AP Toruń - nic nie ma na SZWA?!
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Maślanek_Joanna

AP Toruń - nic nie ma na SZWA?!
Witajcie,
dotychczas mało mnie ten region interesował, więc może coś przeoczyłam...
Teraz zaczęłam czegoś szukać i z tego, co widzę, na szwa NIE MA W OGÓLE AP TORUŃ!!! Czy ktoś wie, w czym rzecz? Jakaś lokalne ostentacyjne odcięcie? Ale w państwowej instytucji? O co chodzi?...
Pozdrawiam
Joanna
Teraz zaczęłam czegoś szukać i z tego, co widzę, na szwa NIE MA W OGÓLE AP TORUŃ!!! Czy ktoś wie, w czym rzecz? Jakaś lokalne ostentacyjne odcięcie? Ale w państwowej instytucji? O co chodzi?...
Pozdrawiam
Joanna
-
stanislaw_pikul

Re: AP Toruń - nic nie ma na SZWA?!
Może to Ciebie zainteresuje?Maślanek_Joanna pisze:Witajcie,
Pozdrawiam
Joanna
https://www.genealogiawarchiwach.pl/
Pozdrawiam
Stanisław
Stanisław
Zgadzam się z powyższym, akta które dostępne są w powiecie toruńskim i inowrocławskim są na pewno tutaj, większość do 1800 roku, reszta niestety znajduje się w Gnieźnie na ogół. Jeśli będziesz potrzebowała czegoś konkretnego jestem z Torunia, mogę pomöc. Bardzo pomocne są teź tutaj urzędy stanu cywilnego.
Pozdrawiam, Kamila
-
Maślanek_Joanna

Bardzo dziękuję!
Już znalazłam akt, którego szukałam

Wprawdzie ta strona działa jak dla mnie "po chińsku", ale może to kwestia braku wprawy. Jak z niej ściągnąć skan inaczej niż przez "print-screen"?
Kamilo, dziękuję za ofertę pomocy - na razie powalczę sama, a jak na czymś się zatnę, to ew. poproszę...
A tak ogólniej - dlaczego to akurat archiwum nie wrzuca skanów na szwa, tylko na genalogiawarchiwach? Wydawało mi się, że szwa ma być całościowe?...
Pozdrawiam
Joanna
Już znalazłam akt, którego szukałam
Wprawdzie ta strona działa jak dla mnie "po chińsku", ale może to kwestia braku wprawy. Jak z niej ściągnąć skan inaczej niż przez "print-screen"?
Kamilo, dziękuję za ofertę pomocy - na razie powalczę sama, a jak na czymś się zatnę, to ew. poproszę...
A tak ogólniej - dlaczego to akurat archiwum nie wrzuca skanów na szwa, tylko na genalogiawarchiwach? Wydawało mi się, że szwa ma być całościowe?...
Pozdrawiam
Joanna
- piotr_nojszewski

- Kontakt:
Znajdziesz na forum troche wypowiedzi w tym temacie.Maślanek_Joanna pisze: A tak ogólniej - dlaczego to akurat archiwum nie wrzuca skanów na szwa, tylko na genalogiawarchiwach? Wydawało mi się, że szwa ma być całościowe?...
Joanna
W skrócie:
- ambicje lokalne plus kasa unijna
Kwestia (nie)ściagania ("coś" daje się sciagnąc prawym klawiszem plus ktos kiedys opublikował chyba na forum kawałek kodu żeby zapisywać) jest wynikiem podejścia autorów koncepcji tego portalu.
Sami sobie wymyślili czego chce użytkowanik i sami sobie zrobili tego "misia na miarę naszych możliwości".
Lecz skany zostaną z nami na wieki.
Lepsze niż wino mojej apteki
I z tego wszyscy dziś się cieszymy
jak byśmy jedli dzikie malyny.
Co wieczór.
PS
ortografia na wesoło
Ostatnio zmieniony sob 26 lis 2016, 14:34 przez piotr_nojszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
Piotr
Piotr
-
Warakomski

Zajrzałem kilka razy i uznałem się za osobę niepełnosprawną internetowo.
To opinia z innego portalu.
„Prawdziwe szaleństwo, to próbować cokolwiek znaleźć w genealogiawarchiwach.pl. Mam nadzieje, ze Ci którzy stworzyli ten koszmar portal, będą smażyć się w piekle.”
Wygląda na to, że w piekle będzie się smażył Bolesław Jan Rassalski starszy informatyk z AP w Bydgoszczy, koordynator projektu.
To ten pan, gdyby ktoś chciał się z nim spotkać.
http://magazyn.7dni.pl/333431,Przeszlos ... urach.html
Drugi który będzie się smażył to Eugeniusz Borodij dyrektor bydgoskiego archiwum.
Trzeba by poszukać kto się jeszcze załapie na to smażenie.
Obaj panowie straszą, że mało tego iż to projekt z przyszłością to jeszcze na dodatek „Podobne rozwiązanie jak w archiwach kujawskich, choć oczywiście na znacznie większą skalę wdrożono w Archiwach Watykańskich”. Ciekawe czy tam wdrożono z podobnym skutkiem i co na to papież.
Krzysztof
To opinia z innego portalu.
„Prawdziwe szaleństwo, to próbować cokolwiek znaleźć w genealogiawarchiwach.pl. Mam nadzieje, ze Ci którzy stworzyli ten koszmar portal, będą smażyć się w piekle.”
Wygląda na to, że w piekle będzie się smażył Bolesław Jan Rassalski starszy informatyk z AP w Bydgoszczy, koordynator projektu.
To ten pan, gdyby ktoś chciał się z nim spotkać.
http://magazyn.7dni.pl/333431,Przeszlos ... urach.html
Drugi który będzie się smażył to Eugeniusz Borodij dyrektor bydgoskiego archiwum.
Trzeba by poszukać kto się jeszcze załapie na to smażenie.
Obaj panowie straszą, że mało tego iż to projekt z przyszłością to jeszcze na dodatek „Podobne rozwiązanie jak w archiwach kujawskich, choć oczywiście na znacznie większą skalę wdrożono w Archiwach Watykańskich”. Ciekawe czy tam wdrożono z podobnym skutkiem i co na to papież.
Krzysztof
Ja się cieszę, że "w ogóle coś jest". Sporo rzeczy udało mi się tam odnaleźć, zapisywać też mi się udaje bez problemu wszystko co chcę, zapamiętuje też przybliżenia. Ale rozumiem o co wam chodzi, dużo tam jest do poprawy, jeśli chodzi o czytelność i poruszanie się, ale cóż zrobić - materiał bafawczy jest! Polecam się i pozdrawiam!
Pozdrawiam, Kamila
-
tobiaszboksik

Witam,
a ja "wychowałam" się na genealogiawarchiwach.pl, przeżyłam z nią wzloty i upadki. Calutka wiedza o moich przodkach opiera się na "znaleziskach" właśnie tam i czuję dyskomfort, gdy muszę szukać gdzie indziej. Dziękuję twórcom, ze teraz to wszystko tak ładnie działa.
Pozdrawiam serdecznie
Ludka
a ja "wychowałam" się na genealogiawarchiwach.pl, przeżyłam z nią wzloty i upadki. Calutka wiedza o moich przodkach opiera się na "znaleziskach" właśnie tam i czuję dyskomfort, gdy muszę szukać gdzie indziej. Dziękuję twórcom, ze teraz to wszystko tak ładnie działa.
Pozdrawiam serdecznie
Ludka