AKT urodzenia z alegaty - Wysokienice_3 - ok

Tłumaczenia dokumentów napisanych w łacinie, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Mariok

Sympatyk

AKT urodzenia z alegaty - Wysokienice_3 - ok

Post autor: Mariok »

Witam,

proszę o przetłumaczenie aktu urodzenia Katarzyny c. Józefa Wolny i Agaty Słodkiej

http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,170706,27

Dziękuję
Ostatnio zmieniony ndz 27 lis 2016, 11:54 przez Mariok, łącznie zmieniany 1 raz.
Mariusz

Poszukuję rodzin
Kaczmarek vel Karczmarczyk, Magiera, Lawendowski, Stępnik, Ostałowski, Idzikowski, Jezierski, Włostowski, Męcina par. Krzemienica; Płocki, Luch, Susik, Bala Reszka par. Żelechlinek; Gromek, Wolny, Słodki par. Wysokienice
Gawroński_Zbigniew

Sympatyk

Post autor: Gawroński_Zbigniew »

Złota
Roku Pańskiego 1791, dnia 22 lipca. Ja, Wojciech Bielawski, wikariusz (applicatus) kościoła Wysokienickiego ochrzciłem dziecię imieniem Jakub urodzone w środku nocy, syna pracowitych Stanisława Dominiaka alias Perdych i Jadwigi Tomasikówny alias Więcławkówny, prawnie poślubionych. Chrzestnymi zostali Jacek Kubka i Marianna Szymaniakowa - wszyscy ze Złotej.
--
Roku Pańskiego 1792, dnia 23 listopada. Ja, Kacper Wolborski mansjonariusz i nieinstytuowany proboszcz Głuskowski ochrzciłem Katarzynę, córkę pracowitych Józefa Wolnego i Agaty Słotki, prawnie poślubionych. Chrzestnymi zostali Paweł Przybyłowski, organista Głuskowski z Franciszką Gadziną z Głuskowa.
Wystawione: 27 lipca 1813.

[Kto to u licha jest vicarius applicatus?][Nie mam pojęcia, jakiś tytuł wikariusza, ale co oznacza nie wiem]
Zbigniew
Mariok

Sympatyk

Post autor: Mariok »

wygląda jak wikariusz aplikant.

Dziękuję ślicznie. :D
Mariusz

Poszukuję rodzin
Kaczmarek vel Karczmarczyk, Magiera, Lawendowski, Stępnik, Ostałowski, Idzikowski, Jezierski, Włostowski, Męcina par. Krzemienica; Płocki, Luch, Susik, Bala Reszka par. Żelechlinek; Gromek, Wolny, Słodki par. Wysokienice
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - łacina”