Stara Sól obwód Lwowski

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

przemko20161

Sympatyk

Stara Sól obwód Lwowski

Post autor: przemko20161 »

Witam

Poszukuję metryk parafii Stara Sól w w obwodzie Lwowskim z XVIII w
Czy ktoś ma wgląd w ttakie metryki jeśli tak to proszę podrzućcie linka

Przemek
Monika_Gierczak

Sympatyk

Parafia Stara Sól obwód Lwowski

Post autor: Monika_Gierczak »

Witam,

Też jestem żywotnie zainteresowana takimi metrykami (poszukuję przodków z linii Skuliczów, Frydlewiczów, Lurskich i Magazynowskich). Dwa lata temu próbowałam ustalić czy powyższe metryki gdzieś się znalazły ale nikt nic nie wie. Przypomnę więc informację Pana Marcina Niewaldy z portalu genealogia okiem z 2011, która wydaje się być dalej aktualna.

W bazie PRADZIAD występuje informacja o istnieniu ksiąg z terenu parafii w Starej Soli od XIX wieku, jednak faktycznie są to jedynie księgi dla miejscowości Laszki Murowane. Miejscowość ta stała się osobną parafią od 1903 roku ale wcześniej księgi prowadzone były osobne - i te - przekazane do nowej parafii, zachowały się. Ksiąg Starej Soli nie ma ani w AGADzie ani USC - Wydział Ksiąg Zaburzańskich, ani też we Lwowie.
W czasach okupacji księgi terenu diec. przemyskiej były gromadzone przez zaborców. Zbiory rosyjskie powinny być we Lwowie, zbiory niemieckie nie są znane. Istnieje też możliwość że księgi te zachowały się w Archiwum Diecezjalnym w Przemyślu. Z katalogu z roku 1927 wynika że księgi te przed wojną istniały zachowane od lat 1660-tych.

Czy coś się może zmieniło?

Pozdrawiam,
Monika
Lewandowski_Mieczysław

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Lewandowski_Mieczysław »

Tez jestem zainteresowany księgami ze Starej Soli.
Nazwisko: Sokołowski
Monika_Gierczak

Sympatyk

Witam ponownie,

Jeszcze wklejam odpowiedź z USC z Wydziału Ksiąg Zabużańskich w sprawie błędnego zapisu w bazie Pradziad. Tym samym sytuacja wygląda nieco beznadziejnie. A może ktoś ma jakieś możliwości przejrzenia pod kontem Starej Soli zasobów Archiwum Diecezji Przemyskiej?

Pozdrawiam,
Monika

A oto wczorajsza odpowiedź z USC:
Szanowna Pani

W odpowiedzi na list elektroniczny z 04 stycznia 2017 roku Urząd Stanu Cywilnego m. st. Warszawy, III Wydział Rejestracji Stanu Cywilnego i Ksiąg Zabużańskich uprzejmie informuje, że:

•Od 18 stycznia 2012 roku Sekcja Ksiąg Zabużańskich USC m. st. Warszawy nie posiada żadnych ksiąg z parafii rzymskokatolickiej w Starej Soli, dawny powiat samborski (Sambor), dawne województwo lwowskie, obecnie Ukraina.

Dni 18.01.2012 roku do Archiwum Głównego Akt Dawnego Akt Dawnych w Warszawie przekazano następujące tomy ksiąg z wyżej wymienionej parafii:

1.Urodzenia tylko dla wsi Laszki Murowane (na ziemiach byłego zaboru austriackiego prowadzono oddzielne księgi lub rejestry dla każdej jednostki osadniczej wchodzącej w skład danej parafii) za lata 1786 - 1908.
2.Małżeństwa i zgony tylko dla wsi Laszki Murowane za lata 1786 - 1910.

USC m. st. Warszawy nie posiadał żadnych innych ksiąg z parafii w Starej Soli a zapis w bazie internetowej `Pradziad` dotyczący tej konkretnej parafii jest błędny.

Proszę jednak pamiętać, że:

1.Urząd Stanu Cywilnego m. st. Warszawy nie jest administratorem tej bazy i nie ma żadnych możliwości jej aktualizacji i poprawiana figurujących w niej zapisów.
2.Baza jest informatorem o zasobach archiwów państwowych a nie o zasobach Urzędów Stanu Cywilnego i jest administrowana przez Naczelną Dyrekcję Archiwów Państwowych.
3.Informacja o zasobie Sekcji Ksiąg Zabużańskich została w niej umieszczona grzecznościowo kilkanaście lat temu, aby pomóc rozsianej po całym świecie Polonii w odnajdywaniu aktów stanu cywilnego.
4.Sygnatury przypisane w tej bazie księgom z zasobu Sekcji Ksiąg Zabużańskich USC m. st. Warszawy są sygnaturami, które dopiero zostaną im nadane po przekazaniu tych ksiąg z USC do Archiwum Głównego Akt Dawnych w Warszawie.
5.Informacje zawarte w tej bazie dotyczące ksiąg znajdujących się jeszcze w USC mają charakter orientacyjny i zawsze należy je sprawdzać w Urzędzie. Niestety do tej bazy wkradły się błędy, które dotyczą m in. zapisów dla parafii Jaworów, Milatyn Nowy i Stara Sól.
Poska38

