proszę o pomoc związku z moim bezpośrednim przodkiem po kądzieli- Grzegorzem Cadrem, który właściwie nie wiadomo kiedy się urodził, ani w sumie, która kobieta jest jego mamą.
A więc zacznę od danych, które posiadam:
1791 r. - spis ludności przedstawia, iż mój przodek Paweł Cader (ojciec Grzegorza) mieszka w miejscowości Sułoszowa (pow. krakowski) wraz z żoną Katarzyną i córką Marianną.
1797 r. rodzi się Grzegorz Cader, syn Pawła i Katarzyny
do roku bodajże 1800 rodzą się dzieci Pawła i Katarzyny - dane z genetyki
1803 r. w Sąspowie żeni się Paweł Cader i Zofia Smolińska - genetyka
1823 r. w Sułoszowie bierze ślub brat Grzegorza, Feliks Cader, syn Pawła i Katarzyny z Dratwów - genetyka
1826 r. w Sułoszowie bierze ślub Grzegorz Cader (28 lat), syn Pawła i Zofii z Dratwów - akt ślubu
1832 r. umiera Grzegorz Cader, syn Pawła i Zofii - akt zgonu
1836 r. umiera Paweł Cader, zostawia owdowiałą żonę Zofię - akt zgonu
1839 r. umiera Zofia Cader, wdowa po Pawle, córka Jana i Małgorzaty Smolińskich - akt zgonu
I tak to wygląda :O
Nie wiem czy dobrze myślę, że po prostu ksiądz pomylił się przy wypisywaniu aktów metrykalnych? A matką Grzegorza jest Zofia Smolińska i Paweł Cader?
Niestety dodatkowym problemem jest fakt niemożliwości sprawdzenia akt metrykalnych, ponieważ od 1753-1809 jest tylko wykaz alfabetycznie urodzonych w parafii- sporządzony w 1853 r. Ja już pisałem do AP Katowice, ale niestety nie odnaleziono wpisu daty związanej z urodzeniem Grzegorza Cadra. Natomiast kancelaria parafialna posiada tylko księgi XIX wieczne, a i tak ostatnio jest tworzone archiwum sosnowieckie i nie wiem jak wygląda sprawa z księgami.
Być może jeszcze uda się gdzieś znaleźć jakieś informacje? Może w archiwum Archidiecezjalnym? I jak rozwiązać zagadkę z Grzegorzem i jego właściwą mamą?
Bardzo proszę o pomoc!
Konrad