Uliczne egzekucje w Warszawie

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

sleepyseven

Sympatyk

Post autor: sleepyseven »

Witam,
szukam jakichkolwiek imiennych list dotyczących ulicznych egzekucji w okupowanej Warszawie. Chodzi mi szczególnie o lipiec '43 roku, sprawdziłam już '1859 dni Warszawy' W. Bartoszewskiego, jednak nic nie znalazłam.
Konkretyzując: na grobie bratanka mojej Prababci widnieje dopisek 'lat 18, zginął śmiercią tragiczną dnia 25.07.1943', niestety, nie znam rodziny od tamtej strony, a ta, którą poznałam, nic o tym nie wie, dlatego szukam różnymi sposobami.

Pozdrawiam serdecznie,
Paulina
Awatar użytkownika
MonikaS7

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaS7 »

Witam,

a skąd wiadomo, że rozstrzelany?

Pozdrawiam
Monika
sleepyseven

Sympatyk

Moniko,

w ogóle nic nie wiadomo, stwierdziłam po prostu, że to bardzo prawdopodobne, byłby to jakiś punkt zaczepienia :)

Pozdrawiam,
Paulina
Awatar użytkownika
magiercia

Sympatyk

Post autor: magiercia »

Witaj,
Mam książkę prof. Bartoszewskiego "Warszawski pierścień śmierci", zawiera ona indeks ofiar terroru hitlerowskiego. Chętnie sprawdzę czy na listach znajduje się interesujące cię nazwisko.
Karolina
sleepyseven

Sympatyk

Karolino, PW wysłane.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Bardzo istotne jest czy to grób symboliczny czy "prawdziwy". Wiosna, lato 1943 to masowe egzekucje ale nie przeprowadzane jak w późniejszym okresie - jawnie, wręcz ostentacyjnie, a skrycie (w tym bez wydawania zwłok rodzinom do pochówku) - najczęściej na terenie byłego getta.
No i co mówi akt zgonu?
"W zasadzie" jeśli pogrzeb w grobie rodzinnym to raczej nie ww sytuacja.
Ludzie ginęli tragicznie w 1943 roku nie tylko mordowani przez Niemców, jeśli data poprawna to można wyeliminować , że zginął w sowieckim bombardowaniu (przerwa pomiędzy czerwcem 43 a lipcem 44).
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
sleepyseven

Sympatyk

Szczerze mówiąc, nie mam zielonego pojęcia. Na grobie nie ma informacji, czy jest to symboliczna mogiła, ale został pochowany pierwszy, wraz z nim leży jego matka i jej rodzina.
Aktu zgonu nie posiadam, nie wiem nawet w której parafii szukać. Prawdę powiedziawszy, dowiedziałam się o istnieniu tego chłopaka przypadkiem 2 tygodnie temu.

Pozdrawiam,
Paulina
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

to się dowiedz? w kancelarii cmentarza, u rodziny etc?:)
po co bazować na jakiś opracowaniach, spisach (z ryzykiem błedu, dość dużym) jeśli nie masz sytuacji "brak jednostkowych, źródłowych, pierwotnych"
sleepyseven

Sympatyk

Niestety bezpośrednio spokrewniona rodzina składa się z jednej osoby z którą nie ma kontaktu, a ta z którą jest nic nie wie.
Węgrzyn_Ania

Sympatyk

Post autor: Węgrzyn_Ania »

Zamiast krewnych zapytaj w kancelarii cmentarz co mają w archiwach dotyczących tej osoby. Może uzyskasz jakieś informacje. Warto spróbować.
Pozdrawiam Ania

Skap Chawłowscy Kamińscy Zień Popowicz Przybylscy Jakubowscy Dworzyńscy Moch Sawicz Wrześniewscy Milczarek Łuczkowscy Moch Ciurapińscy Godlewscy Mączyńscy Okraszewscy Pampuch Malonek
sleepyseven

Sympatyk

Niestety, księgi zachowały się dopiero od sierpnia '43, pozostało mi jedynie przeszukać każdą warszawską parafię.

Pozdrawiam,
Paulina
Węgrzyn_Ania

Sympatyk

Post autor: Węgrzyn_Ania »

Ciekawa jestem, na którym cmentarzu ten grób się znajduje? Na Bródnie są też wcześniejsze, a jak jest na innych, nie wiem.
Pozdrawiam Ania

Skap Chawłowscy Kamińscy Zień Popowicz Przybylscy Jakubowscy Dworzyńscy Moch Sawicz Wrześniewscy Milczarek Łuczkowscy Moch Ciurapińscy Godlewscy Mączyńscy Okraszewscy Pampuch Malonek
sleepyseven

Sympatyk

Aniu,
toteż właśnie grób jest na cmentarzu bródnowskim. Pani w kancelarii powiedziała, że niestety nic mi na temat tej osoby nie powie, gdyż księgi zachowały się dopiero od sierpnia 1943 roku.

Pozdrawiam,
Paulina
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

skrót "zachowały się od sierpnia 1943" należy rozumieć "dzienniki roku 1943 zachowały się od sierpnia"

z OFICJALNEJ strony cmenatrza
http://www.cmentarz-brodnowski.pl/artyk ... chiwaliach

W budynku Zarządu Cmentarza przy ulicy św. Wincentego 85 wyodrębniono pomieszczenia na Archiwum. Wszystkie wyposażono w odpowiednie zabezpieczenia przeciwpożarowe i antywłamaniowe. Na zasoby archiwalne składają się przede wszystkim tzw. Dzienniki Zmarłych*31 i (zachowane w 80 procentach) Skorowidze*32. Nie zachowały się natomiast żadne Księgi Inwentarzowe, które zaginęły podczas działań wojennych, zniszczone podczas bytności w budynku Zarządu żołnierzy radzieckich w latach 1944-1945. Natomiast są do wglądu Księgi Własnościowe, przechowywane w piwnicach. Po uporządkowaniu dokumentacji została przygotowana elektroniczna baza danych osób pochowanych na cmentarzu.
Przechowywana jest tu dokumentacja prac konserwatorskich, wykonanych na Cmentarzu Bródnowskim w latach osiemdziesiątych ubiegłego stulecia. Pracami konserwatorskimi objęto tylko 23 nagrobki i pomniki. Każdy z nich został starannie opisany, wraz z załączoną na końcu dokumentacją fotograficzną postępu prac konserwatorskich. Warto zauważyć, że pracami konserwatorskimi objęto groby położone bezpośrednio przy Alei Głównej, a jak wynika z oglądu dokumentacji, nie należały do najstarszych nagrobków.

*31. W Archiwum Cmentarza Bródnowskiego brak dzienników z następujących lat: 1898, 1907, 1910, 1912, 1925 (I tom do 31 VIII), 1926, 1927, 1930, 1937, 1939, 1940 (brak TI tomu), 1942, 1943 (brak I tomu), 1941 brak dzienników do 24 VII).
*32. W Archiwum Zarządu Cmentarza brak skorowidzów z następujących lat: 1886, 1889, 1890, 1892, 1897, 1899, 1901, 1908 i 1910.

w ww widać "1943 (brak I tomu)" więc (pomijając kwestie, że coś we własnościowych może być) mogło nastąpić nieporozumienie -
dopisuję, by nie poszło w świat "nie ma wcześniejszych niż z sierpnia 1943"

no to pozostaje udział w pracach opisanych w wątku:
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-51681.phtml
sleepyseven

Sympatyk

Tak tak, przepraszam, źle się wyraziłam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”