Pierwszy raz na taką informację natrafiłem chyba w Genealogii Dworzaczka i chyba od tej pory co jakiś czas ktoś bezkrytycznie powtarza to coś.
Badam rejon Sądecczyzny. Szczególnie ciekawe są tutaj wsie należące do Klarysek Starosądeckich- bo zachowało się dla ich dóbr całkiem sporo źródeł: Księgi Sądowe Wiejskie od 1550, księgi metrykalne od 1662, Inwentarze dóbr ( 1698 ) i wcześniejsze cytowane (chyba 1621), chociaż oryginały na razie zaginęły.( mam nadzieję znaleźć je we Lwowie)
Analiza tych materiałów wskazuje że niektóre nazwiska pojawiające się od 1580 ( Gwiżdż, Wolak, Bednarka ( obecnie Bednarek) trwają przez wieki i przedstawiciele tych rodzin żyją, czasem w tej samej wsi do dziś.
Nie analizowałem innych Ksiąg Sądowych Wiejskich podanych w Katalogu o którym informacja pojawiała się wielokrotnie na forum- pochodzących nawet z XV wieku
Najstarszym nazwiskiem na Sądecczyźnie już przy bardzo powierzchownym oglądzie jest Kulig- wzmiankowane w 1476 i występujące do dziś, w nazwach miejscowych ( Kuligówki) ale i w nazwiskach obecnych mieszkańców okolic Nowego Sącza.
Jeżeli ktoś zna jeszcze wcześniejsze przykłady nazwisk chłopskich dla danej miejscowości- występujących do dziś to proszę o wpisy. ciekawe gdzie dojdziemy
Oczywiście inną sprawą jest ciągłość genealogiczna- ale i tu proszę o badaczy rodzin chłopskich o wpis jak daleko udało się dotrzeć w poszukiwaniach co również pokaże ciągłość nazwiska a więc i czas jego ukształtowania
pozdrawiam Henryk Pawłowski