Witam
Mam pytanie - co może oznaczać informacja przy rodzicach chrzestnych - podane są imiona i nazwiska oraz dopisek servi curia ( urzędnicy sądowi)
link tutaj http://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki/ ... 6/0058.jpg
dotyczy Demetriusa Ustrzyckiego
Mam i zagwozdkę drugą - z akt mi wychodzi, że matką Demetriusa jest macocha ojca tegoż - czyli Teodora ( żona żyje - zmarła dopiero w 1838 roku), ale dziecię ma adnotację, że jest z "prawego" łoża
Najpierw myślałam, że to błąd - bo macocha i pasierb mieszkali w jednym domu, ale może to " servi curia " ma jakiś związek ?
Pozdrawiam Marta
Servi curia zamiast rodziców chrzestnych
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- kwroblewska

- Podziękował: 5 times
- Otrzymał podziękowania: 5 times
Chrzestni - Wojciech Korpel i Katarzyna Haju byli służacymi we dworze
[servi Curiae] Żuravicensis [ nazwę miejscowości pewnie znasz]
Matką Demetriusza była Marianna Smuk córka Stanisława, rolnika
___
Krystyna
[servi Curiae] Żuravicensis [ nazwę miejscowości pewnie znasz]
Matką Demetriusza była Marianna Smuk córka Stanisława, rolnika
___
Krystyna
dziękuję za odpowiedź - nie wiem, czemu to servi skojarzyłam z urzędnikami
Nadal jednak mam problem z tą Marią Smuk - w 1819 roku została żoną ojca Teodora - miała wtedy 46 lat ( jeżeli wpisano prawdziwe dane) - gdyby była matką Demetriusa - rodząc Go miałaby 62 lata - to raczej niemożliwe - chyba zostanę przy opcji, że pomylono kobiety ( prawowita żona Teodora też Maria)
pozdrawiam Marta
Nadal jednak mam problem z tą Marią Smuk - w 1819 roku została żoną ojca Teodora - miała wtedy 46 lat ( jeżeli wpisano prawdziwe dane) - gdyby była matką Demetriusa - rodząc Go miałaby 62 lata - to raczej niemożliwe - chyba zostanę przy opcji, że pomylono kobiety ( prawowita żona Teodora też Maria)
pozdrawiam Marta