Witam
Mam problem z moim prapradziadkiem Michałem Strusiem. Urodził się on ok. 1837 roku w Białokrynicy na dzisiejszej Ukrainie, tam też poślubił Katarzynę Podkowę. W czym rzecz? Otóż AP Warszawa Śródmieście dysponuje aktami urodzeń i zgonów z interesującej mnie miejscowości jedynie z lat 1873 - 1945 r., szukam więc aktu zgonu. Jedyne co wiem to, że Michał przeżył swoją żonę Katarzynę. W AP poinformowano mnie, że posiadają akt zgonu Michała Strusia, który jednak zmarł nie jako wdowiec po Katarzynie a jako mąż jakieś innej osoby. W sumie nic dziwnego, mógł się ożenić jeszcze raz. Ale skąd mięć pewność, że to ta sama osoba w momencie, gdy we wspomnianej Białokrynicy mieszkały dwie rodziny o tym nazwisku??? I mając na uwadze częstą fragmentaryczność akt zabużańskich??? Macie jakiś pomysł???
Pozdrawiam, Kamil
"Brakujące ogniwo"
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Bozenna

- Otrzymał podziękowania: 1 time
"Brakujące ogniwo"
Kamil,
Jak nie ma dowodow, to sa poszlaki.
Sprawdz akt zgonu Michala Strusia, ktory jest w AP.
W tym akcie bedzie jego wiek, imiona jego rodzicow i mozesz tez znalesc adnotacje: "zostawil owdowiala zone i dzieci, ktorych imiona beda wymienione".
To Ci wystarczy, zeby zrozumiec czy jest to Twoj Michal czy tez nie.
Usmiechy
Bozenna
Jak nie ma dowodow, to sa poszlaki.
Sprawdz akt zgonu Michala Strusia, ktory jest w AP.
W tym akcie bedzie jego wiek, imiona jego rodzicow i mozesz tez znalesc adnotacje: "zostawil owdowiala zone i dzieci, ktorych imiona beda wymienione".
To Ci wystarczy, zeby zrozumiec czy jest to Twoj Michal czy tez nie.
Usmiechy
Bozenna