Nazwisko: Krasiński
Moderatorzy: maria.j.nie, Galinski_Wojciech, adamgen
- Komentarze

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=12863&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Jan Krasiński syn Józefa Krasińskiego i Eleonory Dylczyńskiej
ur. 14.12.1921 r Karłowice
zm. 24.01.2017 r.Warszawa
Jestem w trakcie szukania dziadka przodków
ur. 14.12.1921 r Karłowice
zm. 24.01.2017 r.Warszawa
Jestem w trakcie szukania dziadka przodków
-
kkrasinski

Moi przodkowie pochodzili z Kujawsko-Pomorskiego:
- Jan Krasiński, ur. 1850 w Nieżywięciu
- syn Szymona Krasińskiego ur. ok. 1800r., zm. 1856 w Brodnicy
Czy ktoś z nazwiskiem Krasiński z tamtych okolic robił może DNA?
Zarówno ja, jak i daleki kuzyn zrobiliśmy i wyszło mi coś nieoczekiwanego. Z kuzynem jesteśmy spokrewnieni i możemy założyć, że co najmniej do Jana (tego powyżej) w rodzinie nic wielkiego się nie działo. Natomiast zaskoczeniem dla mnie jest to, że mój test yDNA wskazał, że nasz pra...dziadek przybył z Irlandii - mam bardzo dużo zgodności (matchy) chromosomu y z osobami z Irlandii oraz z USA pochodzenia irlandzkiego, dokładniej Laois. Wspólnego przodka mam na poziomie 8-12 pokoleń.
I teraz tak: poza pytaniem pierwszym (czy ktoś robił test), mam jeszcze drugie - czy ktoś kojarzy, skąd Irlandczycy mieliby się wziąć w Kujawsko-Pomorskiem lub Pomorskiem? Kiedy i dlaczego? Widzę, że z armią Napoleona nie mogli przyjść w takim czasie, aby któryś był ojcem Szymona.
Jest ktoś w ogóle z tych okolic?
- Jan Krasiński, ur. 1850 w Nieżywięciu
- syn Szymona Krasińskiego ur. ok. 1800r., zm. 1856 w Brodnicy
Czy ktoś z nazwiskiem Krasiński z tamtych okolic robił może DNA?
Zarówno ja, jak i daleki kuzyn zrobiliśmy i wyszło mi coś nieoczekiwanego. Z kuzynem jesteśmy spokrewnieni i możemy założyć, że co najmniej do Jana (tego powyżej) w rodzinie nic wielkiego się nie działo. Natomiast zaskoczeniem dla mnie jest to, że mój test yDNA wskazał, że nasz pra...dziadek przybył z Irlandii - mam bardzo dużo zgodności (matchy) chromosomu y z osobami z Irlandii oraz z USA pochodzenia irlandzkiego, dokładniej Laois. Wspólnego przodka mam na poziomie 8-12 pokoleń.
I teraz tak: poza pytaniem pierwszym (czy ktoś robił test), mam jeszcze drugie - czy ktoś kojarzy, skąd Irlandczycy mieliby się wziąć w Kujawsko-Pomorskiem lub Pomorskiem? Kiedy i dlaczego? Widzę, że z armią Napoleona nie mogli przyjść w takim czasie, aby któryś był ojcem Szymona.
Jest ktoś w ogóle z tych okolic?
Kamil