Katastr Karolinski 1723

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

edi6412

Sympatyk
Adept

Katastr Karolinski 1723

Post autor: edi6412 »

Witam
Katastr Karoliński przeprowadzony w Prusach około 1723 r., także w interesującym mnie Śląsku cieszyńskim jest jednym z pierwszych dokumentów fiskalnych. Szukam przelicznika używanych tu miar powierzchni : malder i scheffel. Na forum czeskim uzyskałem dane z których wynika że 1 malder = 12 scheffel. Natomiast 1 scheffel (korzec) = 2799 m2, czyli ok 28 arów. Są to tzw. wrocławskie miary wysiewu, bo wskazują ile potrzeba ziarna na zasiew danego areału. Problem w tym, że przelicznik nie pasuje ni jak do zawartych danych w interesującej mnie miejscowości Śląska cieszyńskiego. Stosując ten przelicznik siedlacy (kmiecie) posiadali tylko po ok 5 ha, a gospodarstwo moich przodków zamiast w późniejszych zachowanych dokumentach 13 ha, tylko 2,5 ha (w zachowanych całościowo księgach gruntowych nie ma wzmianek o powiększeniu gospodarstwa). Na forum tym podpowiedziano mi też że prawdopodobnie dane w katastrze są celowo zaniżane, także przy wspomaganiu się łapówkami, aby uzyskać niższe zobowiązania podatkowe. Czy ktoś wie coś na ten temat lub zna inny przelicznik ?
Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego na Święta Bożego Narodzenia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”