Karaczewski

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Kamila_Kamila

Sympatyk

Karaczewski

Post autor: Kamila_Kamila »

"Szukam pomyslu !"

Dzien dobry !
Na wstepie chce zanzaczyc, ze jestesm pocztkujacym genealogiem rodzinnym i chcialabym prosic o pomoc w ukierunkowaniu mojego myslenia.
Otóż ! Sprawa wyglada nastepujaco:
Mikolaj Karaczewski ur w 1890r we Wlodawie (prapradziadek)
Przeprowadzil sie na kilkatym lat i zawarl zwiazek malzenski w Niemczech (posiadam skan wpisu do ksiegi malzenstw i skan dokumentu o spisie ludnosci / zameldowaniu rodzin) stad znam.tez jego date urodzenia...
Chcialabym odnalesc jego akt urodzenia...pisalam emaile, dzwoniłam do archiw, z jednego archiwum Lubelskiego oddzial w. Chełmie odpisali ze niestety nie posiadaja takiego aktu..z drugiego achiwum nie odpisali ( chodz pisalam i dzwonilam nie raz )
Bardzo sie ciesze ze w ogole znalazlam jakies informacje an stronie Ancestry.com , poniewaz jesczce pol roku temu wiedzialam tylko jak Mikolaj i jego zona mieli na imię i nazwisko ...dziadek tyle tylko pamieta...
Bardzo chce dowiedziec sie wiecej o Mikolaju. Nie wierze ze to juz koniec i nie dowiem sie więcej...chociażby imion jego rodzicow ....
Zaznacze jesczce ze Mikolaj zmarl dosc mlodo, jego zona ponownie wyszla za maz i slad po niej zaginal...
Mial czworo dzieci...z czego dwoje zginelo lub zaginelo na wojnie, z kolejnym nigdy nie bylo zadnego kontaktu a czwarte dziecko Mikolaja to ojciec dziadka...oczywiście cala czworka nie zyje. Prosze o jakies pomysly. Boje sie ze z tego archiwum.nie odpisza nigdy albo odpisza ze niestety nie maja takiegi aktu :(
Szukam pomyslu co jesczce moge zrobic ??
Dziekuje !
Kamila
Ostatnio zmieniony wt 24 sty 2017, 11:36 przez Kamila_Kamila, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Bialas_Malgorzata

Sympatyk
Adept

Szukam pomyslu !

Post autor: Bialas_Malgorzata »

http://szukajwarchiwach.pl/35/1956/0/2.1/1?q=XDSTARTz:[*+TO+1911]+XDSTOPz:[1889+TO+*]+XTYPEro:jedn+XNRZESP:1956+XCDNUMERU:+0+XARCH:35&wynik=7&rpp=15&page=1#tabSkany

jest 3 Mikołajów ale nie wiem który to

sama możesz sprawdzić, czy jest taki akt urodzenia
pozdrawiam
Małgorzata
Ostatnio zmieniony wt 24 sty 2017, 11:31 przez Bialas_Malgorzata, łącznie zmieniany 1 raz.
marzec_jadwiga

Sympatyk

Szukam pomyslu !

Post autor: marzec_jadwiga »

Witaj!

Prosisz o pomoc, a nie podajesz nazwiska pradziadka.
Indeksy z Włodawy znajdziesz tu http://regestry.lubgens.eu/viewpage.php ... 52&par=231

Jadwiga
Kamila_Kamila

Sympatyk

Szukam pomyslu !

Dziekuje za te linki ale na stronie http://regestry.lubgens.eu/viewpage.php ... 52&par=231 nie ma go, a na stronie szukaj w archiwach chyba tez nie ma - mowie chyba poniewaz -kolokwialnie mowiac - nie ogarniam tej strony...
MIKOLAJ KARACZEWSKI
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Szukam pomyslu !

Post autor: MonikaNJ »

Witam,
jest Mikołaj Karaczewski ochrzczony w 1887 roku (akt 70) w prawosławnej parafii w Orchówku
http://www.szukajwarchiwach.pl/35/2269/ ... eljGrlRrOQ
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
Kamila_Kamila

Sympatyk

Szukam pomyslu !

Dziękuję, ale chyba nie moze to byc on :(
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Szukam pomyslu !

