Jak szukać w USC Warszawa

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Stęplowska_Anna

Sympatyk
Nowicjusz

Jak szukać w USC Warszawa

Post autor: Stęplowska_Anna »

Witam wszystkich :)

Jestem nowiciuszem w poszukiwaniach i prawde mówiąc czuję się przegnieciona i zdezorientowana.
Jest tak wiele watków i tematów oraz poradników ale w gruncie rzeczy nie ma za wiele praktycznych rad ani odpowiedzi zebranych w jeden watek.

Zwiazku z tym mam kilka pytań
Mam za sobą już pierwszą wizyte w USC w warszawie co zaowocowało otrzymaniem 3 aktów zgonów i brakiem jednego którego hmmm nie dostałam i nie dostałam odpowiedzi dlaczego...(poprostu w liscie ze smyczkowej go nie było).

Jak ustalić parafie w Warszawie gdzie mogłabym znalezc date slubu dziadków?
Jak wogule ustalic date slubu dziadków?
Jak i gdzie szukac rodzeństwa zmarlego w dziecinstwie mojej babci?
Nie znam dat imion, ani miejca zamieszkania poza warszawa.
Skad miec pewnosc ze znaleziona osoba jest mojaj rodzina jesli jest to czesto występujace nazwisko? np Brzozowski Brzozowska...
Jest tutaj kilka wyszukiwarek miedzyinnymi z katedry z starego miasta: znalazlam tam nazwisko Brzozowski Stanisław które zgadza się z moim pra pra dziadkiem skad i jak stwierdzic czy to ktos z mojej rodziny ?
Rodzina wywodzi sie z warszawy od kilku pokoleń i czesto zmieniała adres zamieszkania tak ze nie wiadomo juz gdzie mieszkali pradziadkowie i prapradziadkowie. W aktach jest tylko warszawa.
Jak sobie poradzic z szukaniem w warszawie i co w jakiej kolejnosci szuikac.

Anna
Z góry dziekuje za informacie.
AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Jak szukać w Warszawie

Post autor: AlicjaSurmacka »

Witam!
Niestety poszukiwania w Warszawie należą do trudniejszych ale na nasze szczęście kserokopie akt w archiwach sa w bardzo przystępnej cenie i z nich można dowiedzieć się dużo. Często na akcie urodzenia danej osoby jest z boku aktu adnotacja o ślubie.
Ja również od lat poszukuję w Warszawie swoich przodków o pospolitych nazwiskach np. Gliński, Starzyński, Dąbkowski, Nipanicz i oprócz danych metrykalnych często korzystam z nekrologów z Kuriera Warszawskiego czy Życia Warszawy. Przy tym bardzo, bardzo dużo pomaga mi koleżanka z forum Monika S.
Korzystam też dużo z różnych danych np, z książki telefonicznej z 1938/39 roku, z skorowidza mieszkańców Warszawy z 1854 roku, bazy danych cmentarzy warszawskich, przewodnik adresowy z 1870 roku. Ale zdarzało mi się zamówić w AP akt metrykalny nie dotyczący mojej rodziny.
Pozdrawiam Alicja
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Jak szukać w Warszawie

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Witam!
Kilka praktycznych porad na szybko. Przy pisaniu postów jak powyższy, maili unikać ogólników.
Przykładowo: zamiast "kilku pokoleń" to "od 5 pokoleń" a najlepiej np "od 1870 roku co najmniej" -zostawiać wyraźne tropy dla tych co mogliby pomóc -ułatwić im to... (daty, zawody, zajęcia, nazwiska rodowe, wszystko co możliwe)
Brzozowski -popularne nazwisko, ale.. jeśli od dobrych kilku pokoleń to ..w 1852/1854 Brzozowskich w Warszawie było 32..liczba spora ale niepowalająca:) W tym czasie to nie było wielkie miasto i przez następne naście - dwadzieścia lat nie rozrastało się (liczba ludności wyznania rzymskokatolickiego chyba nawet zmalała)
Czyje akty zgonu Pani ma? Dziadków? Są dane dot. rodziców dziadków? Akt zgonu jest najmniej pewnym z dokumentów ASC ale zawsze coś.
Domyślam się (ale tylko się domyślam a powinienem mieć ułatwione zadanie:) że występowała Pani akt ślubu dziadków i w odpowiedzi otrzymała Pani pytanie "a którym roku był ślub i w jakiej parafii?"
Ale zakładała Pani (tu już wielopiętrowa hipotetyczna konstrukcja) że odbył się szukany ślub po 1909...
etc etc

Jedną z dróg jest włączenie się do indeksacji -zapraszam w imieniu całego zespołu:)
http://sites.google.com/site/wszswwawametrykalia/
Jak szacujemy w kilak miesięcy udało się zebrać dane o ok. 11% urodzonych spośród dwóch pokoleń Warszawiaków -katolików, w zasięgu jest kolejne kilka parafii, za rok możemy przekroczyć połowę. A więc szansa znalezienia przodka urodzonego w drugiej połowie XIX wieku będzie większa niż nieznalezienia go!

