Rozbierzność w datach

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Jan_borek

Sympatyk

Rozbierzność w datach

Post autor: Jan_borek »

Witam w moich poszukiwaniach natknąłem się na następujący problem. Jest akt urodzenia powiedzmy Kazimierza z 1860 roku gdzie podany jest wiek w latach rodziców ojca i matki i teraz odliczając ich wiek otrzymujemy datę ich urodzenia i o ile data matki jest zgodna to data ojca jest przesunięta o 2 lub 3 lata. Czy ktoś potrafi wyjaśnić czym to jest spowodowane czy ksiądz nie sprawdzał metryk tylko zawierzał przekazowi ustnemu przy aktach małżeństw?
eshabe

Sympatyk
Nowicjusz

Rozbierzność w datach

Post autor: eshabe »

Dokładnie tak jak podejrzewasz, a 2-3 lata różnicy to nic nadzwyczajnego. Przy aktach zgonów, jak stawiający podawali wiek zmarłego, to dopiero potrafiły być różnice.
Pozdrawiam, Krzysztof
Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Rozbierzność w datach

Post autor: marzanna62 »

Jan_borek pisze:Witam w moich poszukiwaniach natknąłem się na następujący problem. Jest akt urodzenia powiedzmy Kazimierza z 1860 roku gdzie podany jest wiek w latach rodziców ojca i matki i teraz odliczając ich wiek otrzymujemy datę ich urodzenia i o ile data matki jest zgodna to data ojca jest przesunięta o 2 lub 3 lata. Czy ktoś potrafi wyjaśnić czym to jest spowodowane czy ksiądz nie sprawdzał metryk tylko zawierzał przekazowi ustnemu przy aktach małżeństw?

W swoich poszukiwaniach napotkasz jeszcze wiele ciekawostek jak np rodzice mlodnieja przy kolejnych dzieciach. Reasumujac ustalanie daty urodzen rodzicow na podstawie urodzen ich dzieci jest bardzo szacunkowe. Oblicza sie przypuszczalny rok i powieksza przedzial poszukiwan nawet do 10 lat.
Marzanna

Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
benus1968

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: benus1968 »

Ja też natknęłam się na spore różnice w latach zapisanych w księgach. Odnalazłam kilka akt urodzeń , które różnią się od dat na nagrobkach. Chyba kiedyś nie przywiązywano zbytniej wagi do wieku :)) Albo nie znali dat swoich urodzin.

Pozdrawiam poszukiwaczy przodków :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”