Dulewski

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

kasiaduli

Dulewski

Post autor: kasiaduli »

Hej, poszukuję swoich przodków.
Ja nazywam się Katarzyna Dulewska (ur. 23.06.1989), córka Waldemara Dulewskiego ( ur. 15.03.1963) oraz Bożeny Dulewskiej (Brzyszcz) (ur.30.03.1966)

Waldemar, syn Alfreda Dulewskiego (ur. 06.05.1938) oraz Heleny Dulewskiej (Gargol) (ur. 02.11.1939 pochodzenie, Jankowce- pow. Tarnopol)

Alfred, syn Zygmunta, miejsce urodzenia Dokszyce województwo ZSRR

Wg mojej babci, rodzice mojego pradziadka, Zygmunta zostali zabici przez sowietów. Natomiast majątek mieli w Iwanówce.

Mój tata z kolei powiedział, że pierwsza wzmianka o Dulewskich była w 1660, Krzysztof Dulewski został pozbawiony dulewszczyzny/ okolice świętokrzyskiego

Fajnie jakby ktoś coś wiedział, dzięki z góry za pomoc!

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony ndz 09 kwie 2017, 18:53 przez kasiaduli, łącznie zmieniany 2 razy.
Irena_Powiśle

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 3 times

Dulewski

Post autor: Irena_Powiśle »

"Alfred, syn syn Zygmunta, miejsce urodzenia Dokszyce województwo ZSRR" - tutaj coś nie jest tak, bo Dokszyce po agresji ZSRR należały do tego państwa tylko od 1939.09.17.
1938 rok to była Polska.
https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0 ... 1%86%D1%8B
Jest w Dokszycach na cmentarzu katolickim nowa kaplica, rządzi zakon kapucynów
http://westki.info/artykuly/21270/novuy ... -dokshicah
Może jest sens napisać tam i zapytać czy zostały groby z takim nazwiskiem?

Irena
Ostatnio zmieniony wt 03 sty 2017, 14:08 przez Irena_Powiśle, łącznie zmieniany 1 raz.
kasiaduli

Dulewski

Post autor: kasiaduli »

Spisałam to z dziadkowej książeczki bodajże wojskowej
Irena_Powiśle

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 3 times

Dulewski

Post autor: Irena_Powiśle »

1918-1939 Dokszyce należały do Polski.

Iwanówka - gdzie to jest?
Bo z taką nazwą nie jedna miejcowość.

Znalazłam.
Jest taka wieś Iwanówka w rejonie Dokczyckim. Kierunek połunoc od Dokszyce
http://superum.narod.ru/other/maps/bela ... shitsy.png

Pozdrawiam,
Irena
Awatar użytkownika
damian.dabrowski1987

Sympatyk

Post autor: damian.dabrowski1987 »

Witam, razem z moją narzeczoną Kasią poszukujemy jej przodków. Oryginalnie jej przodkowie podobno wywodzili się z Kielecczyzny potem natomiast przenieśli się do powiatu Dokrzyckiego (wieś Iwanówka) na północno-wschodnihc terenach II RP. Rosjanie spalili ich majątek a dziadek Kasi, Alfred Dulewski jako mały chłopiec jako jedyny ocalał i uciekł przez pole do sąsiadów. Dziadek Alfred miejsce urodzenia w książeczce wojskowej ma powiat Dokrzycki ZSRR. Staramy się znaleźć jakikolwiek punkt zaczepienia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”