokrewniony z poją rodziną, ale w jaki sposób, to jeszcze nie ustaliłem. Wpisz "Franciszek Radziszewski (1817-1885) w google, to pojawią się informacje o nim. Co prawda daty tj. dni ur. i dni zgonu (miesiące i lata się zgadzają!) się nie zgadzają z napisem na pomniku, ale może to byc spowodowane różnicą wynikającą z adnotacji w kalendarzu Juliańskim i Gregoriańskim.
Piotr
Witam,
W XIX wieku w Kocach Piskułach żyła w zasadzie tylko jedna rodzina Radziszewskich, wygasła w 1854 r. na Józefie Radziszewskim, który pozostawił po sobie dwie córki: Juliannę i Mariannę. Ożeniony był z Franciszką Koc.
Pod koniec XIX w., w 1898 r., miał miejsce chrzest Józefa Radziszewskiego, którego rodzicami byli Józef Radziszewski i Bogumiła Koc - ze wsi Koce Piskuły. Był on jednak ich jedynym dzieckiem.
W spisie parafialnym parafii Winna Poświętna z 1914 w Kocach Piskułach jest tylko jedna rodzina Radziszewskich - powyższa Bogumiła Radziszewska z Koców (zapewne już wtedy wdowa) oraz jej syn, Józef.
W tym samym spisie, co może Cię zainteresuje, podana jest rodzina Niemyjskich, o której pisałeś: Kazimierz Niemyjski s. Józefa (28 lat), Florentyna Niemyjska z Niemyjskich (27 lat) i ich córka, 2-letnia Helena. Jeżeli ślub był zawarty w par. Winna, to miał miejsce między rokiem 1906. a 1912.
O które Zalesie chodzi? Musiałbyś podać chociaż orientacyjne lata życia Pauliny. Sluby odbywały się z reguły w parafii panny młodej, jednak w par. Winna nie odnalazłem żadnego aktu małżeństwa, który można by powiązać z tą sprawą. Czy imię Paulina dla tej osoby jest potwierdzone i pewne na 100%?
W XIX wieku w Kocach Piskułach żyła w zasadzie tylko jedna rodzina Radziszewskich, wygasła w 1854 r. na Józefie Radziszewskim, który pozostawił po sobie dwie córki: Juliannę i Mariannę. Ożeniony był z Franciszką Koc.
Pod koniec XIX w., w 1898 r., miał miejsce chrzest Józefa Radziszewskiego, którego rodzicami byli Józef Radziszewski i Bogumiła Koc - ze wsi Koce Piskuły. Był on jednak ich jedynym dzieckiem.
W spisie parafialnym parafii Winna Poświętna z 1914 w Kocach Piskułach jest tylko jedna rodzina Radziszewskich - powyższa Bogumiła Radziszewska z Koców (zapewne już wtedy wdowa) oraz jej syn, Józef.
W tym samym spisie, co może Cię zainteresuje, podana jest rodzina Niemyjskich, o której pisałeś: Kazimierz Niemyjski s. Józefa (28 lat), Florentyna Niemyjska z Niemyjskich (27 lat) i ich córka, 2-letnia Helena. Jeżeli ślub był zawarty w par. Winna, to miał miejsce między rokiem 1906. a 1912.
Paulina, od której ja pochodzę, wyszła za mąż za Niemyjskiego do Zalesia
O które Zalesie chodzi? Musiałbyś podać chociaż orientacyjne lata życia Pauliny. Sluby odbywały się z reguły w parafii panny młodej, jednak w par. Winna nie odnalazłem żadnego aktu małżeństwa, który można by powiązać z tą sprawą. Czy imię Paulina dla tej osoby jest potwierdzone i pewne na 100%?
Chodzi tu o Franciszka Radziszewskiego, bibliografa. Urodził się i zmarł we wsi Radziszewo Króle, choć jego rodzina wywodziła się z Radziszewa Starego (z dziedziny Sobiechowo, dziś Radziszewo Sobiechowo). Z informacji, które posiadam, nic nie wskazuje na to, by jego rodzina (bracia, bracia stryjeczni etc.) mieli jakiekolwiek związki z Piskułami, czy innymi Kocami. Musiałbyś tu również podać bardziej precyzyjne informacje.Jeszcze jedna informacja. Na cmentarzu w Winna Poświętna jest pochowany Franciszek Radziszewski (3.12.1817 - 22 lipca 1885). Z przekazów rodzinnych wiem, że jest on spokrewniony z poją rodziną, ale w jaki sposób, to jeszcze nie ustaliłem.
