Publikacje nt Polaków na grodzieńszczyźnie

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Seba_Piotr

Sympatyk
Nowicjusz

Publikacje nt Polaków na grodzieńszczyźnie

Post autor: Seba_Piotr »

Szukam książek, publikacji na temat osadnictwa polskiego, polonizacji grodzieńszczyzny zwłaszcza zawierających informację o nazwisku Kraszyński
Awatar użytkownika
ejsmont

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: ejsmont »

Z grodzieńszczyzny wywodzi sie wielu Ejsmontow, duzo informacji o nich jest w: Tadeusz Ejsmont, Ejsmontowie. Wstepne opisanie historii rodu, Modlica 2009, ss 207
Z powazaniem
ejsmonttadeusz@wp.pl
Seba_Piotr

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Seba_Piotr »

Dzięki ale szukam Piotrowskich ;) ze wsi Szajki/Szejki nad rzeką Bordzynką dopływem Isłoczy pow. miński w 2 okr. pol. i gm. Raków
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

W tym wątku gdzie pada Grodzieńszczyzna zapytam o współczesne Grodno. W tej chwili mnie interesuje, książka telefoniczna czy adresowa mieszkańców, jest coś takiego w internecie?
Ktoś tutaj albo na sąsiednim forum napisał jakiś czas temu że przez portal internetowy znalazł rodzinę na Białorusi (chyba nawet padło Grodno). O dziwo też tam znalazłam poszukiwane przeze mnie nazwisko, ale jak się teraz tam "dobić"?
Nie wiem czy uważają się za Polaków, myślałam żeby się skontaktować z organizacją polską w Grodnie, ale skoro nie wiem czy są Polakami to może jakiś inny sposób. Grodno jest tak blisko, że wiza i pojechać, no ale co dalej? Nie chcę tematu puścić, bo a nuż? Pytam zamiast samej poszukać, wiem, ale może ktoś wie bez szukania od razu?

W tym nic się nie znajduje:
http://neo.spravkaru.net/#

Łucja
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”