Witam serdecznie,
mam problem, który pewnie większości wyda się banalny ale ze względu, iż moja przygoda z genealogią jest dopiero na starcie to nie jest mi tak łatwo.
Wróciłem dzisiaj z USC i dowiedziałem się, iż mój pradziadek Zygmunt Wawerko ur. 28.10.1898 w Kolumnie obecnie jest to Łask, USC Łask. Zadzwoniłem tam i dowiedziałem się, iż dokument znajduje się w Archiwum Państwowym w Łodzi. Udało mi się odnaleźć numer zespołu: http://szukajwarchiwach.pl/pradziad/299 ... =15&page=1 tu bym prosił aby ktoś sprawdził czy zrobiłem to we właściwy sposób.
Pytanie: jak mogę uzyskac ten akt z archiwum? Czy muszę udać się tam osobiście? Czy jest możliwość otrzymania tego on-line bądź pocztą? Jeżeli tak to co mam napisać i jak to dostarczyć do archiwum? (Przepraszam za banalność pytania ale nie udało mi się odnaleźć na forum odpowiedzi na to pytanie. Jest tak dużo treści, że trudno wszystko przeszukać).
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Marcin Przystawski
podstawowe pytanie
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
magdalena72

podstawowe pytanie
Cześć Marcinie
wpisujesz w genetece w łódzkim, w Łasku Wawerka Zygmunt
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... _date=1898
i wyskakuje Ci że to akt 236 -
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 1922&y=267
i masz
Pozdrawiam Magdalena
wpisujesz w genetece w łódzkim, w Łasku Wawerka Zygmunt
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... _date=1898
i wyskakuje Ci że to akt 236 -
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 1922&y=267
i masz
Pozdrawiam Magdalena
podstawowe pytanie
Akt 236: http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... x=1866&y=0
-------------------
W metryki.genealodzy.pl wpisałem Łask, po wyszukaniu wybrałem rz-kat. (są też ewangelicy), dalej rocznik, skorowidz U i juz bezposrednio zapis w księdze.
Gdybyś chciał to robić w archiwum (będę pisał skrótowo i wg. zasady "nie wszystko na tacy", raczej hasłowo - szczegóły sobie znajdziesz w jednym z dziesiątek miejsc):
1. Szukanie zlecone AP nie jest za darmo, płacisz za:
- kopie (jeśli nie muszą w zasadzie szukać bo maja to w jakims spisie)
- kopie i szukanie (jeśli nie mają "na już" tylko muszą najpierw znaleźć). Cenniki na stronach poszczególnych Archiwów (nie tylko państwowych)
2. Napisz do AP pismo które musi zawierać:
- musi spełniać określone wymogi co do korespondencji z urzędami/instytucjami (szczegóły powinny być na stronie AP)
- w piśmie wystarczy że napiszesz konkrety: o kogo chodzi, jaki usc/parafia, jakie wydarzenie (urodzenie), jaka data
- zapytaj o koszt całej operacji, jeśli jest skomplikowana (i podejrzewasz że będzie spory), a jej koszt miałby przekroczyć x zł, możesz poprosić dodatkowo o taką informację
- ja takie pisma zapisuje w .pdf i wysyłam mailem na adres AP. Odpisują że znaleźli i trzeba zapłacić kwotę x, lub że nie znaleźli bo a) nie mają, b) trzeba specjalnie szukać (a to kosztuje)
3. Jeśli chcesz w Archiwum samodzielnie:
- najpierw sprawdź czy to co chcesz znaleźć nie jest już gdzieś udostępnione (w internecie; duża oszczędność czasu i pieniędzy)
- jeśli nie -> sprawdź gdzie powinien być określony zasób (np w bazach danych NDAP), napisz tam (lub zadzwoń) i zapytaj czy to na pewno to o co ci chodzi i co dalej zrobić (rozmawiac zawsze warto, można dowiedzieć się ciekawych rzeczy. Sprawdź strony www danego Archiwum w poszukiwaniu informacji dot. udostępniania materiałów oraz zasad pracy pracowni naukowych/czytelni.
