Bychowscy - proszę o podpowiedź gdzie szukać dalej

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
MichałK

Sympatyk

Post autor: MichałK »

Wpis o podobnej treści pojawił się także na forum Lubgens.eu, postanowiłem jednak zapytać o moich przodków również i na tym szanownym forum. Może ktoś z Państwa kiedyś natrafi(ł) na to nazwisko, lub będzie w stanie mnie dalej pokierować. Sprawa zaś wygląda tak:

Piotr Bychowski i Józefa Zwierzyńska(Wierzyńska) pojawiają się na arenie dziejów 5 lutego 1815 roku w Siedlcach. Piotr jest majstrem kunsztu goździarskiego mającym lat 30, Józefa lat 28 utrzymująca się ze służby.
Poznajemy ich w momencie zgłoszenia narodzin dziecka – Mateusz Franciszek Bychowski (04.02.1815), Oświadczenie to i okazanie odbywa się w obecności Urodzonego Józefa (chyba)Sadowskiego 32 lata z Siedlec, utrzymującego się ze służby pisarskiej, a także Urodzonego Walentego (chyba) Przegalińskiego 30 lat, także funkcja pisarska.
Najciekawsze jednak (przynajmniej dla mnie) zostawiam na koniec. Oto cytaty z aktu:
„...stawił się Piotr Bychowski... w Siedlcach zamieszkały i oświadczył nam iż... o godzinie trzeciej po północy w domu pod numerem 89 urodziło się dziecię płci męskiej, które nam okazuje i któremu nadaje imię Mateusza wyznając, iż jest ono synem jego i że je spłodził z Józefą Zwierzeńską... w Siedlcach zamieszkałą i ze służby utrzymującą się.”
Czy mam z tego fragmentu wnioskować, że Mateusz jest dzieckiem nieślubnym?
Dodam, że sprawdziłem metryki dostępne na stronie szukajwarchiwach.pl (od 1810 – 1838) i to jest jedyny akt wymieniający tę „parę”.
W 1827 w Siedlcach bierze ślub Helena Bychowska, córka Bartłomieja i Joanny, a od 1828 zaczynają pojawiać się dzieci jej brata, Jakuba Bychowskiego (kowala), ale nie potrafię ich powiązać z Piotrem.
Chyba że z jakiejś przyczyny Piotr – Mistrz cechu goździarskiego, przemienia się w Jakuba – kowala, ale to tylko luźne spostrzeżenie...
Następny trop odnośnie Bychowskich pochodzi z roku 1842. Tym razem znów spotykamy Mateusza, dorobił on się jednak drugiego imienia – Franciszek. Spotykamy go w dniu ślubu. Napisano, że ma lat 26, co mniej więcej się zgadza. Z dostępnego indeksu (17/1842) dowiedzieć się możemy, ze jest już wdowcem – po Mariannie z Dziedziców zmarłej także w 1842 w Korytnicy. Otrzymujemy potwierdzenie, że jego rodzice to Piotr i Józefa Wierzeńska, a on sam urodzony został w Siedlcach. Obecnie mieszka w Korytnicy i jest stangretem.
A nowo poślubioną jest Marianna Wierzeńska, także wdowa, z domu Gębicka, lat 37, urodzona w Błędowie, zamieszkała w Korytnicy, a jej rodzice to Jakub i Marianna Sarnecka.
Teraz, gdy już wiedziałem kogo szukać, skupiłem się na Mariannie Dziedzic. Niestety aktu małżeństwa z Mateuszem nie odnalazłem. Znalazł się natomiast akt zgonu, z którego wynika, że w chwili zgonu miała 21 lat, a jej rodzicami byli Grzegorz i Antonina.
Udało mi się jednak odnaleźć dwójkę dzieci z tego małżeństwa:
Julian z 1839,
Antonina z 1842.
Z aktu ur. Juliana dowiadujemy się, że Mateusz jest stangretem dworskim, natomiast u Antoniny doprecyzowane jest, że to dwór w Korytnicy.
Rozumiem, że chodzi tu o Korytnicę Łaskarzewską, czyli tę, w której aktualnie mieszkał?
Czy ktoś wie coś więcej na temat tego dworu? Wie o jakichkolwiek opracowaniach?
O Julianie nie wiem nic więcej, natomiast Antonina umiera rok później, także w Korytnicy.
Co się tyczy drugiego małżeństwa Mateusza, to znam tylko 1 dziecko: Leona.
Leon Bychowski rodzi się w 1843 roku w Korytnicy (jego ojciec dalej jest stangretem na Dworze w Korytnicy), potem następuje cisza na niemal 20 lat.
Następnym razem spotykamy Leona, gdy jest już „dorosły”. Z indeksu wedle aktu 64/1862 wynika, że mieszka w Korytnicy i jest owczarzem. Potwierdzeni także zostają rodzice, jako Franciszek Mateusz i Marianna Gębicka. Żoną zostaje Agnieszka Kajzer (18 lat), urodzona w Hucie Zadybskiej, zamieszkała na służbie w Żelechowie.
Po rodzicach oraz dziadkach Leona śladu brak.
Wedle mojej wiedzy pierwsze dziecko ze związku Leona i Agnieszki to mój prapradziadek Jan. Rodzi się on w Korytnicy w 1864 roku ,a Leon dalej jest owczarzem.
Eleonora, siostra Jana rodzi się w Korytnicy w 1867 roku, zawód Leona bez zmian.
Znów następuje dość długa przerwa, ale z aktu małżeństwa Stanisława Bychowskiego i Emilii Cąkały, z 1904 z Woli Gułowskiej, wynika że Stanisław jest kolejnym dzieckiem Leona i Agnieszki. Urodzony został w okolicach roku 1879 ale już w Żabiance. Podejrzewam, że w tym czasie Leon zajmował się owcami w folwarku Romanów, tym samym, w którym na służbie później będzie Jan (jego syn).
Na zakończenie dodam jeszcze, że Agnieszka (żona Leona) umiera w 1901 w Korzeniowie, parafia Żabianka, natomiast sam Leon w 1911 – indeks z Woli Gułowskiej.
To tyle, jeśli ktokolwiek z państwa ma do dodania choćby najdrobniejszy szczegół, będę bardzo wdzięczny za podzielenie się nim ze mną.
Pozdrawiam
Michał Konkel
gienia

Sympatyk

Post autor: gienia »

Witam,
nie chcę mylić tropu, więc podam jako ciekawostkę - w parafii Wieliczka matką chrzestną jest Marianna Bychawska żona Jana Bychawskiego. 100 razy chrzestną, to chyba nie przesada, w latach 1777-1779 rok.
W 1765 roku, Wieliczka, jest akt małżeństwa Jana, ale Byclawskiego z inną panną. Pisarz czasem źle odczytywał z kapitularza, ale tu jak na złość kapitularza za 1765 brak. Nie ma tam też ślubów innych Bychawskich za lata 1760-1785 rok. Ciekawe.
Gienia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”