Dostępnych materiałów jest całkiem sporo, brak raczej mocy aby je opracować i upublicznić.

Koniec autoreklamy:)
Więcej informacji, gdy będę wiedział czy pisać latach 20. XX wieku czy o 80 XIX..bo różnica wielka..a może o 50 XIX wieku?

pozdrawiam serdecznie
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Jak szukać w Warszawie

Post autor: Bozenna »

Dobry tytul, mozna zrobic z tego watku poradnik dla poszukujacych w Warszawie.
Mamy kilku kolegow specjalistow jak Wlodek, czy Andrzej Nowik.
A pytan jest wiele.
Czy ktos moze zrobic liste parafii warszawskich (rzymsko-katolickich) w 1850 roku ?
Z podziekowaniami,
Bozenna
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Jak szukać w Warszawie

Witaj!
http://varsaviana.pl/czytelnia.php?numer=00033
Taryffa 1852 str. 34. Podział na parafie (tzn który dom - o jakim numerze hipotecznym do której parafii)

Lista (parafii nei domów) nie jest długa

Trzon:
Św. Jana (Stare Miasto)
Panny Marii (Nowe Miasto)
Św. Krzyża
Św. Aleksandra (Jazdów, Ujazdów)
Św. Andrzeja
"Dodatki"
Wolska (Stanisława, Wawrzeńca, Stanisława Biskupa i Męczennika) - Wola
Praska (Narodzenia NMP, MB Loretańskiej)

i tak do 1866.. w opisie w PRADZIADzie też znajdziesz:)
a i uwaga - taryffa ma chyba literówkę w numeracji domów w jedne z parafii z tego co kojarzę

Pozdrawiam

P.S. To miłe, ale zdecydowanie specjalistą nie jestem, znajdzie się wiele osób dużo bardziej godnych niż ja.
A ad. rok 1850 Warszawa, moje szacunki dotyczące ilości ASC (nie zliczałem zasobów, szacowałem jedynie) wyznania rzymskokatolickiego
Urodzenia/Chrzty (3400,5600) ok. 4500?
Zgony/Zejścia (3300, 6000) ok. 4500?
Małżeństwa/śluby (900, 1500) ok. 1200?

to nie jest bardzo bardzo dużo pracy:)
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Jak szukać w Warszawie

Slicznie dziekuje, bardzo potrzebna informacja do moich poszukiwan.
Bozenna
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witam serdecznie,

dobrze byłoby Pani Anno, aby uszczegółowiła Pani podane informacje, np. czy akta, które Pani zdobyła w USC to akta skrócone, czy kopie pełnych aktów, na których otrzymanie ma Pani szansę (Smyczkowa). Skoro napisała Pani, iż „ w aktach jest tylko Warszawa”, sądzę więc, że otrzymała Pani akta skrócone.
Pełny adres zamieszkania powinien znaleźć się w treści tego aktu. Opłata za uzyskanie kopii na Smyczkowej to kilka złotych. Można też spróbować uzyskać wgląd do treści aktu w samej parafii. Z numeru podanego na odpisie skróconym można wywnioskować z jaką parafią mamy do czynienia.

A z którego roku pochodzi ów akt zgonu, którego zabrakło w przesyłce ?

Co do odszukania metryki ślubu dziadkiem, można przyjąć założenie, że ślub powinien był być zawarty w parafii panny młodej, zatem można pójść tym tropem, choć z drugiej strony, jeśli chodzi o Warszawę, nie zawsze to się sprawdza.
Są i inne sposoby, ale tu też potrzebna jest informacja, w którym (orientacyjnie) roku dziadkowie mogli zawrzeć małżeństwo. Jeśli do 100 lat wstecz – można spróbować poszukać na Smyczkowej (część zasobu jest zindeksowana), jeśli powyżej – w archiwum państwowym (archidiecezjalnym) lub parafii.

