Metryki osób, które dokonały konwersji z judaizmu

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
JaroslawPrzypis

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: JaroslawPrzypis »

Witam

Mam pytanie, gdzie mogę znaleźć akty urodzeń osób, które dokonały konwersji z judaizmu? Jest mi to bardzo potrzebne, ponieważ przeglądając akt ślubu na portalu regestry.lubgens.eu natrafiłem na taką rzecz, iż mój prapraprapraprapradziadek Franciszek Dobrowolski był przechrztą, i przeszedł z judaizmu na katolicyzm. Ślub miał w 1814 w Bełżycach.

Pozdrawiam
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

w okresie 1814 i wcześniej?
w księgach chrztów - klasycznie
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
kulik_agnieszka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kulik_agnieszka »

Zależy co masz w tym akcie ślubu.
Czasami jest podane miejsce gdzie nastąpiła konwersja z judaizmu i wtedy można coś więcej znaleźć.
Bez tego trudno mieć pewność, że dla przykładu Franciszek Dobrowolski jest tożsamy z Józefem Joskowiczem a i to czy jego metryka urodzenia istnieje zależy od szczęścia bo urodził się jeszcze w XVIII wieku.
Agnieszka
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Dzien dobry Jarku,
Jesli slub mial miejsce w 1814-tym roku, to znaczy, ze przodek urodzil sie pod koniec XVIII wieku.
Nie bylo aktow urodzenia w tych latach, byly tylko akty chrztow.
Chrzest rzymskokatolicki bedzie odnotowany w ksiedze chrztow parafii, w ktorej ten chrzest sie odbyl.
A moze sa aneksy do slubow z Belzyc z 1814-ego rok? Kopia aktu chrztu bedzie w aneksach.
Nie Agnieszko, nie bylo ksiag urodzen wyznania mojzeszowego, wiec nie mozna odnalesc zadnego aktu z XVIII wieku dotyczacego tego wyznania.
Akty stanu cywilnego dla wyznania mojzeszowego zaczynaja sie od 1808-ego roku (kodeks napoleonski).
Pozdrawiam,
Bozenna
Ostatnio zmieniony sob 03 gru 2016, 09:41 przez Bozenna, łącznie zmieniany 2 razy.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

"konwersja z judaizmu" = chrzest
"konwersja" -> zmiana z innego chrześcijańskiego = brak chrztu -> księga konwertytów (tj zapisy dot. osób, które były chrześcijanami, przystąpiły do spowiedzi, wyznały grzech "odszczepieństwa" i zostały przyjęte (bez zapisu w księdze chrztów/urodzeń) do kościoła katolickiego
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
kulik_agnieszka

Sympatyk
Nowicjusz

Zgadzam się Włodzimierzu, trzeba szukać chrztu.
Tyle, że pytanie które za chwilę padnie z klawiatury kolegi będzie brzmiało: "dlaczego nie ma jego chrztu w parafii urodzenia".
Dlatego, że to rzadko odbywało się w parafii urodzenia czy zamieszkania ( chrzest związany ze zmianą wyznania z mojżeszowego).
Chyba trzeba szukać w Lublinie.
Agnieszka
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Zastrzegam że to żadna reguła (spotykałem się bowiem w większości z chrztami konwertytów w parafialnych kościołach) ale miejscem chrztów konwertytów bywały też pobliskie klasztory, Odbywało się to szumnie w obecności notabli,
Niemniej - na podstawie takich trydenckich dokumentów nie da się niestety dotrzeć do dokumentów urodzenia,Sam szukałem dla swojej siódmej czy ósmej prababki takich tropów , Bezskutecznie
Pytanie zasadnicze czy takie dokumenty w gminie żydowskiej były sporządzane? Mam na myśli czasy " przedcywilne" sprzed 1808 roki Będę wdzięczny za informację.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Nie, nie bylo regestrow wyznania mojzeszowego przed 1808 rokiem,
Gminy zydowskie takich nie prowadzily.
Pozdrawiam,
Bozenna
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Spróbuj dotrzeć do alegatów z Bełżyc z roku 1814, o ile się zachowały.Tam powinieneś dowiedzieć się gdzie miał miejsce chrzest( ten drugi) a może i miejscowość z której pochodził.
Dana
kulik_agnieszka

