Szembok czy Szembek (Zuzanna) szukam informacji weryfikujące
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
PiotrPrawdzic

Szembok czy Szembek (Zuzanna) szukam informacji weryfikujące
Prośba o pomoc. Mieliśmy takie dwie krewne ze strony babci – Cawłowska i jej siostra z Cawłowskich Gumińska. Nikt z pokolenia mego ojca, czyli osoby urodzone od 1900 do 1920 r. nie umiały określić jaka to koligacja. Osoby z wcześniejszego pokolenia mówiły o nich złośliwie Ciawłowskie. Te Cawłowskie występują też czasami jako Cewłowskie. Helena Gumińska zmarła w Lublinie bodaj w 1926 r. Maria, panna, zmarła w Warszawie w 1933 r. W ostatnich latach życia rezydowała u sióstr Rodziny Marii. Przed samą śmiercią podarowała wujowi Stefanowi Dobraczynskiemu portret biskupa Krzysztofa Szembeka. Podobno prymasa. W 1939 r. pozostał na Kresach. Czas jakiś temu zacząłem szukać i znalazłem najbardziej oszukany akt.
W Warszawie u św. Jana jest akt urodzenia 828/1858 r. z 14 grudnia 1858 r. Stawiła się Katarzyna Łuczyńska, ciotka dziecięcia, lat 60, zamieszkała Rynek Starego Miasta 65, w asyście Ratysława Kicińskiego, obywatela i Henryka Janczewskiego, przy rodzicach i okazano dziecię płci żeńskiej urodzone w Warszawie, pod powyższym adresem, 6 maja br. z Damiana Cawłowskiego, obywatela ziemskiego, lat 50, we wsi Wochyń [sic] guberni lubelskiej i Ludmiły z Czerwińskich, lat 37. Nadano imiona Maria Helena, a rodzicami chrzestnymi byli Stanisław Libiszewski i Maria de Rochetin.
Ratysław Kiciński, urodzony z Marianny Iżyckiej siostry mojej kilka razy para-babki, w przyszłości ojczym Marii Wisnowskiej. H.Janczewski to pasierb jego matki. Łuczyńska, ciotka, nigdy takiego nazwiska nie słyszałem w opowieściach rodzinnych. Podobnie jak rodzice chrzestni.
Idąc dalej ustaliłem, że ojciec Damian to faktycznie był general major Damian Iwanowicz
Ciawłowski, ze starego rodu szlacheckiego Smoleńszczyzny, zmarły w Warszawie 12 marca 1870 r. Nigdy nie był ob. ziemskim z Wohynia, to dobra Belina-Brzozowskich.
Na Powązkach znalazłem grób generałowej zmarłej 21.04.1904 r. Akt zgonu 156/1904 spisano u św. Krzyża w Warszawie. Wg niego Ludmiła z Czerwieńskich była wdową lat 64, zmarła przy Nowym Świecie hip. 1288 , była córką Jana i Zuzanny z SZEMBOKÓW. Zgon zgłosił zięć Wincenty
Gumiński, przemysłowiec z Lublina. Nazwiska Szembok nigdzie nie znalazłem.
Czy owa Zuzanna nie pochodziła z rodu SZEMBEKÓW?
Wysilam intelekt i nie mam żadnego dobrego pomysłu. Czekam na dobrą podpowiedź.
W Warszawie u św. Jana jest akt urodzenia 828/1858 r. z 14 grudnia 1858 r. Stawiła się Katarzyna Łuczyńska, ciotka dziecięcia, lat 60, zamieszkała Rynek Starego Miasta 65, w asyście Ratysława Kicińskiego, obywatela i Henryka Janczewskiego, przy rodzicach i okazano dziecię płci żeńskiej urodzone w Warszawie, pod powyższym adresem, 6 maja br. z Damiana Cawłowskiego, obywatela ziemskiego, lat 50, we wsi Wochyń [sic] guberni lubelskiej i Ludmiły z Czerwińskich, lat 37. Nadano imiona Maria Helena, a rodzicami chrzestnymi byli Stanisław Libiszewski i Maria de Rochetin.
Ratysław Kiciński, urodzony z Marianny Iżyckiej siostry mojej kilka razy para-babki, w przyszłości ojczym Marii Wisnowskiej. H.Janczewski to pasierb jego matki. Łuczyńska, ciotka, nigdy takiego nazwiska nie słyszałem w opowieściach rodzinnych. Podobnie jak rodzice chrzestni.
Idąc dalej ustaliłem, że ojciec Damian to faktycznie był general major Damian Iwanowicz
Ciawłowski, ze starego rodu szlacheckiego Smoleńszczyzny, zmarły w Warszawie 12 marca 1870 r. Nigdy nie był ob. ziemskim z Wohynia, to dobra Belina-Brzozowskich.
Na Powązkach znalazłem grób generałowej zmarłej 21.04.1904 r. Akt zgonu 156/1904 spisano u św. Krzyża w Warszawie. Wg niego Ludmiła z Czerwieńskich była wdową lat 64, zmarła przy Nowym Świecie hip. 1288 , była córką Jana i Zuzanny z SZEMBOKÓW. Zgon zgłosił zięć Wincenty
Gumiński, przemysłowiec z Lublina. Nazwiska Szembok nigdzie nie znalazłem.
Czy owa Zuzanna nie pochodziła z rodu SZEMBEKÓW?
Wysilam intelekt i nie mam żadnego dobrego pomysłu. Czekam na dobrą podpowiedź.
- Krystyna.waw

