Czy dom gminny to kościół czy budynek UG?

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Kostkowski »

Co oznacza sformułowanie: "dom gminny", powszechnie występujące w aktach zapowiedzi? Czy dom gminny to kościół, czy budynek urzędu gminy?
...udawszy się przed drzwi główne wnijścia do domu gminnego...
...która to zapowiedź, przeczytana głośno i wyraźnie, przybita została do drzwi głównych wnijścia do domu gminnego...
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

Patrz historia administracji i samorządu / (Dziennik Praw Księstwa Warszawskiego/. Podczas funkcjonowania Księstwa Warszawskiego po raz pierwszy wystąpił podział na gminy. Na mocy dekretu księcia warszawskiego z 23 lutego 1809 roku utworzono gminy wiejskie i miejskie. Na czele gminy stał wójt, który m.in. prowadził księgi ludności. Organem doradczym i nadzorującym wójta była rada gminna. Dom gminny to siedziba wójta, miejsce gdzie zbierała się rada gminy.
Krzysztof
Awatar użytkownika
Barbara_Lendzion

Sympatyk
Adept

Post autor: Barbara_Lendzion »

Wydaje mi się,że chodzi tu o kościół parafialny. Spotkałam się w aktach spisywanych w kościele z takim określeniem.....w domu naszym gminnym.......
Pozdrawiam Barbara
-------------------------------------------------------
Poszukuję: Włocławek - Wilczyńscy,Kulińscy Kowal - Cytaccy ,Baruchowo i okolice: Lewandowscy, Gizińscy,Prusy i Mazowsze - Lendzion
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Czy dom gminny to kościół czy budynek UG?

Post autor: Kostkowski »

Warakomski pisze:...Dom gminny to siedziba wójta, miejsce gdzie zbierała się rada gminy.
Krzysztof
Bardzo dziękuję za dokładne wyjaśnienie.
Barbara_Lendzion pisze:Wydaje mi się,że chodzi tu o kościół parafialny. Spotkałam się w aktach spisywanych w kościele z takim określeniem.....w domu naszym gminnym.......
Początkowo też tak myślałem, ale powyższe wyjaśnienie Krzysztofa rozwiewa wszelkie wątpliwości. Akty spisywał ksiądz, ale był urzędnikiem stanu cywilnego. Tak więc Barbaro przyjmij wyjaśnienie Krzysztofa.
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

Barbara
Kodeks Cywilny Napoleona
http://www.szpejankowski.eu/index.php/c ... leona.html
Krzysztof
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”