Pradziadek w wojsku, informacje

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Paulina_W

Sympatyk

Pradziadek w wojsku, informacje

Post autor: Paulina_W »

Dobry wieczór,
mam kilka pytań co do spraw wojskowych.
Mój pradziadek Józef Żmuda urodzony w maju 1900 roku w Wałkach (12 km od Tarnowa) od 1.2.1918 do 1.11.1918 był szeregowym w piechocie armii C.K.
Od 20.12.1918 do 21.10.1921 służył w piechocie Wojska Polskiego. Służbę zakończył w stopniu starszego szeregowego. W związku z tym chciałam zapytać o kilka spraw.
1) czy pułk w którym służył to 57 Pułk Piechoty Ziemi Tarnowskiej - pułk piechoty Wojska Polskiego II RP utworzony w listopadzie 1918 z C.K. 57 Pułku Piechoty, w styczniu 1919 przemianowany na 13 Pułk Piechoty Ziemi Tarnowskiej, a w lutym 1919 na 16 Pułk Piechoty
2) czy szukał ktoś informacji dotyczących żołnierzy tego pułku i czy znajdę informacje na temat pradziadka, który był starszym szeregowym? np. w CAW

Po zakończeniu służby wojskowej był pomocnikiem dróżnika, później dróżnikiem. We wrześniu 1939 tj. od 1.9.1939 do 18.10.1939 ma lukę w karierze zawodowej.
3) czy przerwa w pracy zawodowej spowodowana była tym, że kolej była nieczynna czy jest możliwość, że brał udział w kampanii wrześniowej?
Po wojnie znów podjął pracę dróżnika na dawnej stacji (podczas okupacji był pomocnikiem ślusarza, później ślusarzem w Warsztatach Kolei Tarnów).

Proszę o podzielenie się doświadczeniem w tej materii.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”