Witam,
szukam osób, które dysponują informacjami na temat tego seminarium z początku XX w. (ok. 1917-1919)
Prawdopodobnie w tym okresie mój dziadek władysław Hipolit Kowalewski pobierał nauki w tej szkole (ur. 1902)
Chciałbym dotrzeć do listy uczniów z tamtego okresu.
A może ktoś dysponuje innymi dokumentami, w których widniałoby to nazwisko.
bardzo proszę o pomoc
Krzysztof K.
Seminarium nauczycielskie w Łowiczu
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- annastregiel

Witam.
W rodzinnym albumie mam zdjęcie przedstawiające słuchaczy i wykładowców Seminarium Nauczycielskiego w Łowiczu w czasie wycieczki do Warszawy w czerwcu 1925 r.
Zdjęcie otrzymał mój Dziadek od kolegi, który był słuchaczem tej szkoły. Z przekazów rodzinnych wiem, że ten kolega to osoba w I rzędzie (siedzących), druga od prawej.
Niestety nie zapamiętałam nazwiska. Najprawdopodobniej był to mieszkaniec Łodzi lub okolic Wolborza.
Czytałam trochę o tym Seminarium. Dowiedziałam się m.in., że wśród słuchaczy było sporo osób pochodzenia chłopskiego.
Pozdrawiam.
Anna Stręgiel
Poszukuję:
-aktu ur. Antoniego Rudnickiego, s. Stefana, ok. 1805, ok. Kalisza, Ostrowa Wlkp.
- rodziców Stefana Rudnickiego (ok. 1780-1845), ekonoma w majątkach k. Ostrowa Wlk. męża Józefy ze Skarzyńskich, ślub - par. Tursko w 1804 r.
-aktu ur. Antoniego Rudnickiego, s. Stefana, ok. 1805, ok. Kalisza, Ostrowa Wlkp.
- rodziców Stefana Rudnickiego (ok. 1780-1845), ekonoma w majątkach k. Ostrowa Wlk. męża Józefy ze Skarzyńskich, ślub - par. Tursko w 1804 r.
- Marciniak_Michał

Zdjęcie może być ciekawe, ale jest w barzdo małym formacie. Po powiększeniu wszystkie ciekawe szczegóły są niewyraźne.annastregiel pisze:
Witam.
W rodzinnym albumie mam zdjęcie przedstawiające słuchaczy i wykładowców Seminarium Nauczycielskiego w Łowiczu w czasie wycieczki do Warszawy w czerwcu 1925 r.
Zdjęcie otrzymał mój Dziadek od kolegi, który był słuchaczem tej szkoły. Z przekazów rodzinnych wiem, że ten kolega to osoba w I rzędzie (siedzących), druga od prawej.
Niestety nie zapamiętałam nazwiska. Najprawdopodobniej był to mieszkaniec Łodzi lub okolic Wolborza.
Czytałam trochę o tym Seminarium. Dowiedziałam się m.in., że wśród słuchaczy było sporo osób pochodzenia chłopskiego.
Pozdrawiam.
Anna Stręgiel
Proszę spróbować przesłać skan zdjęcia w dużej rozdzielczości.
Z góry dziękuję
krzysztof kołopoleski