Aby Ci pomóc, podam wszystkie Pauliny Radziszewskie, jakie urodziły się w par. Winna od 1825 do 1870 r.
1. 1835. córka Piotra Radziszewskiego i Józefy Porzezińskiej. Radziszewo Króle. w 1851 r. wychodzi za mąż za Józefa Porzezińskiego ze wsi Porzeziny Mendle.
2. 1840 r. córka Piotra Radziszewskiego i Marianny Twarowskiej. Radziszewo Sieńczuch. Umiera w 1844 r.
3. 1842 r. córka Grzegorza Radziszewskiego i Marcjanny Radziszewskiej. Radziszewo Sieńczuch. Umiera prawdopodobnie tamże, w 1859 jako 17-letnia panna. Dość lakoniczne informacje w akcie zgonu, ale wiek się zgadza i miejsce - także.
4. 1846 r. córka Macieja Radziszewskiego i Heleny Żero. Radziszewo Króle. Umiera w 1848 r.
5. 1847. córka Ignacego Radziszewskiego i Eleonory Choromańskiej. Winna Wypychy. Nie mam danych odnośnie tej osoby. Niestety, jest u mnie dziura metrykalna między 1870. a 1882 r.
6. 1849. córka ponownie Piotra Radziszewskiego i Marianna Twarowskiej. Radziszewo Sieńczuch. Zmarła w 1850 r.
7. 1851. Córka Michała Radziszewskiego i Anny. Radziszewo Sobiechowo. W 1882 r. wychodzi za mąż za Stanisława Twarowskiego, 35-letniego wdowca ze wsi Twarogi Lackie.
8. 1852 r. córka Józefa Radziszewskiego i Barbary Boguszewskiej. Radziszewo Króle. Zmarła w 1854 r.
9. 1861 r. Córka Ignacego Radziszewskiego i Konstancji Niemyjskiej. Radziszewo Sieńczuch. W 1886 r. wychodzi za mąż za Mikołaja Radziszewskiego.
10. 1863. córka Benedykta Radziszewskiego i Franciszki Łempickiej. Radziszewo Sieńczuch. Na pewno żyła jeszcze w 1877 r., bo wymienia ją spis parafialny z tego roku.
Jedyna sensowna opcja, to Paulina spod nr 5., ale oni z Piskułami nie mieli nic wspólnego. Nie byli też spokrewnieni z Franciszkiem bibliografem.
Jedynym wyjściem jest znalezienie aktu małżeńtwa Kazimierz Niemyjskiego i Florentyny Niemyjskiej. Podani tam będą rodzice młodych - i tu by się wszystko rozstrzygnęło.
1. 1835. córka Piotra Radziszewskiego i Józefy Porzezińskiej. Radziszewo Króle. w 1851 r. wychodzi za mąż za Józefa Porzezińskiego ze wsi Porzeziny Mendle.
2. 1840 r. córka Piotra Radziszewskiego i Marianny Twarowskiej. Radziszewo Sieńczuch. Umiera w 1844 r.
3. 1842 r. córka Grzegorza Radziszewskiego i Marcjanny Radziszewskiej. Radziszewo Sieńczuch. Umiera prawdopodobnie tamże, w 1859 jako 17-letnia panna. Dość lakoniczne informacje w akcie zgonu, ale wiek się zgadza i miejsce - także.
4. 1846 r. córka Macieja Radziszewskiego i Heleny Żero. Radziszewo Króle. Umiera w 1848 r.
5. 1847. córka Ignacego Radziszewskiego i Eleonory Choromańskiej. Winna Wypychy. Nie mam danych odnośnie tej osoby. Niestety, jest u mnie dziura metrykalna między 1870. a 1882 r.
6. 1849. córka ponownie Piotra Radziszewskiego i Marianna Twarowskiej. Radziszewo Sieńczuch. Zmarła w 1850 r.
7. 1851. Córka Michała Radziszewskiego i Anny. Radziszewo Sobiechowo. W 1882 r. wychodzi za mąż za Stanisława Twarowskiego, 35-letniego wdowca ze wsi Twarogi Lackie.
