Wzór na szacunkową liczbę ludności

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Markos

Sympatyk
Mistrz

Wzór na szacunkową liczbę ludności

Post autor: Markos »

Szybkie pytanko :)

Widziałem kiedyś ów wzór poprzez który określana była szacunkowa liczba ludności danej miejscowości na podstawie liczby chrztów w danym roku.

Za Chiny ludowe nie mogę sobie przypomnieć tego wzoru. Ktoś kojarzy?
Paweł.
Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

Piotr_Juszczyk

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Piotr_Juszczyk »

Dzietność wydaje się konieczna.
olaf17

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Post autor: olaf17 »

Zależy pewnie trochę od okresu i potrzebnej dokładności. Kiedyś czytałem opracowanie na podstawie jednej parafii (sorry już dawno nie pamiętam jakiej), ale opracowanie było bardzo dogłębne. Wynikał z niego między innymi wniosek że do roku 1900 dość dobrym przybliżeniem będzie proste pomnożenie liczby chrztów * 35. Może nie jest to bardzo naukowe i bardzo dokładne, ale po przymierzeniu do trzech parafii się to dość sprawdza, zwłaszcza jeśli moim oczekiwaniem było wychwycenie napływów ludności, "zaraz", czy zgrubne oszacowanie jak kształtowała się populacja na przestrzeni paruset lat.

Trzeba też pamiętać że im mniejsza parafia tym potencjalny błąd może byc większy - takie mniej się poddają statystykom.

pozdr
Michał
Piotr_Juszczyk

Sympatyk
Ekspert

Rok 1862, Wąchock - ilość mieszkańców 1042 z czego chrześcijan 836.
Liczba chrztów: 160.
:)
Wychodzi wzór: L=c*5,2
Może jak ktoś poda dane z innych parafii to jakiś wzór nam wyjdzie.
Ale ogólnie wyjść nie może :)
Bo ilość urodzeń odnosi się najbardziej do liczby kobiet w wieku rozrodczym.
olaf17

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Oczywiście może się nie zgadzać. To zawsze będzie statystyka. Tylko że statystycznie przy takich liczbach oznaczałoby to że nie ma dzieci i osób w wieku starszym a każda para ma co 2,5 roku dziecko ;) 836/(160*2)=2,68
Czyli pies z Panem statystycznie ma trzy nogi.

Odstępstwa zawsze będą, chciałem tylko powiedzieć ze liczby z tego opracowania, pasowały mi (oczywiście z jakimś marginesem) do "moich" parafii. I miały przełożenie na poszczególne wsie. Np. w wiosce która miała około 40 mieszkańców, liczba chrztów wynosiła zwykle 1-3 na przestrzeni kilkunastu lat.

Trzeba pamiętać że to wszystko statystyka. Statystyka daje wyobrażenie choć nie zawsze jest prawdą.
Do ustalenia prawdy konieczne jest ręczne liczenie.

Ciekawe jest także zestawienie na jednym wykresie ilości chrztów/małżeństw/zgonów dla parafii.
Widać wtedy co się działo ;) A raczej że coś się działo i można się zastanawiać co.

pozdr
Michał
Piotr_Juszczyk

Sympatyk
Ekspert

Jak nazwać odstępstwo pomiędzy 5,2 a 35? :)
Markos

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Markos »

Właśnie jedyne co pamiętam to że liczbę chrztów mnożyło się przez jakąś liczbę. Ale to miały być chrzty z jednego roku czy z kilku i jaka to była liczba?Dziura w głowie.
Paweł.
olaf17

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Nie chcę się wdawać w polemikę - bo chyba nie to jest tematem, liczba chrztów w parafii Wąchock wydaje sie wiarygodna (wg. indeksów) to trudno mi sobie wyobrazić piramidę wieku pasującą do liczby ludnosci. Obstawiałbym że liczba ludności dotyczy miejscowości a liczba chrztów parafii. (wg. strony miasta w 1860 wynosiłą 1073).

pozdr
Michał

PS. Nie ma sensu analizować jednego roku. Przykłądowo dla parafii Rozprza w latach 1850-1867 rozpiętość wynosi 92 do 192. I to bez starozakonnych. a średnia 142.

Ja zrobiłem sobie to tak że przeliczyłęm z poszczególnych lat i licze wartości średnie dla każdego roku z 10 sąsiednich (+/- 5) lat.
Dla moich amatorskich potrzeb to wystarcza.
Szczepaniak_Tomasz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Szczepaniak_Tomasz »

Współczynnik urodzeń to liczba urodzeń (w tym przypadku można przyjąć że jest to liczba zgłoszeń) w danym roku przez liczba ludnosci na danym obszarze (pokazywana w promilach czyli mnożona przez 1000.

Podobnie współczynnik zgonów to liczba zgonów odnotowanych w danym roku na liczbę mieszkańców (także w promilach, czyli razy 1000).

Wg Historia Polski w liczbach. Ludnosc. Terytorium, Warszawa: GUS 1993, s. 105. w Kongresówce w I połowie XIXw. wspólczynnik urodzeń wahał sie od około 35 (lata klęski głodu) do maks 48 na 1000 mieszkańców, a zgonów od 37 do 50-70 (lata klęsk) na 1000 mieszkańców.

Aby obliczyć liczbę mieszkańców trzeba zatem liczbę chrztów/zgonów podzielić przez przyjęty współczynnik urodzeń/zgonów.
Oczywiście by uzyskać dokładniejszy wynnik najlepiej wziąć średnią z dłuższego okresu (10 lat).

Czyli jeżeli mamy 40 chrztów rocznie i przyjmujemy współczynnik urodzeń 40promili to liczba mieszkańców szacowana jest na 1000 mieszkańców.

Możemy to sprawdzić analogicznie dysponując liczbą zgonów.

Pozdrawiam
Tomasz Szczepaniak
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”