szukam Gazety polskiej/codziennej z Warszawy

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Paweł_z_Krakowa

Sympatyk

szukam Gazety polskiej/codziennej z Warszawy

Post autor: Paweł_z_Krakowa »

Witam,
szukam Gazety polskiej/codziennej z Warszawy, konkretnie nr 26 s.1. z roku 1862. Czy ktoś mógłby mi pomóc? Wygląda na to, że nie jest zdigitalizowana.

Pozdrawiam,
Paweł Szczepański
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Otrzymał podziękowania: 3 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witam
czy Gazeta Polska to tytul dziennika ?
Jezeli tak, co konkretnie Ciebie interesuje ? Cala strona ? Artykul ?

Pozdrawiam
Aneta Kaczmarek
ewa_os

Sympatyk

Post autor: ewa_os »

Dzień dobry!
Spory zbiór gazet XIX-wiecznych ma Ossolineum we Wrocławiu (www.oss.wroc.pl),w tym większość zmikrofilmowana.Wiem,bo sama przeglądałam i Gazetę Polską i Kurier Warszawski w poszukiwaniu nekrologów.
Niestety Ossolineum nie wypożycza mikrofilmów i trzeba oglądać na miejscu w czytelni.
Pozdrowienia,Ewa
ewa_os

Sympatyk

Niestety,sprawdziłam w katalogu i wygląda na to ,że tego rocznika nie ma w ogóle.A w Bibliotece Jagiellońskiej
sprawdzał pan?
E.O.
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Cala prasa warszawska i nie tylko z XIX w. dostepna jest w Pracowni Mikroform Biblioteki Narodowej.
W przyszlym tygodniu planuje tam zajrzec, wiec sprawdze ten numer GP, o ile sie zachowal.
Pozdrawiam
Aneta
andrzejkapron

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: andrzejkapron »

Witam
Biblioteka Narodowa, Biblioteka UW i chyba m. st. Warszawy maja komplet na mikrofilmach. Z wypożyczniem do Krakowa mikrofilmów może być różnie, ja zamawialem inne mikrofilmy gazet i w wiekszosci nie przysylali, tylko zapraszali do Warszawy. Ale w Warszawie na miejscu to zadnej klopot, tym bardziej że znany jest numer.
Andrzej
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Skoro poruszamy temat prasy warszawskiej, w jakich periodykach, oprocz Kuriera, publikowano nekrologi nie tylko znamienitych mieszkancow stolicy ? Oczywiscie wiek XIX i I polowa XX.
Moze ktos wie ?
ewa_os

Sympatyk

Pani Aneto,były nieliczne nekrologi właśnie w Gazecie Polskiej.Ale najwięcej w Kurierze,bo oni chyba z tego żyli.
andrzejkapron

Sympatyk
Nowicjusz

Polecam "Gazetę Warszawska", "Gazetę Codzienną", Warszawski Dniewnik, nekrologii to nawet w tygodnikach byly np. Gazecie światecznej. "Gazeta Polską" z dzinników to nawet stosunkowo malo miala nekrologow. Ciekawe, że nie zawsze sie nekrologii pokrywają w w tych gazetach, ale czasem to się zdarza. Niestety, poza "Kurierem..." nikt tego nie opracowuje. Bardzo dobre są rosyjskojezyczne "(dana gubernia) gubernskija wiedamosti", tam prawie zawsze otczestwo Komplet dla calego Krolestwa Polskiego jest w narodowej w Petersburgu, nasi bibliotekarze nawet nie probuja robic mikrofilmow w Rosji.
Awatar użytkownika
Virg@

Sympatyk

Post autor: Virg@ »

Jak wynika z tego > opisu < „Gazetę Warszawską” rocznik 1862, nr 1-298 - przechowują we Lwowskiej Naukowej Bibliotece im. W. Stefanyka NAN Ukrainy (dawne Ossolineum).

Aneta Kaczmarek napisała / pisze:W przyszlym tygodniu planuje tam zajrzec […]
Byłabym ogromnie wdzięczna za sprawdzenie czy w Pracowni Mikroform Biblioteki Narodowej mają całe roczniki 1805 i 1806.

