Rozwój projektu metryki.genealodzy.pl (komentarz)

Komentarze artykułów opublikowanych na stronie PTG

Moderator: maria.j.nie

Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Skomentuj <A HREF="modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=289&ez=2 target=_top">ten artykuł</A> w tym wątku
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 2 times
Otrzymał podziękowania: 14 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

„Wystarczy dostęp do komputera, chęci i trochę wolnego czasu”

Rzeczywiście, Projekt wspaniały, potrzebny, ale szybko to on nam się nie rozwinie, jeśli duża część genealogów nie wspomoże innych w pracach indeksacyjnych... :(
Wystarczy spojrzeć na długą listę zasobów zgłoszonych do opracowania przez administratora projektu na opracowanie i aż się prosi, aby się tym materiałem zająć.
Jest tu i język polski, rosyjski, niemiecki i łacina – dla każdego coś się znajdzie. Dla chcącego nic trudnego.
Proszę nie pisać, że trudno o czas. Jeśli mamy chwilę, by się tu czy na inne fora logować, albo buszować po internecie, dostęp do komputera jest, czas, który można poświęcić na indeksację również.

Osobiście zachęcam do wspomożenia w pracach indeksacyjnych parafii warszawskich w ramach Warszawskiego Zespołu Indeksacyjnego ( indexwawaww@gmail.com ), ale przecież można wybrać także inną parafię:
http://www.geneteka.genealodzy.pl/plany.php

Pomóżcie :!: :wink:

Aneta
Nytko_Małgorzata

Sympatyk

Post autor: Nytko_Małgorzata »

Anetko napewno masz wiele racji w swoich stwierdzeniach.
Mogę mówić tylko za siebie. Wiele razy się zastanawiałam nad włączeniem do indeksacji. Powstrzymywał mnie brak kontaktu do tej pory z metrykami "na żywo" i obawa, że coś "namieszam" :-)
Myślę, że takich nowicjuszy jak ja jest tu więcej.
Jednak kiedyś musi być ten pierwszy raz ;-) W przyszłym tygodniu poczytam trochę na temat indeksacji i postaram się pomóc.
Pozdrawiam.
Gosia.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

<Kontynuacja z wątku Geneteka-nasze wspólne dzieło>
Prawie wszystkie dotychczas wprowadzone dane dostępne w metryki.genealodzy.pl (poza np dziennymi datami urodzeń) są i będą dostępne na witrynce WZI.
Z tego co wiem nie było, nie jest i nie będzie zamiarem twórców metryki.genealodzy.pl jakiekolwiek ograniczanie dostępu do baz alfanumerycznych. Ze zdjęciami może być różnie - zrozumiem przejściowe problemy:)
Ale dane były są i będą dostępne bez abonamentu, opłat, członkostw, zasług i żadnych innych kryteriów.
Ww "komunikat" w ramach szybkiej reakcji i dotarcia także do osób tworzących WZI:)
Pozdrawiam
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 2 times
Otrzymał podziękowania: 14 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Gosiu,

bardzo się cieszę, że rozważasz wzięcie udziału w pracach indeksacyjnych.
Indeksowanie metryk nie jest rzeczą trudną, aczkolwiek zawsze pojawiają się pytania, szczególnie na początku.

Polecam Ci, oprócz instrukcji zamieszczonej w Genetece, wątek poświęcony właśnie takim wątpliwościom indeksujących.
http://www.genealodzy.pl/PNphpBB2-viewt ... rt-0.phtml

Pozdrawiam Cię b. serdecznie :)
Aneta
Awatar użytkownika
pbacik

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: pbacik »

od kilku dni walcze na froncie indeksacji lat 1875-1900 w okolicach Tczewa...
Powiem krótko: SUPER przygoda
niezły trening umysłu bo czasem wpisy to łamigłówka, czasem wpis w kolejnych latach przybliża do rozczytania wcześniejszego, łyk historii, bo czasem miejscowość pisana na 5 różnych sposobów w kilku językach, ale wszystkie sie jakos wygoogla

Polecam, bo sam się bałem poprosić o skany :)

Zastanawiam się tylko czy nie pomogłoby sprawie umożliwienie ładowania plików do bazy tymczasowej na stronie geneteki, pierwsza zgrubna walidacja danych automatyczna, uprawnieni weryfikują szczegółowiej i przenoszą do geneteki właściwej. Powinno to odciążyć administratorów a i pewnie pomóc indeksującym.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Poszukuję do "audytu danych" za lata 1866-1882:
- osoby biegle poruszającej się w rosyjskojęzycznych metrykach chrztu, nie związane do tej pory z indeksacja parafii Wszystkich Świętych
- osoby z podstawami statystyki (chodzi o metodologię: wyliczenie liczebności próbki losowej na której będzie przeprowadzane badanie etc)
Cel: ocena poprawności (w kilku kategoriach) wprowadzonych danych dot. aktów chrztów/urodzeń parafii Wszystkich Świętych w Warszawie z lat 1866-1882
Pozdrawiam
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Komentarze artykułów”