Post autor: Arek_Bereza »

A zwróciłeś uwagę, że Karaczewscy występują we Włodawie także w księgach prawosławnych i że brak tam rocznika 1890. Tak pod rozwagę
Pozdrawiam,
Arek
marzec_jadwiga

Sympatyk

Szukam pomyslu !

Post autor: marzec_jadwiga »

Dlaczego nie. Orchówek jest koło Włodawy

Jadwiga
Kamila_Kamila

Sympatyk

Szukam pomyslu !

Arek_Bereza, tak zauważyłam to. Jednakże nie wiem co to za Karaczewscy :(
Niestety nie wiem czy Mikolaj mial rodzenstwo - choc bardzo prawdopodobne ze mial, prawda ?
Nie wiem dlaczego brakuje rocznika 1890 ? Moze nie zachowal sie zaden zapis z tego roku ?

Marzec-jadwiga, bardzo bym chciala zeby to byl on, ale w skanie dokumentu ktory mam - jest to spis mieszkancow lub emigrantow (w Niemczech)...jest cala rodzina Mikolaja, on - glowa rodziny, zona i dzieci, nie wiem na akiej podstawie ten spis byl przeprowadzany...czy na podstawie jakichs dokumentow jakie kto posiadal czy podejrzewam ze moze rodzice podawali slownie info.o sobie (bo dzieci urodzily sie juz w Niemczech )
Nie wiem co o tym myslec dlatego prosze wlasnie o pomysly, propozycje, cokolwiek.
maxaugust

Re: Szukam pomyslu !

Post autor: maxaugust »

Kamila_Kamila pisze: Zaznacze jesczce ze Mikolaj zmarl dosc mlodo
Jeśli wiesz gdzie zmarł, to w pierwszej kolejności odszukałbym jego akt zgonu, gdzie powinny być informacje nt. daty i miejsca urodzenia, a także jego rodziców. Dopiero mając te dane szukałbym aktu urodzenia.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Szukam pomyslu !

Post autor: Arek_Bereza »

A ja bym zadzwonił do parafii prawosławnej we Włodawie i zapytał o ten rocznik. To, że nie mają w APie to nie znaczy, że nie istnieje. A może w ogóle mają spisy parafian z tamtych lat.
Kamila_Kamila

Sympatyk

Maxagust.
Dzieki, ale nawet nie wiem gdzie zmarl :(
Moj dziadek, pamieta, ze Mikolaj mieszkal chyba gdzies w okolicach Bydgoszczy. Ale to nie jest pewna informacja...nie mam tez zadne daty ...
Pisalam email do AP w Bydgoszcy ale bez echa...pewnie dlatego ze tak naprawde jedyna pewna info jaka am o imie i nazwisko...wiem ze mozna samemu sprawdzic na stronie szukajwarchiwach.pl ale niestety nie potrafie.

Arek
No jasne!
Swietna mysl !
Napewno zzadzwonię.
Dobry poczatek :)
Awatar użytkownika
Bialas_Malgorzata

Sympatyk
Adept

Post autor: Bialas_Malgorzata »

Karaczewski jest w Ancestry

http://search.ancestry.com/cgi-bin/sse. ... p&uidh=ipp

http://libertyellisfoundation.org/passenger-result
jest też na listach pasażerów w Ellis Island

M.
Ostatnio zmieniony wt 24 sty 2017, 15:58 przez Bialas_Malgorzata, łącznie zmieniany 1 raz.
Kamila_Kamila

Sympatyk

Malgorzata,
Swietna robota !
Jednakże nie ma tam Mikolaja .
Urodzonego i pochowanego w Polsce ktory pare lat mieszkal w Niemczech...
Zapisalam sobie strone liberty........, kiedys zbadam i tych Karaczewskich ! Dziekuje !
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Re: Karaczewski

Post autor: Grazyna_Gabi »

Kamila_Kamila pisze:"Szukam pomyslu !"
....zawarl zwiazek malzenski w Niemczech (posiadam skan wpisu do ksiegi malzenstw i skan dokumentu o spisie ludnosci
/ zameldowaniu rodzin) stad znam.tez jego date urodzenia...
Postaraj sie wiec o akt malzenstwa w ktorym zapewne beda podane imiona
rodzicow jak rowniez data i miejsce urodzenia.

Pozdrawiam
Grazyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”