Poszukuję wszelkich możliwych informacji na temat akt w miejscowości Biadaszki w powiecie wieruszowskim, w gminie Galewice, obecnie w województwie łódzkim, z ostatnich dwudziestu lat XIX wieku i pierwszych dwudziestu lat XX wieku. Wedle posiadanych przeze mnie danych, nie sięgających niestety z tej strony tak daleko, urodził się tam mój pradziadek, Stanisław (1913 r.), a być może i jego ojciec, Józef. Józef Lewicki jest wedle moich informacji pochowany w Sokolnikach, w tym samym powiecie, w gminie Sokolniki. Po wykonaniu telefonu do parafii w Węglewicach poinformowano mnie, że dokumenty parafialne znajdują się tam od 1946 roku, wcześniej nic nie ma bo byli Niemcy (ksiądz niestety szalenie niemiły, wręcz grubiański). Nie ukrywam, że jestem w kropce, bo nie wiem gdzie mogę ewentualnie zwrócić się w poszukiwaniu dokumentów, które być może zostały nawet zniszczone w czasie wojny. Poszukiwania genealogiczne zacząłem niedawno, jestem jeszcze świeży w temacie, stąd proszę o wybaczenie, jeśli pytania są prostackie
Biadaszki p. wieruszowski
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Lewicki_Przemysław

Dzień dobry!
Poszukuję wszelkich możliwych informacji na temat akt w miejscowości Biadaszki w powiecie wieruszowskim, w gminie Galewice, obecnie w województwie łódzkim, z ostatnich dwudziestu lat XIX wieku i pierwszych dwudziestu lat XX wieku. Wedle posiadanych przeze mnie danych, nie sięgających niestety z tej strony tak daleko, urodził się tam mój pradziadek, Stanisław (1913 r.), a być może i jego ojciec, Józef. Józef Lewicki jest wedle moich informacji pochowany w Sokolnikach, w tym samym powiecie, w gminie Sokolniki. Po wykonaniu telefonu do parafii w Węglewicach poinformowano mnie, że dokumenty parafialne znajdują się tam od 1946 roku, wcześniej nic nie ma bo byli Niemcy (ksiądz niestety szalenie niemiły, wręcz grubiański). Nie ukrywam, że jestem w kropce, bo nie wiem gdzie mogę ewentualnie zwrócić się w poszukiwaniu dokumentów, które być może zostały nawet zniszczone w czasie wojny. Poszukiwania genealogiczne zacząłem niedawno, jestem jeszcze świeży w temacie, stąd proszę o wybaczenie, jeśli pytania są prostackie
.
-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 5 times
Dlaczego myślisz, że to parafia Węglewice ? Wg słownika KP to parafia Cieszęcin http://dir.icm.edu.pl/Slownik_geograficzny/Tom_I/168
Trochę jest na szwa http://szukajwarchiwach.pl/11/663/0/str ... bJednostki
Trochę u Mormonów https://familysearch.org/search/catalog ... ACieszęcin
Pozdrawiam
Arek
Trochę jest na szwa http://szukajwarchiwach.pl/11/663/0/str ... bJednostki
Trochę u Mormonów https://familysearch.org/search/catalog ... ACieszęcin
Pozdrawiam
Arek
- marzanna62

Prosze przeczytac sobie o tej miejscowosci w Słowniku geograficznym królestwa polskiego. Ta pozycja to elementarz dla genealoga. Sprawdzilam Biedaszki to w XIX wieku parafia Cieszęcin nie wiem skad w watku Węglowice. Cieszecin jest czesciowo zindeksowany zasoby z tej parafii są w AP Łodz ale tylko do 1872 roku.
Minelam sie w poscie z Arkiem. Cieszecin jest tez dostepny w genbaza.
Aby wejsc do genbaza trzeba sobie zalozyc konto w niej po zalogowaniu wchodzi sie do zasobow AP i jest Cieszecin ale tylko do 1872.
Minelam sie w poscie z Arkiem. Cieszecin jest tez dostepny w genbaza.
Aby wejsc do genbaza trzeba sobie zalozyc konto w niej po zalogowaniu wchodzi sie do zasobow AP i jest Cieszecin ale tylko do 1872.
Marzanna
Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
-
Lewicki_Przemysław

Tak, w międzyczasie otworzyłem Słownik geograficzny Królestwa Polskiego i dowiedziałem się, że w interesującym mnie okresie Biadaszki przynależały do parafii w Cieszęcinie
. Dziękuję za pomoc.
Czy w sytuacji w której sieciowo dostępny jest katalog do 1872 roku jedyną możliwością dostępu do danych jest fizyczne odwiedzenie archiwum?
Czy w sytuacji w której sieciowo dostępny jest katalog do 1872 roku jedyną możliwością dostępu do danych jest fizyczne odwiedzenie archiwum?
- marzanna62

Arek podal Ci linka do Szukaj w archiwach tam tez masz skany. Niestety nie ma roku 1913 koncza sie na 1911. Z tego co widze na FS sa tylko mikrofilmy.
Marzanna
-
Lewicki_Przemysław

Dziękuję ponownie za pomoc, zajmę się rozczytywaniem dostępnych danych w takim razie.
Pozdrawiam, Przemysław