Skulski

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Skulski_Marcin

Skulski

Post autor: Skulski_Marcin »

Witam,

poszukuję informacji i dokumentów ślubu Tomasza Skulskiego (żyjącego w Czachorowie, parafia Gozdowo, Mazowsze okolice Sierpca, na przełomie XVIII i XIX w.) i Elżbiety Czachorowskiej. Brak ten skutecznie zastopował mój wywód i badania rodzinne.

Tomasz Skulski urodził się najprawdopodobniej w 1780/1779 r., nie koniecznie w Czachorowie z tego co się zdążyłem zorientować.

Posiadam informacje o potomkach Tomasza i Elżbiety.

Serdecznie pozdrawiam
Marcin
Skulski_Marcin

Skulski

Witam raz jeszcze,
Zwracam się z prośbą o jakiekolwiek informacje dotyczące Skulskich z Czachorowa i okolic na Mazowszu, tj. Płocka, Gozdowa, Kolczyna, Bożewa, Turzy. Prośbę tę kieruję zwłaszcza do Czachorowskich, Rycharskich, Kolczyńskich oraz Winnickich, których przodkowie zamieszkiwali te tereny.

Wczoraj ustaliłem w SR w Sierpcu, że księgi hipoteczne Czachorowa w części zostały zniszczone, w pozostałej części zaginęły podczas II WŚ, co wynika ze skorowidza znajdującego się w tym Sądzie. Ponadto, sierpecka geodezja powiatowa, jak twierdzi Pani z którą rozmawiałem, posiada jedynie zasoby ewidencji od lat 60-70 XX w… AP i AD w Płocku przetrzepane. Zaglądam do nich czasem jak trop jakiś złapię. Na końcu internetu byłem ze dwa razy, chyba :) Przy czym w kwestii internetu oczywiście zawsze można coś pominąć :)

Wybieram się do AGAD, ale to poootrwa. Nie ukrywam, że liczę na informacje ze „źródeł osobowych” :)

Pozdrawiam serdecznie
Marcin
Skulski_Marcin

Skulski

Krótka charakterystyka Tomasza, mojego protoplasty.

Wskazany w akcie urodzenia syna Józefa, z roku 1817 jako urodzony Tomasz Skulski mający 39 lat. Żonaty z Elżbietą z Czachorowskich, na czas tego aktu urodzenia mająca lat 25. Tomasz umiał pisać, jego podpis widnieje na akcie ślubu Józefa, z roku 1837.

Potencjalni Tomasze. Jeśli koś znałby historię, któregoś z poniższych uprzejmie proszę o kontakt.

Tomasz – Tomas de Aquino Józef, ur. w 16.03.1779 r. w Konopnicy koło Rawy Mazowieckiej, s. Ignacego (Rogala) oraz Konstancji z Hermanów (Wczele). Ignacy w 1788 r. został podwojewodzim warszawskim. Akt urodzenia w AD Łowicz. Starszy brat Stanisława Wojciecha, od którego wywodził się Leopold Skulski.

albo

Tomasz – brak aktu urodzenia. Jest akt zgonu z 1857 r. Wynika z niego że miał 77 lat , ergo prawdopodobna data ur. to 1780 r. Syn Franciszka i Marianny urodzony w Kolczynie. Zmarł jako wyrobnik.
Skulski_Marcin

Skulski

Tomasz odnaleziony i zidentyfikowany :) rodzony z Franciszka i Marianny, w ziemi dobrzyńskiej. Żonaty z Elżbietą Czachorowską. Żył potem i zmarł w Czachorowie, w ziemi mazowieckiej.

Teraz poszukuje Franciszka i Marianny (rodziców Tomasza), rodzeni prawdopodobnie około +-1760 r., być może wcześniej? Ślub brali przed 1779 r., i właśnie nie wiem gdzie? Żyli w roku 1811 w Piasecznie (par. Czarne) i być może w Suradówku (par. Karnkowo). Mieli także drugiego syna Michała. Franciszek zmarł w Suradówku w 1718 r.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”