Wymiana doświadczeń,osadnicy do Olecka i okolic.
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Szukam wymiany doświadczeń z osobami które poszukują przodków - osadników z Niemiec do Prus Wschodnich.Chodzi mi dokładniej o teren Olecka i okolicznych miejscowości.Moi pradziadkowie byli ochrzczeni w parafii Gąski a urodzili się w miejscowości Dzięgiele Oleckie.Nazwisko Steinwald.
-
Łuniewska_Ewa

Moi dziadkowie osiedlili się w miejscowości Pogorzel wówczas pow. Olecko, już po wojnie (1950 r.) Byli Polakami. Przybyli z okolic Połajewa (woj. kujawsko-pomorskie) Niemcy wcześniej opuścili te tereny, zostali tylko nieliczni, pozostały już po nich tylko cmentarze, obecnie bardzo zaniedbane. Wiem gdzie są Gąski, ale nikogo tam nie znam, czy twoja rodzina pozostała tu po wojnie, czy opuściła te tereny zanim dotarł tu front.
Pozdrawiam. Ewa .
Pozdrawiam. Ewa .
Re: Wymiana doświadczeń,osadnicy do Olecka i okolic.
Mój pradziadek Mateusz Steiwald urodził się w roku 1865 w Dzięgielach.Ta wieś odległa jest od Gąsek około 3 km.W Gąskach on i jego rodzeństwo byli ochrzczeni w tym samym kościele który stoi do dnia dzisiejszego.Ich rodzice to Marcin Steinwald i Zofia Lipińska,myślę że oni właśnie jako osadnicy przyjechali z Niemiec,Marcin pewnie był cegielnikiem.Jego trzej synowie Mateusz,Jani Marcin też później byli cegielnikami. Całe ich życie było związane z cegielniami, i tak z Dziengiel najpierw wyjechali do miejscowości Siedliska i tam pracowali w tamtejszej cegielni która stoi tam do dziś,tam też urodził się najmłodszy przyrodni brat Mateusza i Jana,Marcin.Mam jego metrykę urodzenia z kościoła w Ełku. Później było Grajewo i tamtejsza cegielnia,potem Grodno i na końcu osiedlili się na stałe w Polskim Wilnie.Łuniewska_Ewa pisze:Moi dziadkowie osiedlili się w miejscowości Pogorzel wówczas pow. Olecko, już po wojnie (1950 r.) Byli Polakami. Przybyli z okolic Połajewa (woj. kujawsko-pomorskie) Niemcy wcześniej opuścili te tereny, zostali tylko nieliczni, pozostały już po nich tylko cmentarze, obecnie bardzo zaniedbane. Wiem gdzie są Gąski, ale nikogo tam nie znam, czy twoja rodzina pozostała tu po wojnie, czy opuściła te tereny zanim dotarł tu front.
Pozdrawiam. Ewa .
Pierwsze dziecko mojego pradziadka Mateusza urodziło się w Wilnie w roku 1893.
Tak więc cały ten okres mam dosyć dobrze udokumentowany,bardzo chciałbym
dotrzeć do korzeni Niemieckich mojej rodziny. Czy ktoś okrętuje się z jakich miast najczęściej osadnicy wyjeżdżali do Prus?