Sympatyk
Nowicjusz

Nie zgłębiałam dokładnie spraw związanych z konwersją z judaizmu jednak z tego co widzę w aktach i co słyszałam od starszego pokolenia
chrzty odbywały się w kościołach parafialnych, owszem, ale rzadko w parafii właściwej dla miejsca zamieszkania (mówię o zwykłej rodzinie).
Klasztory często bywały miejscem takiego chrztu bo dobrze było jeśli taki zwyczajny, niezamożny przechrzta na jakiś czas zniknął i nie budził gorących negatywnych uczuć u dawnych współwyznawców i ktoś musiał go w tym wesprzeć.
Po jakimś czasie emocje stygły i następował wyznaniowy "coming out" jak to się mówi w nowomowie. :)
Dziadek mi opowiadał (a był osobą prawdomówną) o jednym nieostrożnym zakochanym co się w parafii ochrzcił zbyt ostentacyjnie, w miejscu zamieszkania. Podobnie ostentacyjnie powędrował do ślubu w tej samej parafii, nie doszedł ...... nigdzie już nie doszedł....
Było to we wczesnych latach 20-tych., w małym mieście, 100 km od Warszawy. Sprawców chyba nie ujęto.
Nie mówię, że to reguła ale jak mawiają: " ciszej jedziesz, dalej dojedziesz" z punktu widzenia dawnych współwyznawców to zawszeć demoralizacja...
Agnieszka
Awatar użytkownika
Czerkawska_Ewa

Sympatyk
Legenda

Post autor: Czerkawska_Ewa »

Właśnie indeksuję zmianę wyznania kobiety wyznania mojżeszowego. Urodziła się w Garwolinie, a w wieku 24 lat w Warszawie przyjęła chrzest w kościele Dzieciątka Jezus. W akcie USC podane są jej stare dane: imię, nazwisko, data i miejsce urodzenia i dane rodziców oraz nowe imię i nazwisko przyjęte od rodziców chrzestnych.

Pozdrawiam,

Ewa
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Pamietajcie, ze Jaroslaw pyta o osobe urodzona w XVIII wieku.
Wiecie jak skromne sa infomacje zawarte w aktach XVIIIwiecznych.
Pozdrawiam,
Bozenna
Awatar użytkownika
JaroslawPrzypis

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: JaroslawPrzypis »

Witam

Czyli jednak nie ma nic? Szkoda. To mnie szczerze zaskoczyło odkrycie, że mam przodków wsród Żydów. W akcie ślubu jest napisane tylko, że musiał mieć świadków ponieważ jak to określony był "nowo narodzonym z niedowiarstwa żydowskiego na świętą wiarę katolicką".
Jarosław "Janga2050" Przypis
kulik_agnieszka

Sympatyk
Nowicjusz

Szukaj metryki chrztu w Lublinie!
Tam jest napisane "nowo nawrócony...... złożył metrykę chrztu z Kościoła Lubelskiego" i o ile dobrze odczytuję to miało miejsce w Kolegiacie.

Agnieszka
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bea »

JaroslawPrzypis pisze:Witam

Czyli jednak nie ma nic? Szkoda. To mnie szczerze zaskoczyło odkrycie, że mam przodków wsród Żydów. W akcie ślubu jest napisane tylko, że musiał mieć świadków ponieważ jak to określony był "nowo narodzonym z niedowiarstwa żydowskiego na świętą wiarę katolicką".
Jak nic ?
Jarosławie, kilkukrotnie w tym wątku odesłano cię do alegat.
Sprawdziłeś je ?
Beata

mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”