parafia Pokrzywnica powiat Pułtusk
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- marcinguzek

Witam, poszukuje informacji o powyższej parafii z XVIII w i wcześniej. W aktach moich przodków występuje nazwa Pokrzywnica z dopiskiem Rynek i z dopiskiem Sanktuarium czy ktoś z was wie co to mogło znaczyć?
Poszukuję też źródeł poza metrykalynch. Moi przodkowie byli pochodzenia chlopskiego. W jakich źródłach szukać ewentualnych informacji XVIII w i wcześniej? Mazowsze północne, Ziemia zazakroczymska. Słyszałem o wpisach włoscian przy podatku poglownym ? Ponadto księgi sądowe? Grodzkie? Inwentarze powinności chłopskich? Gdzie występują nazwiska? I jeszcze o dokumentach z wizytacji? Za wszystkie źródła z XVIII w i wcześniejsze będę wdzięczny
pozdrawiam
Marcin
Poszukuję też źródeł poza metrykalynch. Moi przodkowie byli pochodzenia chlopskiego. W jakich źródłach szukać ewentualnych informacji XVIII w i wcześniej? Mazowsze północne, Ziemia zazakroczymska. Słyszałem o wpisach włoscian przy podatku poglownym ? Ponadto księgi sądowe? Grodzkie? Inwentarze powinności chłopskich? Gdzie występują nazwiska? I jeszcze o dokumentach z wizytacji? Za wszystkie źródła z XVIII w i wcześniejsze będę wdzięczny
pozdrawiam
Marcin
- marzanna62

Zobacz watek "Najstarsze nazwiska chłopskie" tam masz sporo o źródłach.
Drugi watek "Katalog inwentarzy dóbr ziemskich" tam tez jest sporo info
Bardzo duzo info jest tez w watku "Lustracje i inwentarze...."
Masz ode mnie Adolf Pawiński Żródłą dziejowe Mazowsze
http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmeta ... ublication
Drugi watek "Katalog inwentarzy dóbr ziemskich" tam tez jest sporo info
Bardzo duzo info jest tez w watku "Lustracje i inwentarze...."
Masz ode mnie Adolf Pawiński Żródłą dziejowe Mazowsze
http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmeta ... ublication
Marzanna
Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
- marcinguzek

Witaj dziękuję za odpowiedź; na dwóch pierwszych wątkach oparłem swoje pytanie. Niestety jestem początkującym badacze i nigdy nie korzystałem ze źródeł poza metrykalnych z XVIII w i wcześniej. Zupełnie nie wiem jak i gdzie szukać dla mojego regionu? Poza tym nie mieszkam w Polsce co znacznie utrudnia mi szukanie zrodel .dziękuję za przesłanego linka zapoznamy się z tą pozycją! Pozdrawiam Marcin
PS. Byłbym wdzięczny za link do 3ego wątku o lustracjach i inwentarzach ?
- marzanna62

Re: parafia Pokrzywnica powiat Pułtusk
Ten watek o Lustracjach i inwentarzach znajdziesz przez "Szukaj" na forum. Funkcja szukaj jest u góry ekranu w panelu Forum. Podajesz słowa kluczowe i pojawia sie kilka wątków miedzy innymi ten.marcinguzek pisze:Witaj dziękuję za odpowiedź; na dwóch pierwszych wątkach oparłem swoje pytanie. Niestety jestem początkującym badacze i nigdy nie korzystałem ze źródeł poza metrykalnych z XVIII w i wcześniej. Zupełnie nie wiem jak i gdzie szukać dla mojego regionu? Poza tym nie mieszkam w Polsce co znacznie utrudnia mi szukanie zrodel .dziękuję za przesłanego linka zapoznamy się z tą pozycją! Pozdrawiam Marcin
Nie znam Twojego regionu wiec nie moge radzic na poczatek dostałes kilka "wędek" i myśle ze złowisz rybkę.
O Pokrzywnicy "zakroczymskiej" masz tutaj:
http://dir.icm.edu.pl/Slownik_geografic ... V_cz.2/481
Ostatnio zmieniony wt 20 gru 2016, 22:17 przez marzanna62, łącznie zmieniany 1 raz.
Marzanna
- marcinguzek

- marzanna62

marcinguzek pisze:Dzięki za wskazówki! Pozdrawiam Marcin
Sa jeszcze młodsze bardzo ciekawe źródła z XIX wieku
Nazywaja sie "Komisarz do spraw włościanskich powiatu...." Moze zachowały sie takie teczki dla Twojego regionu. Jak nazwa teki wskazuje sa tam pisma włoscian w roznych sprawach i czasem mozna wyłuskac pismo gdzie wymieniony jest przodek a czasem nawet sam jest strona. Niestety te teki "Komiszarz nie sa zdygitalizowane
Powodzenia
Marzanna
- marcinguzek

Dzięki za tą wskazówkę, ten zasób znam . Jak pisałem szukam źródeł z XVIII wieku wcześniej; po XIX w jakoś się poruszam za pomocą sezam i Ela i coś potrafię odnaleźć. pozdrawiam
-
michalina180

Witam
Marcinie , mam podobny teren poszukiwań , okolice między Ciechanowem a Pułtuskiem.
Jeżeli znalazłbyś ciekawe żrodla pozametrykale z tamtch terenow dostępne w internecie ,
Proszę umieść link w tym wątku
Marzannie , dziękuję za
Adolf Pawiński Żródłą dziejowe Mazowsze
Pozdrawiam
Michalina
Marcinie , mam podobny teren poszukiwań , okolice między Ciechanowem a Pułtuskiem.
Jeżeli znalazłbyś ciekawe żrodla pozametrykale z tamtch terenow dostępne w internecie ,
Proszę umieść link w tym wątku
Marzannie , dziękuję za
Adolf Pawiński Żródłą dziejowe Mazowsze
Pozdrawiam
Michalina
- marcinguzek

Witam! Jeżeli chodzi o dokumenty z XIX w to właśnie otrzymałem odpowiedź z AP Pułtusk że są tabele powinności włosician z 1864 z tego terenu. Zainteresowanych proszę o kontakt na pw lub za kilka dni wkleję tu sygnatury . Pozdrawiam