Kolejna możliwość odszukania dat zdarzeń swoich przodków to księgi meldunkowe. W przypadku Warszawy obejmują one lata dopiero od roku 1928. W AP m. st. Warszawy znajdują się inwentarze podręczne podzielone na dzielnice, w których po konkretnej ulicy i numerze domu można sprawdzić, czy i z jakiego okresu zachowały się księgi ludności. Przeglądanie samego zasobu odbywa się w oddziale otwockim. Jeżeli zatem jakiś przodek, którego Pani poszukuje żył jeszcze w 1928 i następnych latach i zna Pani jego ówczesny adres zamieszkania, jest szansa, że uzupełni Pani podstawowe informacje typu data i miejsce urodzenia, imiona i nazwiska rodziców, dane innych członków rodziny, czy np. poprzednie miejsca zamieszkania.
Jak odnaleźć adresy zamieszkania przodków ? Właśnie z kopii poszczególnych metryk – najczęściej występują w nich takie informacje jak nazwa ulica i numer hipoteczny domu.

Jeśli poda Pani więcej detali, na pewno spróbujemy konkretniej odpowiedzieć na Pani pytania :)

Pozdrawiam,
Aneta Kaczmarek
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Anetko,
Smyczkowa czy Andersa ?
Chcialabym zlecic USC poszukiwania dwoch aktow zgonow. Te dwa akty beda dotyczyc lat od 1927 roku do pewnie 1939 ( nie wiecej).
Mam ostatni adres zamieszkania dziadkow (parafia Wszystkich Swietych).
Wiem, ze zyli jeszcze w 1927 roku.
Podobno trzeba zlozyc podanie na Andersa, nie na Smyczkowej ?
Czy mozesz mi to potwierdzic ?
Podziekowania
Bozenna
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

w dowolnym USC w Warszawie
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

AAAAHHH ? Dlaczego Aneta pisze o "Smyczkowej", jesli mozna zlozyc podanie o poszukiwanie aktu w kazdym warszawskim USC ?
Faktycznie, piec lat temu, zlozylam podanie o akt zgonu prababci w jednym z USC (najblizszym mojego miejsca pobyty w Warszawie), ale znalam dokladnie date zgonu.
W tym wypadku nie znam daty zgony i wlasnie potrzebuje sprawdzic ponad 10 lat ?
Bozenna
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

bo "dowolne okienko" i tak przesyła na Smyczkową
USC Warszawa jest jeden i jedno jest archiwum tegoż jednego USC - właśnie na Smyczkowej
http://bip.warszawa.pl/Menu_podmiotowe/ ... efault.htm

w siedzibach "przy" Urzędach Dzielnicowych mają ograniczony dostęp -do tych zasobów, które już zostały wprowadzone do bazy elektronicznej, na Smyczkowej jest m.in papierowe archiwum (chyba:)
więc informacje niedostępne w wybranym urzędzie dzielnicy są przesyłane ze Smyczkowej
na adres korespondencyjny ew do wybranego urzędu

w praktyce kontakt bezpośredni jest niezbędny - należy wykazać pokrewienstwo w linii prostej lub interes prawny, aby udostępniono nam dokumenty

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Bożeno,

podanie o odszukanie aktów możesz złożyć w dowolnym USC.
Przy Smyczkowej natomiast znajduje się Archiwum USC Warszawa, z którego możesz otrzymać kopię pełnego aktu, ale trzeba znać wcześniej konkretne dane – datę zdarzenia i parafię, a najlepiej nr aktu.
http://bip.warszawa.pl/Menu_podmiotowe/ ... efault.htm

Jeśli nie znasz daty zdarzenia i podajesz zakres kilku lat do odszukania, jest bardzo prawdopodobne, że nikt odszukania metryki się nie podejmie, ale spróbować można.
Z uwagi jednak na to, że część zasobów jest skatalogowana komputerowo, szansa odnalezienie metryki według indeksu osobowego istnieje, więc spróbować warto.
Z pewnością jednak to archiwum nie prowadzi kwerend genealogicznych, jak ma to miejsce w przypadku archiwów państwowych.

Pozdrawiam,
Aneta
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Anetko,
Oczywiscie, ze USC szuka aktow z calego XX wieku. To sie robi "sekcjami" po 10 lat.
Juz odnalazlam w ten sposob akt slubu, a zakres byl 20-tu (tak!tak!) lat.
Poprosilam o odnalezienia aktu mniej wiecej okolo 1920 roku, a akt sie odnalazl w 1941 roku.

