Mam prośbę, poszukuję grobu Władysławy Tatarowej i ewentualnie jakichś śladów po jej mężu i dzieciach.
Władysława Tatarowa (Tatara, Tatar) zmarła 18.04.1942 roku W Warszawie, gdzie została pochowana na cmentarzu wojskowym na Powązkach. Podczas pogrzebu jest napisane że miała męża, córki i wnuczkę. Więc najstarsza córka musiała się urodzić około 1922 roku lub wcześniej. Wiem że córki musiały przeżyć wojnę i mieszkać dalej w Warszawie, bo napewno jeszcze w latach 70-tych jeździł do nich mój dziadek, a ich kuzyn.
Z aktu chrztu mojego dziadka - gdzie Władysława była matką chrzestną, wynika że jej mąż nazywał się Mieczysław Tatara/Tatar.
Władysława urodziła się w Krakowie w 1893 roku, była siostrą mojego pradziadka. Przed wojną przeprowadziła się wraz z mężem i dziećmi do Warszawy - kiedy dokładnie nie wiem. W latach 20-tych lub 30-tych.
Czy mogą istnieć jakieś spisy mieszkańców Warszawy w których mogłyby się zachować wpis o nich z lat 20-tych lub 30-tych?
Niestety nie orientuje się co mógłbym jeszcze zrobić, co przeglądnąć aby znaleźć jakieś informacje o tej rodzine.
Ewentualnie czy mógł się zachować grób Władysławy Tatarowej na Powązkach.
Dzwoniłem na Powązki, lecz tam nikt nic nie wie.
Władysława Tatarowa
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
AlicjaSurmacka

Witaj Paweł,
cyt "Podczas pogrzebu jest napisane że miała męża, córki i wnuczkę."
Wydaje mi się, że masz nekrolog, i stąd czerpiesz wiedzę o tym, ze miała męża i córki. W nekrologu jej nazwisko to Tatar z d. Gołowska. Zapewne w nekrologu tym jest napisane z jakiego kościoła ( z jakiej parafii) był pogrzeb. Mając takie dane możesz poszukać jej aktu zgonu w którym to będzie jej adres zamieszkania a wtedy łatwiej szukać mając adres. Wyszukiwarki na cmentarzach powązkowskich Starych i Wojskowych nie pokazują takiego grobu ale groby na Powązkach Wojskowych/ Komunalnych jeżeli nie są opłacane co 20 lat ulegają likwidacji. A gdzie zmarł Mieczysław Tatar ?
Gdybyś dotarł do tego gdzie został pochowany Mieczysław a jego grób by się zachował to pozostawienie kartki na grobie najpewniej by zadziałało. Sposób przeze mnie kilkakrotnie wypróbowany ze skutkiem pozytywnym.
Pozdrawiam Alicja
cyt "Podczas pogrzebu jest napisane że miała męża, córki i wnuczkę."
Wydaje mi się, że masz nekrolog, i stąd czerpiesz wiedzę o tym, ze miała męża i córki. W nekrologu jej nazwisko to Tatar z d. Gołowska. Zapewne w nekrologu tym jest napisane z jakiego kościoła ( z jakiej parafii) był pogrzeb. Mając takie dane możesz poszukać jej aktu zgonu w którym to będzie jej adres zamieszkania a wtedy łatwiej szukać mając adres. Wyszukiwarki na cmentarzach powązkowskich Starych i Wojskowych nie pokazują takiego grobu ale groby na Powązkach Wojskowych/ Komunalnych jeżeli nie są opłacane co 20 lat ulegają likwidacji. A gdzie zmarł Mieczysław Tatar ?
Gdybyś dotarł do tego gdzie został pochowany Mieczysław a jego grób by się zachował to pozostawienie kartki na grobie najpewniej by zadziałało. Sposób przeze mnie kilkakrotnie wypróbowany ze skutkiem pozytywnym.
Pozdrawiam Alicja