szukam Gazety polskiej/codziennej z Warszawy
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Paweł_z_Krakowa

szukam Gazety polskiej/codziennej z Warszawy
Witam,
szukam Gazety polskiej/codziennej z Warszawy, konkretnie nr 26 s.1. z roku 1862. Czy ktoś mógłby mi pomóc? Wygląda na to, że nie jest zdigitalizowana.
Pozdrawiam,
Paweł Szczepański
szukam Gazety polskiej/codziennej z Warszawy, konkretnie nr 26 s.1. z roku 1862. Czy ktoś mógłby mi pomóc? Wygląda na to, że nie jest zdigitalizowana.
Pozdrawiam,
Paweł Szczepański
- Kaczmarek_Aneta

- Otrzymał podziękowania: 3 times
Dzień dobry!
Spory zbiór gazet XIX-wiecznych ma Ossolineum we Wrocławiu (www.oss.wroc.pl),w tym większość zmikrofilmowana.Wiem,bo sama przeglądałam i Gazetę Polską i Kurier Warszawski w poszukiwaniu nekrologów.
Niestety Ossolineum nie wypożycza mikrofilmów i trzeba oglądać na miejscu w czytelni.
Pozdrowienia,Ewa
Spory zbiór gazet XIX-wiecznych ma Ossolineum we Wrocławiu (www.oss.wroc.pl),w tym większość zmikrofilmowana.Wiem,bo sama przeglądałam i Gazetę Polską i Kurier Warszawski w poszukiwaniu nekrologów.
Niestety Ossolineum nie wypożycza mikrofilmów i trzeba oglądać na miejscu w czytelni.
Pozdrowienia,Ewa
- Kaczmarek_Aneta

-
andrzejkapron

Witam
Biblioteka Narodowa, Biblioteka UW i chyba m. st. Warszawy maja komplet na mikrofilmach. Z wypożyczniem do Krakowa mikrofilmów może być różnie, ja zamawialem inne mikrofilmy gazet i w wiekszosci nie przysylali, tylko zapraszali do Warszawy. Ale w Warszawie na miejscu to zadnej klopot, tym bardziej że znany jest numer.
Andrzej
Biblioteka Narodowa, Biblioteka UW i chyba m. st. Warszawy maja komplet na mikrofilmach. Z wypożyczniem do Krakowa mikrofilmów może być różnie, ja zamawialem inne mikrofilmy gazet i w wiekszosci nie przysylali, tylko zapraszali do Warszawy. Ale w Warszawie na miejscu to zadnej klopot, tym bardziej że znany jest numer.
Andrzej
- Kaczmarek_Aneta

