Krewny zmarły w więzieniu w Łęczycy - 1850 r.

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
sstudzinska

Sympatyk

Krewny zmarły w więzieniu w Łęczycy - 1850 r.

Post autor: sstudzinska »

Brat cioteczny mojego przodka zmarł w więzieniu w Łęczycy w 1850 r., w wieku 23 lat (informacja z geneteki, skanu nie ma). Dla jakiego rodzaju przestępców było przeznaczaone to więzienie w połowie XIX wieku?
Pozdrawiam,Sylwia
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 10 times
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Krystyna.waw »

Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Awatar użytkownika
sstudzinska

Sympatyk

Rzeczywiście, dziękuję :) Aczkolwiek w tamtym wątku też pytającym nie udało się znaleźć żadnych informacji. W internecie było jedynie wspomniane, że mąż Marii Konopnickiej został osadzony w Łęczycy za długi, czyli przynajmniej wiadomo, że za to tam też więziono.
Pozdrawiam,Sylwia
Danecka

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: Danecka »

Dużo odpowiedzi na pytania - książka Elżbiety Kaczyńskiej "Więzienia i system kar w Królestwie Polskim 1815-1914"

http://otworzksiazke.pl/ksiazka/ludzie_ ... zdzial/16/

Przy indeksowaniu ksiąg metrykalnych z XIX wieku często trafiałam na akty zgonu więźniów, zgłaszali strażnicy więzienni .Żadnych wzmianek o karach nie było.

pozdrawiam
Danuta
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 10 times
Otrzymał podziękowania: 11 times

Re: Krewny zmarły w więzieniu w Łęczycy - 1850 r.

Post autor: kwroblewska »

sstudzinska pisze:Brat cioteczny mojego przodka zmarł w więzieniu w Łęczycy w 1850 r., w wieku 23 lat (informacja z geneteki, skanu nie ma). Dla jakiego rodzaju przestępców było przeznaczaone to więzienie w połowie XIX wieku?
Przypuszczam, że na problem trzeba spojrzeć w sposób ogólny.
Tutaj jest publikacja "Kodeks kar głownych i poprawczych." wyd. 1847r , na końcu jest spis treści. http://pbc.biaman.pl/dlibra/doccontent?id=4524 [długo się ładuje]
I poczytać za co groziła kara śmierci, zsyłka na Syberię czy do Irkucka, zesłanie do robót ciężkich w twierdzach od 8-do 10 lat, etc. Kara więzienia wydaje mi się była za lekkie przestępstwa - chyba włóczęgostwo dałoby się zaliczyć.
___
Krystyna
Awatar użytkownika
sstudzinska

Sympatyk

Bardzo dziękuję. Przeglądając genetekę, zauważyłam, że Pani indeksowała również zgon 20 letniego Leona Studzińskiego urodzonego w Lubikowie (zmarł w 1836). Prawdopodobnie jest to także osoba spokrewniona, gdyż Studzińscy z mojej linii mieszkali też właśnie w Lubikowie w parafii Luszyn. Czy są w tym akcie jakieś szczegóły dotyczące rodziców, zawodu itp.?
Pozdrawiam,Sylwia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”