Prośba o pomoc - parafia Kawsko

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

chołoniewski

Sympatyk

Prośba o pomoc - parafia Kawsko

Post autor: chołoniewski »

Witam
Mam problem z znalezieniem /w jakich zasobach archiwalnych się znajdują/ ksiąg metrykalnych grekokatolickich parafii Kawsko obejmujące lata 1860-1874
Jurek
Marcin.Rybicki

Sympatyk

Prośba o pomoc -parafia Kawsko

Post autor: Marcin.Rybicki »

Trochę dziwna sprawa. Słownik Geograficzny wskazuje na obecność w Kawsku tylko cerkwi gr.kat.
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... om_III/918 Natomiast baza pradziad podaje metryki parafii rzymkat. Kawsko
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... earch=szuk
Jeśli mam wierzyć bazie pradziad, to parafii gr.kat. Kawsko nie ma w zbiorach państwowych w Polsce. Należałoby sprawdzić Archiwum Archidiecezjalne w Przemyślu i Archiwum Baziaka w Krakowie. Zaznaczam, że są to tylko moje przypuszczenia.
chołoniewski

Sympatyk

Prośba o pomoc -parafia Kawsko

Sprawdzałem w/w miejscach, ale grekokatolickich ksiąg tam nie ma z tych latz Kawska.pozostaje Lwów ,ale jak się dowiedzieć ,skoro wysłałem e-mail do archiwum i od kilku miesięcy brak odpowiedzi.Jeśli ktoś z koleżanek i kolegów jest wstanie mi pomóc to byłbym bardzo wdzięczny.
Jurek
Marcin.Rybicki

Sympatyk

Post autor: Marcin.Rybicki »

Centralne Państwowe Archiwum Historyczne Ukrainy we Lwowie : przewodnik po zasobie archiwalnym / oprac. Anna Krochmal ; Naczelna Dyrekcja Archiwów Państwowych, Państwowy Komitet Archiwów Ukrainy
To jest publikacja, która jest dostępna w bibliotekach uniwersyteckich i archiwach państwowych w Polsce. Nie wiem czy można ją kupić.
ROMAN_B

Sympatyk

Post autor: ROMAN_B »

Witaj.

Parafia Kawsko. Parafia grekokatolicka Kawsko według Słownika Geograficznego Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich wydanego w Warszawie w latach 1890 – 1914 [ tom 3, strona 918 ] położona była w powiecie stryjeńskim we wsi Kawsko. Parafia należała do dekanatu drohobyckiego i diecezji przemyskiej. Słownik podaje, iż w zasadzie wszyscy mieszkańcy byli wyznania grekokatolickiego [ greckokatolickiego ].
Obecnie wieś Kawsko [ po ukraińsku Кавське ] znajduje się na Ukrainie w rejonie stryjskim obwodu lwowskiego. Wieś liczy 1453 mieszkańców. Za II Rzeczypospolitej do 1934 samodzielna gmina jednostkowa. Następnie należała do zbiorowej wiejskiej gminy Uhersko w powiecie stryjskim w woj. stanisławowskiem. Po II wojnie Światowej wieś weszła w struktury administracyjne Związku Radzieckiego a cerkiew greckokatolicka znajdująca się w tej wsi została w roku 1946 przejęta przez cerkiew prawosławną. Po odzyskaniu niepodległości przez Ukrainę została reaktywowana cerkiew greckokatolicka w Kawsku [ Кавське ]. Obecnie kościół w Kawsku nosi nazwę Церква Преподобної Параскевії с. Кавське. Administratorem parafii [ Адміністратор парафії ] jest o. Олег Кобель. Dane kontaktowe do niego na Ukrainie:
• telefon: ( 245 ) 38 5 37
• telefon komórkowy: 0972243445
• adres poczty elektronicznej olehko1977 @ gmail . com
Grekokatolicka parafia w Kawsku prowadzi naukę języka angielskiego. Zatem możesz też napisać do proboszcza też po angielsku.

Może warto zapytać u źródła o metryki z lat 1860-1874. Może są w parafii? Może proboszcz będzie wiedział gdzie są przechowywane księgi metrykalne z grekokatolickiej parafii w Kawsku z XIX wieku.

Pozdrawiam – Roman.

Moderacja
Proszę nie podawać jawnych adresów e-mail
Irek - moderator
chołoniewski

Sympatyk

Nawiązałem z popem w Kawsku kontakt poprzez FB ,ale stwierdził, że w archiwum cerkwi są tylko księgi z lat 1950 , natomiast z okresu mnie interesującego nie był wstanie mi pomóc.
Jeśli ktoś ma dotarcie do informacji dot.ksiąg z Kawska będę bardzo wdzięczny
Jurek
Awatar użytkownika
Agata_KJ

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Agata_KJ »

https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... at=1452798

proszę, jeśli wciąż temat aktualny (ale podobno tylko do 1863, jestem dopiero w trakcie przeglądania) :)

Pozdrawiam,
Agata KJ
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”