Władysława Tatarowa

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Iron

Sympatyk

Władysława Tatarowa

Post autor: Iron »

Mam prośbę, poszukuję grobu Władysławy Tatarowej i ewentualnie jakichś śladów po jej mężu i dzieciach.

Władysława Tatarowa (Tatara, Tatar) zmarła 18.04.1942 roku W Warszawie, gdzie została pochowana na cmentarzu wojskowym na Powązkach. Podczas pogrzebu jest napisane że miała męża, córki i wnuczkę. Więc najstarsza córka musiała się urodzić około 1922 roku lub wcześniej. Wiem że córki musiały przeżyć wojnę i mieszkać dalej w Warszawie, bo napewno jeszcze w latach 70-tych jeździł do nich mój dziadek, a ich kuzyn.

Z aktu chrztu mojego dziadka - gdzie Władysława była matką chrzestną, wynika że jej mąż nazywał się Mieczysław Tatara/Tatar.

Władysława urodziła się w Krakowie w 1893 roku, była siostrą mojego pradziadka. Przed wojną przeprowadziła się wraz z mężem i dziećmi do Warszawy - kiedy dokładnie nie wiem. W latach 20-tych lub 30-tych.

Czy mogą istnieć jakieś spisy mieszkańców Warszawy w których mogłyby się zachować wpis o nich z lat 20-tych lub 30-tych?
Niestety nie orientuje się co mógłbym jeszcze zrobić, co przeglądnąć aby znaleźć jakieś informacje o tej rodzine.
Ewentualnie czy mógł się zachować grób Władysławy Tatarowej na Powązkach.

Dzwoniłem na Powązki, lecz tam nikt nic nie wie.
Paweł
AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: AlicjaSurmacka »

Witaj Paweł,
cyt "Podczas pogrzebu jest napisane że miała męża, córki i wnuczkę."
Wydaje mi się, że masz nekrolog, i stąd czerpiesz wiedzę o tym, ze miała męża i córki. W nekrologu jej nazwisko to Tatar z d. Gołowska. Zapewne w nekrologu tym jest napisane z jakiego kościoła ( z jakiej parafii) był pogrzeb. Mając takie dane możesz poszukać jej aktu zgonu w którym to będzie jej adres zamieszkania a wtedy łatwiej szukać mając adres. Wyszukiwarki na cmentarzach powązkowskich Starych i Wojskowych nie pokazują takiego grobu ale groby na Powązkach Wojskowych/ Komunalnych jeżeli nie są opłacane co 20 lat ulegają likwidacji. A gdzie zmarł Mieczysław Tatar ?
Gdybyś dotarł do tego gdzie został pochowany Mieczysław a jego grób by się zachował to pozostawienie kartki na grobie najpewniej by zadziałało. Sposób przeze mnie kilkakrotnie wypróbowany ze skutkiem pozytywnym.
Pozdrawiam Alicja
Iron

Sympatyk

Post autor: Iron »

Dziękuje za odpowiedź,
Tak, moim źródłem wiedzy jest nekrolog. Niestety w nekrologu który posiadam nie jest napisane z jakiego kościoła był pogrzeb.
Jak również nie mam pojęcia gdzie może leżeć Mieczysław Tatar - prawdopodobnie też na Powązkach, tak wynika z relacji mojego dziadka.
Paweł
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”