Poszukuję informacji na temat Gródka Jagiellońskiego

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
wołczuch

Sympatyk
Nowicjusz

Poszukuję informacji na temat Gródka Jagiellońskiego

Post autor: wołczuch »

Poszukuję informacji na temat Gródka Jagiellońskiego w celu ubogacenia strony www.grodekjagiellonski.republika.pl

Sugestie i dane mile widziane.
helenka

Sympatyk

Post autor: helenka »

Witam serdecznie,
istnieje współczesne bardzo interesujące , bogate w szczegóły , zdjęcia , ilustracje, opracowanie dziejów Gródka Jagiellońskiego oraz kościołów w Gródku :parafialnego i franciszkańskiego.
Jest zamieszczone w wielotomowej pracy pod redakcją i autorstwa ,we współpracach , polskiego historyka sztuki , dyrektora Zamku Królewskiego na Wawelu prof. dr hab. Jana K. Ostrowskiego.
Są to: Materiały do dziejów sztuki sakralnej na ziemiach wschodnich dawnej Rzeczpospolitej cz. I Kościoły i klasztory rzymskokatolickie dawnego województwa ruskiego ,Tom 8,Kraków 2000 wyd . Międzynarodowe Centrum Kultury.
Czytałam tę publikację w Archiwum ks. Baziaka w Krakowie. Myślę , że można tam zamówić skany , ale tego jest dużo i na pewno będzie kosztować . Pozdrawiam , Helena.
Awatar użytkownika
Virg@

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 3 times

Post autor: Virg@ »

W Internecie dostępna jest pozycja:
Franciszek Jaworski, Władysław Jagiełło jako opiekun miasteczka. Wspomnienia z przeszłości Gródka Jagiellońskiego. Wydawnictwo Macierzy Polskiej, Lwów 1909.
Książka udostępniana przez Śląską Bibliotekę Cyfrową zawiera plan Gródka z 1812 roku oraz kilka fotografii.

Uwagi do działania strony.
Diabeł, ponoć, tkwi w szczegółach Obrazek.
Nie działają następujące odsyłacze, umieszczone na dole strony: „Położenie”, „Województwo lwowskie” i „Kontakt”.
Czy, na dole strony nie powinny być zamieszczone wszystkie odsyłacze i nazwane tak samo jak w menu bocznym?
Coś jest nie tak z formatowaniem odsyłaczy, a konkretnie komendą „link” (wygląd odsyłacza na stronie) w przypadku „Wydarzenia historyczne”, w menu bocznym. Wyświetla się w innej barwie (niebieskiej) niż pozostałe (kolor czarny).
I jeszcze na koniec. Co mają oznaczać te trzy „xxx”? Czyżby Autor wstydził się podpisać pod własnym dziełem? