Aniela Olszewska. Dwa śluby, dwa razy "panna". Dla

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

annanap

Sympatyk

Aniela Olszewska. Dwa śluby, dwa razy "panna". Dla

Post autor: annanap »

Witam,

znalazłam dwa akty ślubu siostry mojej prababki Marianny Olszewskiej – Anieli Olszewskiej. Ale coś mnie nurtuje. Wszystko się zgadza, oprócz tego, że panna młoda dwukrotnie jest "panną". Jeśli jej pierwszy mąż zmarł, to powinna być "wdową". Niestety nie znalazłam aktu zgonu 1. męża Alberta Brunowa... Czy to pomyłka, czy mógł być jakiś inny powód?

Oba akty tutaj:

http://imageshack.com/a/img922/316/YnfUis.jpg
http://imageshack.com/a/img924/7649/A7uHkW.jpg
Ostatnio zmieniony pt 20 sty 2017, 14:20 przez annanap, łącznie zmieniany 1 raz.
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Dwa śluby, dwa razy "panna". Dlaczego?

Post autor: Janina_Tomczyk »

Witaj Anno,

Na podstawie tych aktów można wnioskować, że pierwsze małżeństwo nie zostało "skonsumowane" i uzyskała jego unieważnienie. Dlatego mogę sądzić, że nazywana jest dwukrotnie panną. W innych przypadkach rozwodu kościelnego stosowano określenie "stanu wolnego". Czy znalazłaś akt zgonu jej pierwszego męża skoro uważasz, że powinna być wdową?
Andrzej75

Sympatyk

Post autor: Andrzej75 »

Ale czy to jest ta sama Aniela? Aniela z 1. AM ma 25 lat (1921), a z 2. AM 36 l. (1926). Trudno, żeby przez 5 lat postarzała się o 11 lat. A przecież wiek podawany przy ślubie jest zazwyczaj wiarygodny, bo spisywany nie wg deklaracji obecnych, tylko z dokumentów. Może były dwie siostry Aniele albo któraś z nich używała drugiego imienia?
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
Pawłowska_Ledke_Elżbieta

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Pawłowska_Ledke_Elżbieta »

Andrzej75 pisze:Ale czy to jest ta sama Aniela? Aniela z 1. AM ma 25 lat (1921), a z 2. AM 36 l. (1926). Trudno, żeby przez 5 lat postarzała się o 11 lat.
Andrzeju! W drugim akcie ślubu z 1926 r. Aniela Olszewska miała "lat trzydzieści i sześć miesięcy". Zatem wiek się zgadza.

Anno! Uważam, podobnie, jak i Janina, że pierwsze małżenstow zostało unieważnione. Czy w rodzinie była wiedza na temat dzieci Anieli ?

Pozdrawiam.

Elżbieta
Poszukuję akt śl. z Mazowsza:
Jan Krajewski i Wiktoria Skalińska przed 1813, Roman Morawski/Murawski i Salomea p.1804, z Podkarpacia, Galicji: Paweł Pawłowski i Marianna p. 1813, rodzice Aleksandra ur. 1813 Sieniawa
Andrzej75

Sympatyk

Post autor: Andrzej75 »

Pawłowska_Ledke_Elżbieta pisze:
Andrzej75 pisze:Ale czy to jest ta sama Aniela? Aniela z 1. AM ma 25 lat (1921), a z 2. AM 36 l. (1926). Trudno, żeby przez 5 lat postarzała się o 11 lat.
Andrzeju! W drugim akcie ślubu z 1926 r. Aniela Olszewska miała "lat trzydzieści i sześć miesięcy". Zatem wiek się zgadza.
Rzeczywiście - moje niedopatrzenie. :oops: Tak więc wyjaśnienie Janiny jest najbardziej prawdopodobne (uznanie małżeństwa za nieważne). W takim wypadku Aniela nie byłaby ani wdową, ani rozwódką, tylko panną.
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
annanap

Sympatyk

Dziekuję serdecznie za odpowiedzi.

Pierwszą myśl miałam taką, że pierwszy mąż zmarł, więc nie przyszło mi do głowy unieważnienie. A rzeczywiście to wydaje się logiczne. Sprawa wydaje się tym bardziej tajemnicza, że pierwszy pan młody pochodził spod Gdańska a ona z Czarni (mazowieckie), a w tamtych czasach to raczej po wsiach się poślubiali...

Niestety na razie nie znalazłam nigdzie dzieci Anieli. W ogóle niewiele wiem o tej części rodziny.

Aniela Olszewska na pewno była siostrą mojej prababki Marianny Olszewskiej.

Ojciec mojej mamy – Władysław Puławski – był synem Marianny z domu Olszewskiej, córki Jana Olszewskiego (syn Jana Olszewskiego i Franciszki z domu Kozłowska/Kodlewska/Kodłowska) i Katarzyny z domu Korzenieckiej oraz Walentego Puławskiego, syna Ignacego Puławskiego i Franciszki z domu Szablak (córki Kazimierza Szablaka i Katarzyny Więczek). Rodzina Marianny była głównie z okolic Czarni, rodzina Walentego z okolic Łyse.

Marianna i Walenty pobrali się w 1908 roku w Clinton w Massachusetts. Tam urodziła się im córka Antonina. Potem w 1910 roku Marianna rodzi w Czarni syna Franciszka. W akcie chrztu stoi, że mąż od pół roku jest w USA. W 1912 roku w Łyse zgłaszają w polskim kościele ten amerykański ślub, potwierdzony też w Nowym Jorku przez Konsula Rosyjsko-Imperialnego.

W 1916 roku w Nieświeżu, czyli pod Mińskiem, Marianna rodzi syna Władysława. Mojego dziadka. Co tam robi? Nie mam zielonego pojęcia. Walenty w tym czasie jest raczej w USA.

W 1923 roku Marianna zabiera Antoninę lat 14-15 i Franciszka lat 13-14. Zostawia mojego dziadka, wówczas lat 6, u siostry i wyjeżdża na stałe do męża. Walenty mieszka już wtedy w New Bedford. Ale na początku listopada 1923 nie dociera do Nowego Jorku zgodnie z planem. Pod koniec listopada z Antwerpii wypływa tylko Franciszek. Marianna z Antoniną zostają w hotelu Canada w Antwerpii, i tam Marianna rodzi kolejnego syna Józefa. W listopadzie 1924 roku Marianna z 11-miesięcznym Józefem dopłtywa do Nowego Jorku. Zapewne z Antoniną, choć nie jestem pewna, bo Antoninę na listach pasażerów z Ellis Island znalazłam tylko raz, w tym 1923 roku. Ale ona miała amerykańskie obywatelstwo, więc może jej nie odnotowali. Albo na jakiejś innej, bo Marianna z dzieckiem płyneła "in hospital".

Marianna nigdy wiecej nie skontaktowała się z moim dziadkiem. Oficjalnie podobno go zostawiła "na dopilnowanie ziemi", bo posiadała w Czarni gospodarstwo... 6-latka...

Mój dziadek Władysław po wojnie znalazł rodzinę w USA przez Czerwony Krzyż. Słał listy, nie dostawał odpowiedzi. Podobno odezwał się jakiś wuj. Przyszłał kilka dolarów. Potem, pod koniec lat 50. napisał list w odpowiedzi na prośby Władysłwa o kontakt z matką i rodzeństwem "matka twoja nie żyje". Ojciec – Walenty – już pewnie dawno nie zył. I na tym kontakt się zakończył.

Marianna miała na pewno brata Jakuba, siostrę Anielę i siostrę Antoninę. Chyba była najstarsza, bo Jakub urodził się 1890 roku. Aniela w 1895, pół roku po zgonie ojca Jana Olszewskiego. Antonina urodziła się w 1901 roku z wdowy lat 38 Katarzyny Olszewskiej z domu Korzenieckiej. Ojca w akcie nie podano.

Władysława Marianna zostawiła u siostry w Czarni w 1923 roku.

Według mojej mamy i jej młodszej siostry na tę ciotkę wszyscy mówili "Bona"/ "kólowa Bona"... Mamie coś w głowie dzwoni, że chyba miała na imię Aniela. Podobno miała córkę Bolesławę, która podobno nadal żyje w Czarni, ale nie znam jej nazwiska. Dlatego szukam męża Anieli.

Jest też opcja, że Bona to nie Aniela a Antonina. Mama twierdzi, że ona chyba miała męża Józefa. Znalazłam trop... ale słaby. Adnotacje o ślubie na jej akcie urodzenia. Tu jest wątek: http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-56140.phtml
Wtedy Bolesława byłaby córką Antoniny....

Niestety to wszystko co wiem. Dziadek o rodzicach nie rozmawiał lub słowami "nawet suka swoich szczeniąt nie zostawia".

Mama pamiętała tylko, że jej dziadek miał Puławski, a babka Marianna. To, że rodzina babki mieszkała w Czarni, bo była tam kilka razy jako dziewczynka. I że brat Władysława miał na imię Franciszek, bo czasem jej ojciec wspominał, że "Franka zabrała". Na szczęście siostra Mamy znalazła gdzieś w papierach, że Puławski był Walenty. To w ogóle mogłam coś ruszyć.

Całą resztę odtworzyłam na podstawie aktów małżeństwa, chrztów, urodzin i list pasażerów Ellis Island. Niestety, wiedzę i punktów zaczepienia mam niewiele.
Al_Mia

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Al_Mia »

Sprawa wydaje się tym bardziej tajemnicza, że pierwszy pan młody pochodził spod Gdańska a ona z Czarni (mazowieckie), a w tamtych czasach to raczej po wsiach się poślubiali...

Postarałabym się na Twoim miejscu, o metrykę małżeństwa
Alberta Brunowa z 1928r akt 6 parafia Miłobądz (pomorskie).

czy to tylko zbieżność imienia i nazwiska i rejonu?

/przepraszam za moje myśli nieposkromione: może był taki casanowa jak w filmie "Tulipan"/

:?

pozdrawiam

Ala
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

gdyby był z 1918 (ten Miłobądz) to bardziej na bigamistę by pasowało i unieważnienie z tej przyczyny
a jak 1928 to unieważnienie (Boy'em) nie tylko konsystorska dziewica ale i kawaler konsystorski
może przy jego (jeśli to on) urodzeniu będzie adnotacja o ślubach, unieważnieniu, a może i aneksy wyjaśnią
zakładam, że U młodej nie wyjaśnia (a aneksów z tego rejonu pewnie nie ma, USC miał pierwopis z tego co pamiętam)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
annanap

Sympatyk

Też znalazłam jego drugi ślub, tylko nie bardzo wiem, gdzie szukać tego aktu.

rok 1928 akt 6 Albert Brunow z Monika Berger parafia Miłobądz
Al_Mia

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Al_Mia »

Też znalazłam jego drugi ślub, tylko nie bardzo wiem, gdzie szukać tego aktu.

zadzwoń do USC w Miłobądzu i zapytaj czy mają jeszcze metryki z tego roku.
ew. jeszcze do parafii
Ala
annanap

Sympatyk

Dziękuję za podpowiedzi.
Awatar użytkownika
OlszewskiD
Adept

Post autor: OlszewskiD »

Anno, widzę, że Aniela i Marianna, córki Jana i Katarzyny zd. Korzenieckiej, wraz z braćmi Janem, Franciszkiem i Jakubem występują w moim drzewie. Gałąź "moich" Olszewskich oddziela się od dziadka Jana - Stanisława.

Dorian.
annanap

Sympatyk

Cześć Dorian! :)

Marianna była moją prababką. Ja jestem dopiero na początku drogi w poszukiwaniach, więc do Stanisława jeszcze nie doszłam. Nie wiedziałam też o braciach Janie i Franciszku. Dzięki za info :)

Czy gdzieś mogę zobaczyć Twoje drzewo?
Awatar użytkownika
OlszewskiD
Adept

Post autor: OlszewskiD »

Podeślę screen z drzewa na PW w celu weryfikacji :)

Dorian
Dorian
annanap

Sympatyk

Fajnie :) dzięki!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”