Witam !
Prosiłbym, o ile to możliwe o odczytanie i przetłumaczenie ostatniej (5) strony załącznika do aktu zgonu:
http://www.silesiawin.pl/zal5.jpg
Chyba za trudne ?
Pozdrawiam !
Tadek
OK ! -Prośba o przetłumaczenie załącznika do aktu stanu cyw.
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Prośba o przetłumaczenie załącznika do aktu stanu cywilnego
Ja to bym tak czytał:
Zur Beglaubigung jensei-
tiger Fertigung des kk. Ober-
landesgerichts.
Wien den 27 Februar 1862
Vom kk. Minister des Äu-
ßern der Hofrath
...
czyli
Potwierdzenie (uwierzytelnienie) znajdującego się na odwrocie dokumentu kk sądu krajowego.
Wiedeń 27 lutego 1862
kk Minister spraw zagranicznych radca ...
Zur Beglaubigung jensei-
tiger Fertigung des kk. Ober-
landesgerichts.
Wien den 27 Februar 1862
Vom kk. Minister des Äu-
ßern der Hofrath
...
czyli
Potwierdzenie (uwierzytelnienie) znajdującego się na odwrocie dokumentu kk sądu krajowego.
Wiedeń 27 lutego 1862
kk Minister spraw zagranicznych radca ...
Ostatnio zmieniony pt 25 lis 2016, 15:17 przez stemo61, łącznie zmieniany 1 raz.
Całkiem poprawniestemo61 pisze:Z tym słowem "jenseitiger" to jest troche naciągane. Przede wszystkim co do pocżątku "jen..." nie jestem całkiem przekonany.
Wielki Słownik Niemiecko - Polski
PW 'Wiedza Powszechna' 1984
cytuję:
jenseitig adj 1. po tamtej stronie położony, z tamtej strony, przeciwległy; 2. filoz transcendentalny
Pozdrawiam,
Wojciech
Wojciech
- beatabistram

Witajcie!
Ja szczerze mowiac, tez nie widze jen- ale -seitiger- widac wyraznie, wiec pewnie bedzie !
Jenseitig ma tez tu sens, bo mozna to przetlumaczyc jako poswiadczenie " waszego- przez wasza strone wystawionego" dokumentu/ sporzadzenia itp. (moze nie chodzi o strony kartki, tylko np. dwa ministerstwa itp)
pozdrawiam Beata
Ja szczerze mowiac, tez nie widze jen- ale -seitiger- widac wyraznie, wiec pewnie bedzie !
Jenseitig ma tez tu sens, bo mozna to przetlumaczyc jako poswiadczenie " waszego- przez wasza strone wystawionego" dokumentu/ sporzadzenia itp. (moze nie chodzi o strony kartki, tylko np. dwa ministerstwa itp)
pozdrawiam Beata