Chciałem się z Wami podzielić problemem.
Moi bezpośredni przodkowie Walenty W i Anna z wzięli ślub dnia 26.05.1855.
Wpis do księgi ślubów parafii w Jeżowie w załączeniu. I właśnie w tym wpisie jest zapis którego nie rozumiem. „… a Anną P. panna córką Jana i Maryanny z Sobków urodzona i zamieszkała w Przyłęku przy rodzicach lat siedemnaście mającą…”
Zagadka : Maryanna z Sobków, nikogo takie nie znalazłem w księgach metrykalnych.
Zagadka - Czy księgi metrykalne się mylą?
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Ostatnio zmieniony pn 16 sty 2017, 09:45 przez winciorek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
MonikaMaru

A może zwrot z "Sobków" pochodzi od imienia "Sobiesław". Sprawdziłabym pod tym kątem Traczów/Trackich.
Właśnie zajrzałam do aktu ślubu Jana i Marianny. Jest Sebastian. Sprawa chyba wyjaśniła się. Był taki zwyczaj, że nazwiska dodatkowo tworzono odimiennie dla odróżnienia licznych osób noszących takie samo nazwisko.
Ostatnio zmieniony pn 19 gru 2016, 11:15 przez MonikaMaru, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Monika
Monika
Re: Zagadka - Czy księgi metrykalne się mylą?
Nie wiedziałem o tym zwyczaju, właściwie to Sebastian i wtedy mamy z Sebków i to pasujeMonikaMaru pisze:A może zwrot z "Sobków" pochodzi od imienia "Sobiesław". Sprawdziłabym pod tym kątem Traczów/Trackich.
Właśnie zajrzałam do aktu ślubu Jana i Marianny. Jest Sobiesław. Sprawa chyba wyjaśniła się. Był taki zwyczaj, że nazwiska dodatkowo tworzono odimiennie dla odróżnienia licznych osób noszących takie samo nazwisko.
Taka informacja generalnie pozwala rozszerzyć poszukiwania po indeksach o nowe odimienne nazwisko i cała ta genealogia robi się coraz ciekawsza
-
Gawroński_Zbigniew