miejscowość pod Olkuszem

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Backside

Sympatyk

miejscowość pod Olkuszem

Post autor: Backside »

Dobry wieczór,

Potrzebuję podpowiedzi o jaką miejscowość może chodzić w zdaniu zaznaczonym czerwoną ramką:

https://zapodaj.net/36af1990e7571.jpg.html

Czy może to być Dąbrowa Górnicza?

Serdecznie pozdrawiam,
Bartosz
Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

miejscowość pod Olkuszem

Post autor: marzanna62 »

W akcie jest wyraznie slowo Dabrowa
W Slowniku geograficznym krolestwa polskiego jest 90 miejscowosci o nazwie Dabrowa
Byc moze chodzi o poz 50
Dabrowa powiat będznski gmina olkusko siewierska parafia Bedzin

http://dir.icm.edu.pl/Slownik_geograficzny/Tom_I/921
Trzeba przeszukac caly ten spis ja sprawdzilam tylko do poz 50

Dabrowa gornicza wg wiki na mapie z 1799 wynika ze zalazkiem osady była Stara Dąbrowa nalezy wiec tez sprawdzic w Slowniku geograficznym Stara Dabrowe.

Byc moze w akcie chodzi o Dabrowe z poz 50 w Slowniku wtedy to bylaby parafia Bedzin
Slub rodzicow Stanisława Wysockiego mysle ze juz widziales akt 2
http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,329738,16

Sparwdzilam w genetece jest w parafii Bedzin zgon Franciszki Wysockiej wyrobnicy w miejscowsci Dabrowa akt 221
https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... cc=2115410
Mysle ze moze to byc Julianna matka Stanisława w akcie zglaszajacy nie wiedza nic o pochodzeniu ww Franciszki gdzie sie urodzila i kto byl jej rodzicami. Tak czesto sie zdarzalo kiedy osoba przybyla w dane okolice. Nie zgadza sie wiek ani imie Julianna w 1854 mialaby okolo 60 lat w akcie jest 70 ale wiek w takich aktach mogl byc bardzo zgrubsza w opinii zglaszajacych byla juz stara. Najslabszym punktem ww hipotezy jest imie Franciszka zamiast Julianna jak w akcie slubu ale to tez moze tlumaczyc fakt bycia osoba nieznana w parafii Bedzin. Ciekawe jest dlaczego po smierci meza Julianna wyniosla sie z parafii Stanowiska warto byloby sprawdzic czy nie zamieszkala z ktoryms z dzieci.
Marzanna

Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
MonikaMaru

Sympatyk

miejscowość pod Olkuszem

Post autor: MonikaMaru »

A może nie trzeba szukać daleko tej Dąbrowy?

https://www.google.pl/maps/dir/Stanowis ... d50.944533
Pozdrawiam,
Monika
Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

miejscowość pod Olkuszem

Tylko w akcie wyraznie pisze Dabrowa pod Olkuszem trudno uznac ze ta Dabrowa z mapy google jest pod Olkuszem. Wydaje mi sie ze ksiadz pisal o Dabrowie wyraźnie poza parafią Stanowiska.
Bardzo prawdopodobna wydaje mi sie Dabrowa w parafii Będzin.

Mam jeszcze alegata Julianny Trojanowskiej pochodzila z parafii Wielgomlyny. Do slubu z Wysockim musial byc dowod jej chrztu.

http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,329735,7

link otworzy sie jak sie jest zalogowanym w genbazie
Ostatnio zmieniony ndz 27 lis 2016, 15:51 przez marzanna62, łącznie zmieniany 1 raz.
Marzanna

MonikaMaru

Sympatyk

miejscowość pod Olkuszem

Post autor: MonikaMaru »

Masz rację, Marzanno, to ma być pod Olkuszem. Niedopatrzenie.
Pozdrawiam,
Monika
Awatar użytkownika
moyra777

Sympatyk
Mistrz

miejscowość pod Olkuszem

Post autor: moyra777 »

Rozumiem, ze szukasz jej aktu zgonu. Zgadzam sie calkowicie z Marzanna, ze trzeba przesledzic losy dzieci Julianny vel Joanny. Wez pod uwage, ze siostra Stanislawa Wiktoria, wyszla za maz w 1847 za Andrzeja Joziaczka vel Kowalczyka, ktory byl Lokajem na dworze, wiec jest duza szansa, ze matka wywedrowala z Wiktoria, kiedy maz zmienil prace.