Pozdrawiam serdecznie –
Virg@

........................
Edit

P.S.
Mnie chodzi konkretnie o „Gazetę Warszawską”, pismo wydawane w okresie 1774-1935.
Nosiła także nazwy „Gazeta Krajowa” i „Gazeta Wolna Warszawska”.
„Gazeta Warszawska” - była pierwszą warszawską gazetą ukazującą się regularnie przez długi okres. Założona pierwotnie pod tytułem „Wiadomości Warszawskie”, była pierwszym ukazującym się regularnie dziennikiem.
Pierwszym redaktorem naczelnym i jednocześnie właścicielem gazety był jezuita Stefan Łuskina, który po kasacie zakonu w 1774 roku, pozbawiony możliwości wykładania w kolegium jezuickim, zajął się dziennikarstwem.
Po jego śmierci gazeta została odtworzona przez rodzinę Lesznowskich, zmieniając okresowo tytuł na "Gazeta Krajowa", a podczas powstania kościuszkowskiego (jako jego organ) "Gazeta Wolna Warszawska". Po upadku powstania powróciła do pierwotnej nazwy.

Od 1925 r. po połączeniu z „Gazetą Poranną Dwa Grosze” wychodzi pod tytułem „Gazeta Poranna Warszawska”. Rozwiązana w 1916 r., wznawia w 1918 jako organ Narodowej Demokracji.
Zakazana przez władze sanacyjne z powodów ideologicznych (za skrajnie prawicowe poglądy) w 1935 roku. Od tamtego czasu do roku 1939 ukazuje się pod tytułem „Warszawski Dziennik Narodowy”.

Tyle tytułem uzupełnienia i uniknięcia ewentualnych pomyłek.

Pozdrawiam –
Virg@
Ostatnio zmieniony sob 29 sie 2009, 16:39 przez Virg@, łącznie zmieniany 2 razy.
ewa_os

Sympatyk

Gazeta Polska wychodziła od roku 1826-1831.Potem przekształciła się w Gazetę Codzienną,którą od 1861 kie-
rował J.I.Kraszewski.Po roku 1861 znowu stała się Gazeta Polską aż do roku 1907.Od roku 1906 redagował ją
Roman Dmowski czyli była endecka.
We Lwowskiej Bibliotece zostało dużo zbiorów Ossolineum,niestety żeby obejrzeć trzeba pojechać do Lwowa.
Pozdrawiam,Ewa O.
Paweł_z_Krakowa

Sympatyk

Post autor: Paweł_z_Krakowa »

Aneto, Gazeta polska to tytuł dziennika. Interesuje mnie artykuł o Hieronimie Martynowskim, który prawdopodobnie na tej właśnie stronie się zaczyna. Będę bardzo wdzięczny za skan - mogę w zamian zeskanować coś w BJ.
Pani Ewo, w katalogu BJ nie ma takiej pozycji.
Pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Andrzeju, Pani Ewo, Virg@!
bardzo dziekuje za cenne informacje.
Andrzeju, ktory z wymienionych przez Ciebie dziennikow, publikowal najwiecej nekrologow ?

Pawle, Virg@!
oczywiscie postaram sie spelnic Wasze prosby :-)

Pozdrawiam
Aneta
andrzejkapron

Sympatyk
Nowicjusz

"Kurier Warszawski" i "Gazeta Warszawska" jeśli chodzi o Warszawę. (Nie zawsze to są klasyczne nekrologii). Jak się zna datę zgonu, to warto też inne dzienniki przejrzeć. Teraz w Bibliotece Narodowej jest katalog centralny prasy, można szukać tytułów miastami nawet (gorzej z informacją o zasobie, podają rocznik, a tam np. jeden numer). Najważniejsze dzienniki są na mikrofilmach w Warszawie, a skoro jesteś Agata z Warszawy to zero problemu (do Warszawy jest też papierowa bibliografia). Obszerniejsze nekrologi i pożegnania tam są wyszczególnione.
Andrzej
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Rewelacja!
Dziekuje za wskazowki raz jeszcze :-)

Pozdrawiam
Aneta
ODPOWIEDZ