Dąbrowa Górnicza i okolice - Księgi

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

KarwalskaJustyna

Sympatyk
Adept

Post autor: KarwalskaJustyna »

Witajcie,

Chciałabym się dowiedzieć gdzie można uzyskać dostęp do zasobów ksiąg zagłębia dąbrowskiego?

Pozdrawiam
Justyna
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Arek_Bereza »

Witaj,
To chyba jednak tak nie działa, że od razu całe Zagłębie :). Trzeba znać miejscowość i ustalić parafię (np. tu http://dir.icm.edu.pl/Slownik_geograficzny/) a potem skorzystać z bazy PRADZIAD http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... rch=szukaj
Linki poprowadzą Cię do aktów z Dąbrowy Górniczej, tzn. do AP Katowice. Nie widzę aktów w sieci ale może są.
Pozdrawiam,
Arek
KarwalskaJustyna

Sympatyk
Adept

Oczywiście Panie Arku że parafia jest ważna, ale chodzi mi o to, że niestety nie ma tych ksiąg w internecie chyba:(
Justyna
Pozdrawiam
Justyna
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Z tego "Pana" to może zrezygnujmy :)
Dąbrowy nie widzę ale z innych parafii Zagłebia jest np. Czeladź, Będzin
https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... cc=2115410
Pozdrawiam,
Arek
Awatar użytkownika
Musial_Michalina

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Musial_Michalina »

Witaj,
Księgi z diecezji sosnowieckiej mogą również znajdować się tutaj:
http://www.diecezja.sosnowiec.pl/instyt ... iecezjalne

Pozdrawiam,
Michalina
Grzanecki_Wojciech

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Grzanecki_Wojciech »

Michalino,
Arek podał bardzo dobry link do familysearch. Akta dotyczące miejscowości, które obecnie leżą w obszarze administracyjnym Dąbrowy Górniczej (historia "przekształceń" administracyjnych DG szeroko opisana na wiki) znajdują się w zasobach będzińskiej parafii św.Trójcy. Pierwszy kościół p.w. św. Aleksandra (filię tej parafii) wybudowano w Starej Dąbrowie w 1877 r., a parafia powstała dopiero w 1891 (obecnie to Bazylika NMP Anielskiej).

Pozdrawiam i owocnych poszukiwań życzę,
Wojtek
Awatar użytkownika
Musial_Michalina

Sympatyk
Mistrz

Wojtku,
Cenna uwaga, dziękuję. Orientujesz się może do jakiej parafii należały tereny ul. Czeladzkiej w Sosnowcu w latach 80-tych XIX w biorąc pod uwagę ówczesne parafie - Czeladź czy Będzin?

Pozdrawiam,
Michalina
Grzanecki_Wojciech

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Grzanecki_Wojciech »

Ha, taki mądry to już nie jestem, ale eksploatując akta z Będzina, w poszukiwaniu swoich, nie napotkałem Sosnowca, ale "macnąłem na szybko" zgony 1865-67 w aktach z Czeladzi - znalazłem i Sosnowiec i Milowice i Zagórz, więc być może i mieszkańców okolic Czeladzkiej tam znajdziesz.
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
Musial_Michalina

Sympatyk
Mistrz

Dziękuję za wskazówki i pozdrawiam,

Michalina
Awatar użytkownika
Krzysiek_Imiołek

Zarząd PTG
Tytan

Post autor: Krzysiek_Imiołek »

Obecne tereny ul. Czeladzka jako osobna osada w tamtym czasie - podlegała pod parafię Czeladź. Dopiero po powstaniu parafii WNMP (obecna Katedra) Dzielnica Pogoń podlegała do niej, a następnie do parafii św Tomasza.
Krzysiek

Nazwiska w kręgu poszukiwań: Dąbrowski, Błotnicki, Tazbir, Baron, Jasiński, Imiołek, Siejka,
KarwalskaJustyna

Sympatyk
Adept

Chciałabym się dowiedzieć czy ksiąg z tego okręgu prawie nie ma w internecie z powodu braku genealogów w tej okolicy, czy po prostu Archiwum w Katowicach jest takie nieprzychylne genealogom ?

Justyna
Pozdrawiam
Justyna
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Justyno,
Nie jestem adwokatem AP Katowice. Prawie nic mnie z tym regionem nie łączy i nie mam doświadczeń, choć chętnie tam kiedyś zajrzę lub skorzystam z pomocy kogoś bywającego, bo z przyjemnością przejrzałbym jedne alegata. :)
Tak czy owak nie sądzę, że to jakaś niechęć lub nieprzychylność. Liczba dóbr w przyrodzie jest ograniczona i każdy z nas czeka na jakieś akta z jakiegoś terenu lub APu. Niektórzy latami. Jeśli znasz parafię skorzystaj z bazy PRADZIAD i zobacz czy w ogóle w AP są jakieś akta (może się okazać, że nie lub tylko szczątkowo), które to AP mogłoby dygitalizować i publikować.
Co do miejscowych genealogów to raczej nie mówiłbym o ich braku czy braku działania. Wprost przeciwnie, widać, że jest wykonana duża praca (szacunek) a będzie jeszcze lepiej. Zerknij na stronę AP Katowice a potem na jedne z podanych tam linków. http://siliusradicum.pl/ksiegi-metrykalne/
Okazuje się, że jest porozumienie z AP i są wykonywane zdjęcia a na podanej stronie jest publikacja.
Liczą na wsparcie.
Pozdrawiam,
Arek
Awatar użytkownika
Musial_Michalina

Sympatyk
Mistrz

Dziękuję za pomoc Krzysztofie.
Justyno - grupa genealogów w tej okolicy chyba jest dość spora bo działają w ramach Zagłębiowskiego TG.

Natomiast AP w Katowicach jest bardzo przychylne genealogom. Obecnie digitalizowane są księgi z Górnego Śląska i udostępniane dzięki działalności Górnośląskiego TG.

http://siliusradicum.pl/ksiegi-metrykalne/

Pozdrawiam,

Michalina
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”