- Podziękował: 6 times
Re: Szembok czy Szembek (Zuzanna) szukam informacji weryfiku
Akt ślubu Damiana C(i?)awłowskiego* i Ludmiły Czerwi(e)ńskiej może by to wyjaśnił.PiotrPrawdzic pisze:Czy owa Zuzanna nie pochodziła z rodu SZEMBEKÓW?
Wysilam intelekt i nie mam żadnego dobrego pomysłu
Maria Helena to ich pierwsze dziecko? Jak tak, to ślub może był w Warszawie?
"Katarzyna Łuczyńska, ciotka dziecięcia" od strony matki? Może tędy droga?
*Nie wiem jakie to nazwiska, bo różnie piszesz
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
-
Irena_Powiśle

- Otrzymał podziękowania: 3 times
W sprawie to oczywiście nie pomoże, ale dodam na wszelki wypadek.
W Rosji kiedyś dawno była znana rodzina puszkinistów Tatyana i Mścisław Ciawłowscy.
Tatyana, z domu Singer, urodzona w Warszawie w roku 1897.Jej mąż Mścisław Ciawłowski, 1883 r.u., był urodzony w Niżim Nowogrodzie - była tam po Powstaniu Styczniowym rota arestancka a propos.
Mścisław Ciawłowski był redaktorem zbiora utworów L.Tołstoja.
Ale dokładnie o nich nie znam.
Pozdrawiam
Irena
W Rosji kiedyś dawno była znana rodzina puszkinistów Tatyana i Mścisław Ciawłowscy.
Tatyana, z domu Singer, urodzona w Warszawie w roku 1897.Jej mąż Mścisław Ciawłowski, 1883 r.u., był urodzony w Niżim Nowogrodzie - była tam po Powstaniu Styczniowym rota arestancka a propos.
Mścisław Ciawłowski był redaktorem zbiora utworów L.Tołstoja.
Ale dokładnie o nich nie znam.
Pozdrawiam
Irena
Pozdrawiam,
Irena
Irena
-
PiotrPrawdzic

Może by wyjaśnił tylko niestety nie odnalazłem go. "Ciotkę" Łuczyńską też wrzucałem do wyszukiwarek + spis mieszkańców W-wa na 1854 r. Zero. W oficjalnym życiorysie generała jest tylko - druga żona Polka i dwie córki. Bez nazwiska i imion.Krystyna.waw pisze:Akt ślubu Damiana C(i?)awłowskiego* i Ludmiły Czerwi(e)ńskiej może by to wyjaśnił.PiotrPrawdzic pisze:Czy owa Zuzanna nie pochodziła z rodu SZEMBEKÓW?
Wysilam intelekt i nie mam żadnego dobrego pomysłu
Maria Helena to ich pierwsze dziecko? Jak tak, to ślub może był w Warszawie?
"Katarzyna Łuczyńska, ciotka dziecięcia" od strony matki? Może tędy droga?
*Nie wiem jakie to nazwiska, bo różnie piszesz
-
Andrzej75

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Tutaj jeszcze jest taki problem, że nie za bardzo wiadomo, kiedy szukać urodzenia Ludmiły - wg AZ urodziła się ok. 1840, ale wg AU jej córki - ok. 1821. Przejrzałem pobieżnie Warszawę w okolicach tych dwóch dat, ale nie znalazłem ani Ludmiły, ani jej ewentualnego rodzeństwa...
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
-
PiotrPrawdzic

Tez to zrobiłem około lat jak wyżej plus trzy lata w dół i górę. W okresie niektórych ksiąg brakuje. Akt urodzenia córki zmanipulowany. Zmieniono tożsamość ojca, aby chrzest był w kościele a nie w cerkwi. Aktu urodzenia młodszej nie mogłem odnaleźć. Teresa z Szembeków Dobraczyńska była pra- mojej babci. Wymieniają ja herbarze Bon. Ur. A w parafii Wodynie [Ar. Siedlce zdigitalizowany] jest w 1813 r. akt ślubu jej syna. Dlatego przypuszczam, że to Szembek, a nie Szembok. Może zięć podał Warszawę jako miejsce urodzenia, bo inne mu nie przyszło do głowy. Damian Ciawłowski generałem majorem mianowany został 01.10.1964 r. z wyznaczeniem na naczelnika wojsk miejscowych Warszawskiego Okr. Woj. Wcześniej, bo od 1846, był pomocnikiem dcy 10 okregu korpusu straży wewnętrznej. Nigdy nie zaprzeczano pokrewieństwa z córkami generała. ale zawsze zwracano się per pani. U siebie na prowincji nie dysponuję żadnym opracowaniem dotyczącym Szembeków.
-
NikaModzelewska

Znalazłam AU twojej Marii - 1861 Akt 422 Warszawa św Jan. Urodzona w 1856! roku i chrzest na Jasnej Górze! Zapisana dopiero w 1861 r z powodu słabości ojca.
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =168&y=340
pozdrawiam
Nika
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =168&y=340
pozdrawiam
Nika
-
PiotrPrawdzic

-
Czarnecki_Andrzej

Zgon Heleny Gumińskiej Lublin, par. Św. JANA, rok1926, akt 328
https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... cc=1867931