8. 1852 r. córka Józefa Radziszewskiego i Barbary Boguszewskiej. Radziszewo Króle. Zmarła w 1854 r.
9. 1861 r. Córka Ignacego Radziszewskiego i Konstancji Niemyjskiej. Radziszewo Sieńczuch. W 1886 r. wychodzi za mąż za Mikołaja Radziszewskiego.
10. 1863. córka Benedykta Radziszewskiego i Franciszki Łempickiej. Radziszewo Sieńczuch. Na pewno żyła jeszcze w 1877 r., bo wymienia ją spis parafialny z tego roku.
Jedyna sensowna opcja, to Paulina spod nr 5., ale oni z Piskułami nie mieli nic wspólnego. Nie byli też spokrewnieni z Franciszkiem bibliografem.
Jedynym wyjściem jest znalezienie aktu małżeńtwa Kazimierz Niemyjskiego i Florentyny Niemyjskiej. Podani tam będą rodzice młodych - i tu by się wszystko rozstrzygnęło.
-
Piotr_M_Pytel

Witam,
Jestem potomkiem Józefa i Benedykty Radziszewskich, posiadam drzewo genealogiczne moich przodków cztery pokolenia wstecz. Rodzina pochodziła z ze wsi Radziszewo Króle - Skłody Przyrusy. Również pojawia się nazwisko Niemyjski (córka Józefa i Benedykty - Marianna wychodzi za mąż za Antoniego Niemyjskiego - ich dzieci to: Wacław, Tomasz, Ignacy, Jan i Zofia.
Jutro postaram się wrzucić coś więcej. Może nawet skany drzewa genealogicznego to będziecie mogli sami doszukać się jakiegoś pokrewieństwa. W końcu co dwie głowy to nie jedna.
Pozdrawiam
Jestem potomkiem Józefa i Benedykty Radziszewskich, posiadam drzewo genealogiczne moich przodków cztery pokolenia wstecz. Rodzina pochodziła z ze wsi Radziszewo Króle - Skłody Przyrusy. Również pojawia się nazwisko Niemyjski (córka Józefa i Benedykty - Marianna wychodzi za mąż za Antoniego Niemyjskiego - ich dzieci to: Wacław, Tomasz, Ignacy, Jan i Zofia.
Jutro postaram się wrzucić coś więcej. Może nawet skany drzewa genealogicznego to będziecie mogli sami doszukać się jakiegoś pokrewieństwa. W końcu co dwie głowy to nie jedna.
Pozdrawiam
Witam
Jestem nowy na tym forum i dopiero zaczynam swoja przygode z poszukiwaniem przodkow. Otoz zatrzymalem sie na takim temacie. Moja babci Maria z domu Niemyjska z Niemyj Nowych jej rodzicami byli Jozef i Helena z domu Radziszewska. Rodzicami Jozefa byli Roch i Aleksandra prawdopodobnie Puchalska. Natomiast rodzicami Heleny prawdopodobnie byli Andrzej Radziszewski i Anna. Czy ktos ma moze jakies informacje ale podpowie jak ugryzc ten temat.
Jestem nowy na tym forum i dopiero zaczynam swoja przygode z poszukiwaniem przodkow. Otoz zatrzymalem sie na takim temacie. Moja babci Maria z domu Niemyjska z Niemyj Nowych jej rodzicami byli Jozef i Helena z domu Radziszewska. Rodzicami Jozefa byli Roch i Aleksandra prawdopodobnie Puchalska. Natomiast rodzicami Heleny prawdopodobnie byli Andrzej Radziszewski i Anna. Czy ktos ma moze jakies informacje ale podpowie jak ugryzc ten temat.
-
jamiolkowski_jerzy

Może ta informacja przyda się w dalszej kwerendzie, W podymnym 1791 w Kocach Radziszewscy są zapisani tylko w w Schabach i Piskułach (zapisano obie miejscowości łącznie).
Sa to Ignacy i Grzegorz po Macieju, natomiast dwa inne przypadki wskazuja na wżenienie się Radziszewskich w Koce. Pierwszy to Maryanna z Radziszewskich z pierwszego małżeństwa z Bartłomiejem Kocem. Potomstwa noszącego nazwisko Radziszewski z tego małżeństwa - co zrozumiałe- być nie mogło ale poprzez związki (jakieś działy po Mariannie) Radziszewscy mogli tam nastać . Natomiast bez takich problemów Radziszewscy mogli pojawić się w drugim przypadku poprzez małżeństwo Krzysztofa Radziszewskiego z wdową po Andrzeju Kocu.
