Brak osoby w rejestrze

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Lewicki_Przemysław

Sympatyk

Brak osoby w rejestrze

Post autor: Lewicki_Przemysław »

Dzień dobry :) .

Mam pytanie następujące. Jeden z uczynnych użytkowników tego forum odesłał mnie do spisu urodzonych w parafii Dobrowo od roku 1769. Wiem, że na terenie tej parafii urodził się w 1779 mój przodek, Łukasz Lewicki, konkretnie w miejscowości Ruszkowo/Ruszków. Wiem to z poniższego aktu:
http://i.imgur.com/TVxHymn.jpg
Nie ma niestety Łukasza w rejestrze urodzonych na tamten rok, stąd moje pytanie - czy to może oznaczać, że chodzi o jakąś inną parafię (jest to mało prawdopodobne), czy inną miejscowość, nazwisko? Rejestr o którym mowa pod poniższym adresem.
http://szukajwarchiwach.pl/54/745/0/6.1 ... 0#tabSkany
Pozdrawiam, Przemysław
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Być może to ten" Łukasz bez nazwiska".Spis był robiony wiele lat później i może nazwiska zostały zatarte.
Może też być inny Ruszków,Ruszkowo.Sprawdź czy w tej parafii występuje Lewicki.
Ale mógł też zostać pominięty w spisie.
Nikt Ci tego na 100% nie potwierdzi.
Dana
Lewicki_Przemysław

Sympatyk

Post autor: Lewicki_Przemysław »

Nie oczekuję stuprocentowego potwierdzenia, a o jakieś pomysły, za wskazane dziękuję, zbadam ten trop :) . Chodzi na pewno o Ruszkowo/Ruszków w parafii Dobrowo/Dobrów.
Pozdrawiam, Przemysław
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: kwroblewska »

W akcie z 1779r chrztu udzielił X. Paweł Rossowski Kanonik Łaski, a na dole karty ..Dobrowo w pow. Konin w departamencie Kalisz 1808r
"szukajwarchiwach' - sumariusz akt UMZ z parafii Dobrów [pow. kolski] spisany w 1854r
Na pewno sumariusz dotyczy ww parafii.
Być może w 1854r księgi były zniszczone i już wtedy pewnych kart brakowało.
Parafia Dobrów podlega pod AD Włocławek - w zasobach tylko księgi metrykalne od 1947r.

____
Krystyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”