Slyszalam ostatnio, ale moje informacje moga byc bledne, ze nie ma juz archiwum na ulicy Smyczkowej, tylko teraz jest na Andersa (miedzy kinem Muranow a Palacem Mostowskich).
Dokladnie: archiwum na Smyczkowej nie przyjmuje juz zadnych podan o wydawanie aktow dla prywatnych osob.
Bedac daleko od Warszawy, kazda informacja jest trudna dla mnie do zrozumienia.
Nie szukam osobiscie, tylko zlecam te poszukiwania i dlatego musze dokladnie wiedziec gdzie trzeba isc.

Wlodek, w Twoim poscie jest wlasnie ten adres na ulicy Andersa.
Bozenna
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Z całą pewnością Archiwum przy Smyczkowej istnieje - być może w ostatnim czasie nastapiły jakieś zmiany w kwestii organizacyjnej, ale o tym nic mi nie wiadomo.
Wszystkie swoje sprawy załatwiałam osobiście przy Smyczkowej 14.

Pozdrawiam,
Aneta
Stęplowska_Anna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Stęplowska_Anna »

Witam :)
Nie spodziewałam się takiego odzewu...
Jest mi bardzo miło.

Wystąpiłam o skrócone ponieważ są to lata niedawne wiec sporo danych wiedziałam od rodziny.
Które numery świadczą o parafii?
Ja mam adresy ostatnich miejsc zamieszkania i nawet przed ostatnich ale nic to nie daje bo wiem ze wielokrotnie zmieniali dzielnice... i nie wiem gdzie zacząć szukać dokumentów pradziadków np Walentyny Brzozowskiej z domu Cyran 1904-1979. (Franiciszka Derm i Józef Cyran) Wiem ze miała 7 rodzeństwa ale przeżyło 4.
Co dalej z tym zrobić?
Z waszych postów wywnioskowałam ze powinnam na krzywym kole wystapic o poszukiwania akty urodzenia/chrztu Walentyny oraz wstecz od daty jej urodzenia szukać daty ślubu rodziców. Tak?

Praktycznie to mam problemy już z dziadkami.
Jeden urodzony 27.03.1923-1980 Zygmunt Pawłowicz.
Jego rodzice to Adam i Stanisława Pawłowicz z domu Paluch.
Jak odnaleźć ich dane? i ustalić datę ślubu? ( tak naprawe to chciałabym 2 daty bo po śmierci jednego wyszła za jego brata).
Jak ustalić rodzeństwo?

Drugi dziadek Adam Stęplowski 1906-1970 - pełnej daty nie mam urodzenia.
Nazwisko prawdopodobnie ma po matce gdyż ojciec podobno Kołaczkowski postanowił go uznać za swoje dziecko jak był pełnoletni i dziadek się nie zgodził...aktu nie dostałam nie wiadomo dlaczego.
Jak tu by z tym dziadkiem ruszyć? od czego zacząc bo nie wiem nic po za ostatnim adresem zamieszkania od lat 60...oczywiście w warszawie.

Podobny problem mam z babcia. Znam datę urodzenia 1925 i imiona i nazwiska rodziców ale nic wiecej.
Chciałabym ustalić daty i imiona rodzeństwa które zmarło w dzieciństwie. Znam imiona tylko tych co dorośli. Problem jest większy bo babcia po wojnie mieszkała w Powsinie, w obecnym Parku Kultury. Mam stara fotografie z tamtych czasu z tłumem nieznanych mi ludzi których także bym chciała rozpoznać.

Kolejne osoby to już lata 1880- 1929 Balbina Paluch Warszawa i nic więcej nie wiem.
Marian Brzozowski 1900 syn Stanisława Brzozowskiego i Józefy Piszczyk.
Ostatnie miejsce zamieszkania ul.Pańska ale to ostatnie...podobno był bankierem...
No dobrze jak się za to zabrać? od wizyty na krzywym kole?
Czego szukać na początek?
Skąd mam wiedzieć to mój przodek a nie przypadkowa zbieżność imienia i nazwiska?

Wspominacie o danych adresowych kiedy powinnam z nich z skorzystać?
Jaka kolejność poszukiwań?
I na koniec jak się dowiedzieć czegoś więcej o przodkach z życia codziennego?
Dziękuje z góry.

Ps. O dołączeniu do indeksacji myślałam i chętnie wezmę udział ale tylko nie wielką ilość czasu tygodniowo na to mogłabym poświecić i nie wiem czy taki nowiciusz jak ja się nada do czegoś więcej niż przepisywanie danych....

Anna Stęplowska
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”