Sympatyk

Post autor: Poska38 »

Witajcie . Tutaj jest link może coś będzie pomocne.

http://agadd.home.net.pl/metrykalia/437 ... indeks.htm
Jan C.jr
przemko20161

Sympatyk

Panowie i panie

Mam w połowie dostęp do ych metryk lecz nie mogę ich obejrzeć na famylysearch mam konto i weszłem ale skanów nie widzę
pokazuje info że trzeba połączyć się z Archiwum Ukrainy
Podaję nawet mój login i hasło
login pperucki84
hasło to pp19841908
i wejdziecie ale skanów nie zobaczycie
Ma może ktoś pomysł jak to zobaczyć
Jak uda wam się obejść to będziecie mieli wejście do całej Ukrainy i Rosji
Kuszące prawda
Przemek
Monika_Gierczak

Sympatyk

Re: Parafia Stara Sól obwód Lwowski

przemko20161 pisze:Panowie i panie

Mam w połowie dostęp do ych metryk lecz nie mogę ich obejrzeć na famylysearch mam konto i weszłem ale skanów nie widzę
pokazuje info że trzeba połączyć się z Archiwum Ukrainy
Podaję nawet mój login i hasło
login pperucki84
hasło to pp19841908
i wejdziecie ale skanów nie zobaczycie
Ma może ktoś pomysł jak to zobaczyć
Jak uda wam się obejść to będziecie mieli wejście do całej Ukrainy i Rosji
Kuszące prawda
Przemek
O którym ukraińskim archiwum mówimy?

Monika
przemko20161

Sympatyk

Centalnym Archiwum we Lwowie
Macie jakiś pomyśł jak to zobaczyć i przejrzeć ?
Przemek
Monika_Gierczak

Sympatyk

Sprawdzę bezpośrednio w tym Archiwum czy mają oni księgi, których szukamy. Wydaje mi się jednak, że w ubiegłym roku, przy pomocy genealoga z Ukrainy już to sprawdzałam i odpowiedź była negatywna.

Pozdrawiam,
Monika
przemko20161

Sympatyk

Moniko
Byłbym wdięczny za za pomoc i gdyś mogła mieć dostęp do Turki z lat 1751 - 1776 oraz Starej Soli wiem że metryki Starej Soli można znaleźć w AGAD w Warszawie bo dzwoniłem do Przemyśla i tam mi powiedzieli że tam są a w AGAD w Warszawie ponoć są udistępnione online ale to nie prawda bo sprawdzałem pozostsje jedynie famylysearch
Metryki Starej Soli są od 1741 r i nawykzie jest w szukajwarchiwach.pl ale skanów jest ZERO

Przemek
Andrzej75

Sympatyk

Post autor: Andrzej75 »

Jeśli chodzi o familysearch, to mają oni księgi grekotatolickie ze Starej Soli:
https://familysearch.org/search/catalog ... %20Library

Skany te można przeglądać na komputerach w mormońskich centrach historii rodziny (family history center).
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
przemko20161

Sympatyk

Do wszystlichzainteresowanych mam dostęp do metryk parafii Stara Sól z lat 1740 - 1778 mam dostęp
Przemek
Lewandowski_Mieczysław

Sympatyk
Kontakt:

Panie Przemku.
Bardzo proszę o podanie danych metrykalnych ze Starej Soli.
Nazwisko Sokołowski.
Dziękuję bardzo.
Mieczysław Lewandowski.
Monika_Gierczak

Sympatyk

Lewandowski_Mieczysław pisze:Panie Przemku.
Bardzo proszę o podanie danych metrykalnych ze Starej Soli.
Nazwisko Sokołowski.
Dziękuję bardzo.
Mieczysław Lewandowski.
Obawiam się, że Przemek trochę się rozpędził z tą rewelacją. Link który dostałam od niego odnosi się do metryk ze wsi Laszki Murowane należące kiedyś do parafii Stara Sól, który od lat jest na stronie AGAD. Pisałam już o tych metrykach powyżej. Czyli dalej moim zdaniem tkwimy w miejscu.
Czy ktoś pytał już o te metryki w AA w Przemyślu i sprawdzał w archiwum Baziaka w Krakowie? Jeśli nie, to wystosuję takie zapytania do nich i poczekam na odpowiedzi, które dam do publicznej wiadomości.
Jeszcze przy okazji zapytam pana Mieczysława czy wśród tak licznie rozrodzonej rodziny Sokołowskich znajdują się może u Pana w drzewie Jan Sokołowski z żoną Antoniną z d. Seredyńską i córką Kordulą Karoliną po mężu Lech?

Pozdrawiam,
Monika
Lewandowski_Mieczysław

Sympatyk
Kontakt:

Pani Moniko.
U mnie jest Jan Sokołowski urodz. 00.04.1854 r. w Starej Soli oraz Jan Sokołowski urodz. 26.03.1859 r. w Kołomyji, dwukrotnie żonaty. 1x osoba nie znana, 2x Katarzyna Elżbieta Trapp. O tym pierwszym Janie nic więcej nie wiem.
Pozdrawiam
Mieczysław
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”