Archiwum Państwowe w Warszawie Oddział w Łowiczu

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Miazek

Sympatyk
Nowicjusz

Archiwum Państwowe w Warszawie Oddział w Łowiczu

Post autor: Miazek »

Proszę o pomoc w poszukiwaniu danych o Miazkach (Miazek) z miejscowości Chąśno, Kocierzew i Łowicz.
Pozdrawiam Czarek
Tomasz_Swierzb

Sympatyk
Nowicjusz

Potrzebuję pomocy z Łowicza

Post autor: Tomasz_Swierzb »

Możemy podać sobie rękę ja teź potrzebuję pomocy z AP Łowicz.
Mam nadzieję, że ktoś nam pomoże...
Tomasz_Swierzb

Sympatyk
Nowicjusz

Mi też jest potrzebna pomoc w odszukaniu aktu małżeństwa;)
Tomasz_Swierzb

Sympatyk
Nowicjusz

Tomku teraz już nie powinno być problemu, bo skończył się im urlop i pracują normalnie;)
Ale dla jedego aktu, którego nie jestem pewien czy jest w danej parafii nie opłaca mi sie jechać, a jak poprosze o kwerendę, to zapłace tyle, że odechce mi sie w ogóle szukać kogokolwiek :)
Dlatego mam nadzieję, że znajdzie się ktoś życzliwy, kto szuka w tym archiwum i mi pomoże :)
Awatar użytkownika
marwro

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Post autor: marwro »

Witam wszystkich!
To mój pierwszy wpis tutaj.
Wygląda na to, że ja niedługo będę musiał zawitać do tego archiwum. Również w poszukiwaniu aktu małżeństwa. Ponieważ mieszkam blisko (16 km do Łowicza) więc dla mnie nie jest to wyprawa i chętnie pomogę w miarę możliwości.
Uprzedzam jednak, że jestem mocno początkujący więc nie mam doświadczenia w poszukiwaniach w archiwach.

Pozdrawiam
Marek
Tomasz_Swierzb

Sympatyk
Nowicjusz

A Państwowe Łowicz - prośba

APnie Marku to jak będzie się Pan wybierał to proszę niech da Pan znać;)
Pozdrawiam serdecznie
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Łowicki oddział APW do końca października 2011 nieczynny
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
jackun

Sympatyk
Tytan

Post autor: jackun »

W sierpniu spędziłem parę dni w AP Łowicz. Warunki do pracy są tam kiepskie, ale personel -- tylko życzyć sobie, by taki był we wszystkich archiwach. Zamówienia realizowane są w kilka minut!
Awatar użytkownika
gosia.6806

Sympatyk

Post autor: gosia.6806 »

Witam.
Nie wiem czy dobrze trafiłam....
W czasie poszukiwań dalszej rodziny mojego prapra dziadka Jana Sandomierz urodzonego w Nowej Wsi powiecie Sochaczewskim w roku 1858 i po wydzwanianiu po parafiach dowiedziałam się,że Nowa Wieś byla wioską należącą do Parafii pw.Św Michała Archanioła i Św Anny w miejscowości KAMION.Zwanej również KAMION PODUCHOWNY.W parafii tej powiedziano mi że księgi z tamtych lat są w Archiwum w Łowiczu.
Nie wiem gdzie się skierować i jak dalej szukać...Czy może jest jakiś namiar na internetową bazę danych bym mogła sprawdzić czy są tam jakieś zapiski o nazwisku Sandomierz i dalszych moich przodkach czy może musze udać się tam osobiście?
Może mi ktoś pomóc?
Z góry dziękuje za jakąkolwiek wskazówkę.
Pozdrawiam Małgorzata
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

"Nie wiem czy dobrze trafiłam...."
raczej nie, wątek jest o Archiwum Państwowym (a właściwie AP m.st. Warszawy oddział Łowicz)

"Czy może jest jakiś namiar na internetową bazę danych[...]"
co z Kamiona jest w AP zobaczysz w bazie NDAP "pradziad"

AD Łowicz:
http://www.diecezja.lowicz.pl/serwis/in ... =53&idd=13
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
gosia.6806

Sympatyk

Post autor: gosia.6806 »

Panie Włodku Dziękuję
Awatar użytkownika
ofski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: ofski »

Warunki do pracy są tam kiepskie, ale personel -- tylko życzyć sobie, by taki był we wszystkich archiwach. Zamówienia realizowane są w kilka minut!
Prawdopodobnie już wymieniono ten personel, gdyż na jakąkolwiek odpowiedź czekam już ponad trzy tygodnie.

p.s. Nie tak dawno sprawę w Archiwum w Niemczech załatwiłem w niecałe dwa tygodnie (wysłałem prośbę mailem, przysłali akt zgonu z fvat na kilkanaście Euro do zapłacenia, i wtedy wysłałem kasę) - szybko i z pełnym zaufaniem do klienta mimo iż załatwiałem taką sprawę u nich po raz pierwszy. Można ? - MOŻNA !!! tylko trzeba chcieć
A w naszych APach ? Wysyłam maila i . . . . . . . . . . . . czekanie, formułki, wewnętrzne regulaminy wszystko po to by zniechęcić potencjalnego klienta do załatwienia swojej sprawy.
Mimo iż już mam w wielu APach historię swoich próśb/zakupów i wpłat to i tak traktują mnie jak genealoga czyli intruza (napisałeś to sobie teraz poczekasz).
Piszę w temacie AP Łowicz, ale moje rozgoryczenie dotyczy systemu pracy także wielu innych APów.
Krzysztof
Awatar użytkownika
eliza1952

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: eliza1952 »

Krzysztof
Tu się z Tobą nie zgodzę byłam w AP Łowicz każdego dnia od 23 listopada do 11 stycznia i chciałabym aby w każdym archiwum tak podchodzono do klientów ja właśnie w tym archiwum.Pracownicy są bardzo mili i robią więcej niż powinni.W trakcie wizyt miałam okazję być świadkiem jak czasami ktoś dzwonił a okazywało się ,że mail nie dotarł do archiwum.Szkoda,ze nie napisałeś do mnie postarałabym się pomóc ale wystarczy wykonać 1 telefon i sprawa się wyjaśni.Ja będę dopiero w Łowiczu w połowie lutego jeśli będziesz potrzebował pomocy daj znać ale myślę,że sprawa wyjaśni się wcześniej
pozdrawiam serdecznie
Eliza

poszukuję aktu urodzenia Wincenty Rychliński ok.roku 1792 syn Mateusza
rwelka

Nieaktywny

Post autor: rwelka »

Moje doświadczenia są zupełnie inne .

W Archiwach pracuję ludzie aż nad wyraz uprzejmi i zyczliwi .

W jednym z AP oddalonym ode mnie o 12 godzin jazdy pociągiem pośpiesznym pracownik nie tylko ,że odnalazł akty o ,które prosiłem i przesłał to...............
...przemiła Pani poszła do Sądu Rejonowego wydział ksiąg wieczystych i odnalazła wszystkie zapisy w otwartej księdze wieczystej
dotyczące moich przodków .

Komu by sie chciało ?
kołobrzeżanka

poszukuję informacji z AP w Łodzi,Łowicza

Post autor: kołobrzeżanka »

AP w Łodzi lub oddział w Łowiczu-poszukuję osoby, która mogłaby dotrzeć do danych o rodzinach Zofii Jagodzińskiej -pochowanej na cmentarzu w Oszkowicach i jej męża Antoniego Czarneckiego, ich dzieci Mariana, Antoniego, Ireny i Stanisława ( mojego dziadka ur.08.10.1926 w Jasionnej .par.Oszkowice )
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”