Artykuł w Kurjer Warszawski

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Mihabor

Sympatyk

Artykuł w Kurjer Warszawski

Post autor: Mihabor »

Witam z Moskwy
W Kurjer Warszawski od 1898 roku został wydrukowany artykuł, w którym opowiada o zdarzeniu z moim pradziadkiem Konstanty Podwerbny:
Tutaj artykuł
Myślę, że moja prababka Olga Pawlowna zmarła zaraz po urodzeniu drugiego syna Aleksandra (1884) czyli przed opisanym powyżej wydarzeniem. Dlatego też chciałbym się dowiedzieć jak nazywała się żona Podwerbnego w czasach gdy doszło do tego napadu.
W artykule jest mowa o wcześniejszych publikacjach na ten temat. Przejrzałem wszystkie gazety KW z tamtego miesiąca ale nie znalazłem żadnej wzmianki na ten temat.
Czy ktoś byłby w stanie pomóc mi w tej kwestii?
Czy jest szansa na znalezienie "wątku kryminalnego" na łamach KW ?
Ciekawi mnie rozwiązanie zagadki tej napaści. Rozumiem, że nastąpiła z pobudek osobistych.

Pozdrawiam / С уважением
Michał

P.S.
KW: "W niektóryoh pismach zamieszczono wzmiankę o napaści bandy rabusiów na zawiadowcę stacji Jabłonna, p. Podwerbnego, i jego żonę, przyczem napastnicy, jakoby uzbrojeni w nożo, mieli poranić p. P. i ściągnąć mu z palca pierścień z brylantem. Śledztwo wdrożone w tej sprawie wykazało, iż zajście nie miało na celu rabunku, lecz było zatargiem osobistym, który nie pociągnął za sobą żadnych następstw."
Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

Michał zwróć uwagę na początek tej informacji „w niektórych pismach”, co wprost oznacza, że nie w „Kurierze Warszawskim”. Trudno powiedzieć jakiej gazety to mogło dotyczyć, być może nie ma jej w tej bibliotece cyfrowej. Może w tych wcześniejszych informacjach nie było nazwiska, a jedynie informacja o napadzie na stacji w Jabłonnej. Może coś komuś uda się znaleźć.

A co do napadów, to nie był to chyba jedyny.
http://ebuw.uw.edu.pl/dlibra/docmetadat ... =&lp=4&QI=
Krzysztof
Awatar użytkownika
Mihabor

Sympatyk

Warakomski pisze:
Krzysztof.
Dziękuję
Ja nie bardzo czuję język polski, więc nie zwróciłem na to uwagi.
O pracy pradziadka dużo pisali w gazetach, tak jak było dużo przestępstwa. Ale o jego życiu osobistym, prawie nic.

Michał
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

Michale, informacja wcześniejsza jest w "Słowie" nr 118 z 14.V.1898.

Ponadto w Bibliotece Narodowej na hasło "Podwerbny"/ "Podwerbnego" otrzymasz bardzo dużo odpowiedzi. W tym rejonie napady zdarzały się często. Możesz też prześledzić karierę pp. Podwerbnych.
https://polona.pl/search/1693a040-b555- ... 4e4d70c2a/

Cytat informacji ze "Słowa":
"Napad. W tych dniach na p.Podwerbnego, pomocnika zawiadowcy stacji Jabłonna i jego żonę, używających przechadzki w lesie, napadło dwóch opryszków, żądając oddania pieniędzy i zegarków. Pan P. usiłował bronić się, ale jeden z opryszków ranił go nożem w rękę i uniemożliwiwszy w ten sposób dalszą obronę, ściągnął z palca p. P. pierścień z brylantem."
Pozdrawiam,
Monika
Awatar użytkownika
Mihabor

Sympatyk

MonikaMaru pisze:
Monika,
Dziękuję bardzo za informację. Niestety wszelkie moje próby wejścia na podany przez ciebie link polona.pl kończy się odpowiedzią "brak wyników" z ich strony.... nie wiem co robię nie tak... czy mógłbym cię poprosić o pomoc w tej kwestii???

Pozdrawiam
Michał
MonikaMaru

Sympatyk

Ojej, a to pech. Jest informacja, że mają przerwę techniczną. Piszą: "Do zobaczenia wkrótce." Może nie potrwa długo.
Pozdrawiam,
Monika
MonikaMaru

Sympatyk

Michale, biblioteka BN-Polona już działa.
Pozdrawiam,
Monika
Awatar użytkownika
Mihabor

Sympatyk

Monika
Dziękuję bardzo. Miałem szczęście, istnieje wiele wyników

Michał
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”