4. Jeśli myślisz o długofalowej przygodzie z genealogią, przyzwyczaj się do szukania (do dużej ilości długiego szukania). Także do budowania hipotez i do ich weryfikowania (to już później). Przypadki w których dostaniesz coś "na tacy" to w ogólnym rozrachunku... przypadki właśnie.
Ale wielu ciekawych rzeczy możesz dowiedzieć się przypadkiem właśnie, szukając czegoś innego.
-------------------
W metryki.genealodzy.pl wpisałem Łask, po wyszukaniu wybrałem rz-kat. (są też ewangelicy), dalej rocznik, skorowidz U i juz bezposrednio zapis w księdze.
Gdybyś chciał to robić w archiwum (będę pisał skrótowo i wg. zasady "nie wszystko na tacy", raczej hasłowo - szczegóły sobie znajdziesz w jednym z dziesiątek miejsc):
1. Szukanie zlecone AP nie jest za darmo, płacisz za:
- kopie (jeśli nie muszą w zasadzie szukać bo maja to w jakims spisie)
- kopie i szukanie (jeśli nie mają "na już" tylko muszą najpierw znaleźć). Cenniki na stronach poszczególnych Archiwów (nie tylko państwowych)
2. Napisz do AP pismo które musi zawierać:
- musi spełniać określone wymogi co do korespondencji z urzędami/instytucjami (szczegóły powinny być na stronie AP)
- w piśmie wystarczy że napiszesz konkrety: o kogo chodzi, jaki usc/parafia, jakie wydarzenie (urodzenie), jaka data
- zapytaj o koszt całej operacji, jeśli jest skomplikowana (i podejrzewasz że będzie spory), a jej koszt miałby przekroczyć x zł, możesz poprosić dodatkowo o taką informację
- ja takie pisma zapisuje w .pdf i wysyłam mailem na adres AP. Odpisują że znaleźli i trzeba zapłacić kwotę x, lub że nie znaleźli bo a) nie mają, b) trzeba specjalnie szukać (a to kosztuje)
3. Jeśli chcesz w Archiwum samodzielnie:
- najpierw sprawdź czy to co chcesz znaleźć nie jest już gdzieś udostępnione (w internecie; duża oszczędność czasu i pieniędzy)
- jeśli nie -> sprawdź gdzie powinien być określony zasób (np w bazach danych NDAP), napisz tam (lub zadzwoń) i zapytaj czy to na pewno to o co ci chodzi i co dalej zrobić (rozmawiac zawsze warto, można dowiedzieć się ciekawych rzeczy. Sprawdź strony www danego Archiwum w poszukiwaniu informacji dot. udostępniania materiałów oraz zasad pracy pracowni naukowych/czytelni.
4. Jeśli myślisz o długofalowej przygodzie z genealogią, przyzwyczaj się do szukania (do dużej ilości długiego szukania). Także do budowania hipotez i do ich weryfikowania (to już później). Przypadki w których dostaniesz coś "na tacy" to w ogólnym rozrachunku... przypadki właśnie.
Ale wielu ciekawych rzeczy możesz dowiedzieć się przypadkiem właśnie, szukając czegoś innego.
Ostatnio zmieniony pn 06 lut 2017, 18:57 przez jart, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
-
magdalena72

podstawowe pytanie
Czyli nie musisz jechać do AP Łódź - wszystko masz na stronie genealogów
zdjęcia są także dostępne w internecie;
znajdziesz tam urodzenia rodzeństwa Twojego pradziadka, ślub jego rodziców;
a dalej zostawiam Tobie
Magdalena
zdjęcia są także dostępne w internecie;
znajdziesz tam urodzenia rodzeństwa Twojego pradziadka, ślub jego rodziców;
a dalej zostawiam Tobie
Magdalena
- kwroblewska

- Podziękował: 5 times
- Otrzymał podziękowania: 5 times
podstawowe pytanie
Akt zapisano po rosyjsku abyś ewentualnie nie błądził w potrzebie będąc, to polecam http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-12392.phtml
______
Krystyna
______
Krystyna