Sama przez 8 lat szukalam Nurowa, ktore sie okazalo miejscowoscia Wnory Wandy, ale to na marginesie, zeby nie trzymac sie sztywno temu co jest napisane w akcie (dotyczy to Olkusza czy samej Dabrowy)... Olkusz to moje rejony, ale jakos calkowicie nie kojarze zadnej Dabrowy nalezacej do tej parafii...
Ostatnio zmieniony ndz 27 lis 2016, 17:11 przez moyra777, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
Zynówka, Ostrowska- Podlasie
Józef Koziołkiewicz ok 1813 - 1893 + Julianna Rudnicka ok 1817 -? mogielnickie
Katarzyna Zdrojewska ok 1809 -1868 Wielkopolska
Urban Karski - Sokołów (łódzkie) i okolice
Ted_B

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 12 times

Post autor: Ted_B »

Witam !
Dąbrowa pod Olkuszem - to nic innego jak dzisiejsza Dąbrowa Górnicza.W 1853 roku ówczesna wieś Dąbrowa (później gmina) wchodziła w skład powiatu olkuskiego. Dopiero w 1866 roku z powiatu olkuskiego wydzielony został powiat będziński. Parafią właściwą dla Dąbrowy będzie Będzin.

Pozdrawiam !
Tadek
Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

Re: miejscowość pod Olkuszem

[quote="moyra777"]Rozumiem, ze szukasz jej aktu zgonu. Zgadzam sie calkowicie z Marzanna, ze trzeba przesledzic losy dzieci Julianny vel Joanny. Wez pod uwage, ze siostra Stanislawa Wiktoria, wyszla za maz w 1847 za Andrzeja Joziaczka vel Kowalczyka, ktory byl Lokajem na dworze, wiec jest duza szansa, ze matka wywedrowala z Wiktoria, kiedy maz zmienil prace.

Niestety wyglada ze para Andrzej i Wiktoria zaszyla sie pod innym nazwiskiem. W Stanowiskach nie znalazlam dzieci tej pary. W calym swietokrzyskim tez nie ma sprawdzilam tez śląskie. Sprawe komplikuje vel Kowalczyk jest bardzo popularne sprawdzilam Slask i Swietokrzyskie pod katem zgonu Wiktorii Kowalczyk nie znalazlam.

Coraz bardziej przychylam sie ze zgon Julianny Wysockiej to jest zgon Franciszki w parafii Bedzin zgadza sie nawet miejscowosc Dabrowa akt 221

https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... cc=2115410
Marzanna

Awatar użytkownika
moyra777

Sympatyk
Mistrz

Post autor: moyra777 »

Marzanno :) ja calkowicie nie neguje twojej teorii o Franciszce :) bardzo mozliwe, ze jest to ona, biorac pod uwage, ze Tadeusz potwierdzil twoje domysly o parafii Bedzin. Ja tez szukalam tej pary i ich dzieci i nic narazie nie moge znalezc....
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
Zynówka, Ostrowska- Podlasie
Józef Koziołkiewicz ok 1813 - 1893 + Julianna Rudnicka ok 1817 -? mogielnickie
Katarzyna Zdrojewska ok 1809 -1868 Wielkopolska
Urban Karski - Sokołów (łódzkie) i okolice
Backside

Sympatyk

Post autor: Backside »

Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Rzeczywiście szukam aktu zgonu Joanny/Julianny Trojanowskiej. Do tej pory znalazłem jej akt urodzenia z parafii Wielgomłyny z roku 1795 oraz akt małżeństwa z Wojciechem Wysockim z parafii Stanowiska z roku 1820. Jej mąż zmarł w roku 1837 w parafii Stanowiska, podobnie jak ich córka Katarzyna (moja prababka) w roku 1878. Nie znalazłem zgonu Joanny/Julianny Trojanowskiej w tej samej parafii i dlatego zacząłem przeglądać akta jej dzieci i tam natrafiłem na tytułową Dąbrowę spod Olkusza.

Serdecznie pozdrawiam,
Bartosz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”