-
andrzejkapron

Polecam "Gazetę Warszawska", "Gazetę Codzienną", Warszawski Dniewnik, nekrologii to nawet w tygodnikach byly np. Gazecie światecznej. "Gazeta Polską" z dzinników to nawet stosunkowo malo miala nekrologow. Ciekawe, że nie zawsze sie nekrologii pokrywają w w tych gazetach, ale czasem to się zdarza. Niestety, poza "Kurierem..." nikt tego nie opracowuje. Bardzo dobre są rosyjskojezyczne "(dana gubernia) gubernskija wiedamosti", tam prawie zawsze otczestwo Komplet dla calego Krolestwa Polskiego jest w narodowej w Petersburgu, nasi bibliotekarze nawet nie probuja robic mikrofilmow w Rosji.
Jak wynika z tego > opisu < „Gazetę Warszawską” rocznik 1862, nr 1-298 - przechowują we Lwowskiej Naukowej Bibliotece im. W. Stefanyka NAN Ukrainy (dawne Ossolineum).
Pozdrawiam serdecznie –
Virg@
........................
Edit
P.S.
Mnie chodzi konkretnie o „Gazetę Warszawską”, pismo wydawane w okresie 1774-1935.
Nosiła także nazwy „Gazeta Krajowa” i „Gazeta Wolna Warszawska”.
„Gazeta Warszawska” - była pierwszą warszawską gazetą ukazującą się regularnie przez długi okres. Założona pierwotnie pod tytułem „Wiadomości Warszawskie”, była pierwszym ukazującym się regularnie dziennikiem.
Pierwszym redaktorem naczelnym i jednocześnie właścicielem gazety był jezuita Stefan Łuskina, który po kasacie zakonu w 1774 roku, pozbawiony możliwości wykładania w kolegium jezuickim, zajął się dziennikarstwem.
Po jego śmierci gazeta została odtworzona przez rodzinę Lesznowskich, zmieniając okresowo tytuł na "Gazeta Krajowa", a podczas powstania kościuszkowskiego (jako jego organ) "Gazeta Wolna Warszawska". Po upadku powstania powróciła do pierwotnej nazwy.
Od 1925 r. po połączeniu z „Gazetą Poranną Dwa Grosze” wychodzi pod tytułem „Gazeta Poranna Warszawska”. Rozwiązana w 1916 r., wznawia w 1918 jako organ Narodowej Demokracji.
Zakazana przez władze sanacyjne z powodów ideologicznych (za skrajnie prawicowe poglądy) w 1935 roku. Od tamtego czasu do roku 1939 ukazuje się pod tytułem „Warszawski Dziennik Narodowy”.
Tyle tytułem uzupełnienia i uniknięcia ewentualnych pomyłek.
Pozdrawiam –
Virg@
Byłabym ogromnie wdzięczna za sprawdzenie czy w Pracowni Mikroform Biblioteki Narodowej mają całe roczniki 1805 i 1806.Aneta Kaczmarek napisała / pisze:W przyszlym tygodniu planuje tam zajrzec […]
Pozdrawiam serdecznie –
Virg@
........................
Edit
P.S.
Mnie chodzi konkretnie o „Gazetę Warszawską”, pismo wydawane w okresie 1774-1935.
Nosiła także nazwy „Gazeta Krajowa” i „Gazeta Wolna Warszawska”.
„Gazeta Warszawska” - była pierwszą warszawską gazetą ukazującą się regularnie przez długi okres. Założona pierwotnie pod tytułem „Wiadomości Warszawskie”, była pierwszym ukazującym się regularnie dziennikiem.
Pierwszym redaktorem naczelnym i jednocześnie właścicielem gazety był jezuita Stefan Łuskina, który po kasacie zakonu w 1774 roku, pozbawiony możliwości wykładania w kolegium jezuickim, zajął się dziennikarstwem.
Po jego śmierci gazeta została odtworzona przez rodzinę Lesznowskich, zmieniając okresowo tytuł na "Gazeta Krajowa", a podczas powstania kościuszkowskiego (jako jego organ) "Gazeta Wolna Warszawska". Po upadku powstania powróciła do pierwotnej nazwy.
Od 1925 r. po połączeniu z „Gazetą Poranną Dwa Grosze” wychodzi pod tytułem „Gazeta Poranna Warszawska”. Rozwiązana w 1916 r., wznawia w 1918 jako organ Narodowej Demokracji.
Zakazana przez władze sanacyjne z powodów ideologicznych (za skrajnie prawicowe poglądy) w 1935 roku. Od tamtego czasu do roku 1939 ukazuje się pod tytułem „Warszawski Dziennik Narodowy”.
Tyle tytułem uzupełnienia i uniknięcia ewentualnych pomyłek.
Pozdrawiam –
Virg@
Ostatnio zmieniony sob 29 sie 2009, 16:39 przez Virg@, łącznie zmieniany 2 razy.
Gazeta Polska wychodziła od roku 1826-1831.Potem przekształciła się w Gazetę Codzienną,którą od 1861 kie-
rował J.I.Kraszewski.Po roku 1861 znowu stała się Gazeta Polską aż do roku 1907.Od roku 1906 redagował ją
Roman Dmowski czyli była endecka.
We Lwowskiej Bibliotece zostało dużo zbiorów Ossolineum,niestety żeby obejrzeć trzeba pojechać do Lwowa.
Pozdrawiam,Ewa O.
rował J.I.Kraszewski.Po roku 1861 znowu stała się Gazeta Polską aż do roku 1907.Od roku 1906 redagował ją
Roman Dmowski czyli była endecka.
We Lwowskiej Bibliotece zostało dużo zbiorów Ossolineum,niestety żeby obejrzeć trzeba pojechać do Lwowa.
Pozdrawiam,Ewa O.
-
Paweł_z_Krakowa

- Kaczmarek_Aneta

-
andrzejkapron

"Kurier Warszawski" i "Gazeta Warszawska" jeśli chodzi o Warszawę. (Nie zawsze to są klasyczne nekrologii). Jak się zna datę zgonu, to warto też inne dzienniki przejrzeć. Teraz w Bibliotece Narodowej jest katalog centralny prasy, można szukać tytułów miastami nawet (gorzej z informacją o zasobie, podają rocznik, a tam np. jeden numer). Najważniejsze dzienniki są na mikrofilmach w Warszawie, a skoro jesteś Agata z Warszawy to zero problemu (do Warszawy jest też papierowa bibliografia). Obszerniejsze nekrologi i pożegnania tam są wyszczególnione.
Andrzej
Andrzej
- Kaczmarek_Aneta