W Kocach Borowych i Kocach Basiach w taryfie podymnego 1791 nie ma Radziszewskich.
Pozdrawiam
Aby nie było nieporozumień nie kwerendowałem parafii Winna nie mam o niej wiedzy poza ogólną. mam jedynie (jak wiele innych nierodzinnych zasobów) zdjecua podymnego 1791 Ziemi Drohickiej
Sa to Ignacy i Grzegorz po Macieju, natomiast dwa inne przypadki wskazuja na wżenienie się Radziszewskich w Koce. Pierwszy to Maryanna z Radziszewskich z pierwszego małżeństwa z Bartłomiejem Kocem. Potomstwa noszącego nazwisko Radziszewski z tego małżeństwa - co zrozumiałe- być nie mogło ale poprzez związki (jakieś działy po Mariannie) Radziszewscy mogli tam nastać . Natomiast bez takich problemów Radziszewscy mogli pojawić się w drugim przypadku poprzez małżeństwo Krzysztofa Radziszewskiego z wdową po Andrzeju Kocu.
W Kocach Borowych i Kocach Basiach w taryfie podymnego 1791 nie ma Radziszewskich.
Pozdrawiam
Aby nie było nieporozumień nie kwerendowałem parafii Winna nie mam o niej wiedzy poza ogólną. mam jedynie (jak wiele innych nierodzinnych zasobów) zdjecua podymnego 1791 Ziemi Drohickiej
tak na szybko: spis z 1914 r. podaje w Niemyjach Siudach (tak się nazywała jeszcze do niedawna ta miejscowość) Rocha Niemyjskiego (47 lat) s. Jana razem z rodziną: Aleksandrą Puchalską (47 lat) - jego żoną i dziećmi: Józefem (10 l.), Antonim (7 l.) i Felicją (18? l.).Bartek76 pisze:Witam
Co do Heleny Radziszewskiej - nie znalazłem. Urodziła się zapewne po 1905 r., a do tych metryk już dostępu nie mam. Metryki urodzeń z tego okresu powinny być jeszcze w urzędzie stanu cywilnego w Ciechanowcu. Slub zapewne miał miejsce w okresie międzywojennym, więc także USC Ciechanowiec. Zostaw mi maila na privie, postaram się coś pogrzebać...
-
Piotr_M_Pytel

Udostępniam drzewo genealogiczne mojej rodziny, które być może pozwoli ustalić jakieś fakty. Są tam jedynie nazwiska, bez dat:
https://goo.gl/photos/aKL9vDwNViggf8kA8
Pozdrawiam i życzę miłej lektury
Pozdrawiam i życzę miłej lektury
To, co udało mi się znaleźć:Udostępniam drzewo genealogiczne mojej rodziny, które być może pozwoli ustalić jakieś fakty. Są tam jedynie nazwiska, bez dat:
Pozdrawiam i życzę miłej lektury Wink
1. ślub Benedykta Radziszewskiego i Józefy zd. Radziszewska miał miejsce w par. Winna Poświętna, w roku 1854. Benedykt zapisany został jako 19-latek ze wsi Piętki Basie, par. Kuczyn, syn Jana Radziszewskiego i Marianny Piętki, natomiast Józefa - jako 18-letnia panna z Radziszewa Króli, córka Antoniego Radziszewskiego i Katarzyny Puchalskiej.
2. Dzieci Benedykta i Józefy, które rodziły się w Królach, to: Antoni (1857), Jan (1859), Wiktoria (1864), Katarzyna (1867), Augustyn (1869). Niestety, ciągłość moich metryk wińskich kończy się na roku 1870. Z genealogii, którą przesłałeś, brakowałoby tylko Marianny i Anny - zapewne urodzonych po 1869 w Królach lub poza parafią Winna (któraś z nich mogła się urodzić np. między 1859 a 1864).
3. O Benedykcie można znaleźć trochę informacji bez wyruszania z domu - jest mianowicie w sieci coś takiego jak "wykazy imienne spisowych powiatu łomżyńskiego, gmina klukowo, 1862". Jest to chyba coś na kształt wykazu poborowych.
http://szukajwarchiwach.pl/5/18/0/-/4/s ... idMd_iAWpg
pod numerem 119. masz Twojego Klemensa Benedykta Radziszewskiego, s. Jana i Marianny ze wsi Piętki Basie, urodzonego 24. listopada 1835 r. Do tego masz podany jego wzrost w arszynach i werszkach, i informacje, czy jest zdatny do służby wojskowej, jego stan cywilny (żonaty, dwóch synów - co zgadzałoby się z metrykami wińskimi: synowie Antoni i Jan). Dowiadujemy się także, że umie czytać i pisać po polsku; i że składa świadectwo proboszcza parafii (w uwagach).
4. O Janie Radziszewskim i Mariannie Piętce na pewno należałoby szukać informacji w metrykach par. Kuczyn. Księgi metrykalne z I. poł XIX w. (i starsze) powinny być u tamtejszego proboszcza na plebanii. Jeszcze kilka lat temu dostęp do nich był podobno mocno utrudniony, ale nie wiem, czy przez ten czas nie zmienił się proboszcz...
5. W taryfie podymnego 1791, na którą powołał się pan Jerzy Jamiołkowski w jednym z powyższych postów, w Piętkach Basiach zapisano Jakuba Radziszewskiego. Może to byłby trop? Odpowiedź w metrykach z Kuczyna. O tym Jakubie zapewne piszą tutaj:
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-printview ... rt-4.phtml
6. W tej genealogii masz powiązaną jedną z córek Benedykta, Wiktorię, ze Stanisławem Czarkowskim. To pewne? W 1884 Wiktoria, c. Benedykta i Józefy wychodzi za Pawła Malinowskiego, s. Bonifacego i Zofii Zaremby (księga małżeństw par. Winna). To byłby jej pierwszy albo drugi mąż?Tomasz Piętka ur. w Piętkach lub wg aktu zgonu w Warszawie około 1778 r. s. Ludwika i Marianny z Dąbrowskich, Dyrektor Drukarni a następnie urzędnik Dyrekcji Mennicy. Żonaty z Teresą z Kuczyńskich. Zmarł w Warszawie w 1857 r. Prawdopodobnie był bratem Jana ur. 18 maja 1790r. W 1816 r. swój majątek w Piętkach, sprzedał Jakubowi Radziszewskiemu (info za AP m.st.W.), a sam wyjechał do Warszawy. Tam urodziły się jego dzieci (akty są dostępne w genetece lub metrykach) Syn Ludwik Andrzej (ur. 1809) Archiwista w Dyrekcji Mennicy w 1828 roku ożenił się z Barbarą Shultz. Hipolit powstaniec 1831 roku aresztowany w 1849 i zesłany. oraz córka Zofia. Ludwik wymieniany jest w spisach szlachty pow. łomzyńskiego w 1866 r. (za: katalogszlachty.pl).
7. Kolejni przodkowie Józefy (ur. 1836), żony Benedykta, to: Antoni (1796 Króle -1866 Króle), Tomasz (1767-1817 ur. i zm. w Królach), Stefan (? - 1796 Króle), Jakub (? - prawdopobnie w Królach w 1762 jako syn Walentego). Problem z Królami jest taki, że mieszkańcy stamtąd korzystali do końca XVIII w. z bliższego odległościowo kościoła w Pobikrach, a tamtejsze metryki zachowane są od ok 1750 r. Wszystko, co przed tą cezurą, jest bardzo trudne do zrekonstruowania dla "Królaków".
Na razie tyle wycisnąłem. Proszę o podanie maila na priv. Jak coś więcej znajdę, to dam znać.
-
Piotr_M_Pytel

-
Raski_Jerry
-
krzysztof_lubieński

Na stronie Projektpodlasie.pl znajdziesz zakładkę, w której jest wyszukiwarka i tam znajdziesz osoby o szukanym nazwisku. W parafii Winna Poświętna w gnieździe rodowym, Radziszewskich jest pełno od 1657 roku.
W tej parafii to Radziszewscy i Kocowie są największymi rodzinami.
Przyjemnego szukania
Z ukłonami Krzysztof
W tej parafii to Radziszewscy i Kocowie są największymi rodzinami.
Przyjemnego szukania
Z ukłonami Krzysztof
Krzysztof Lubieński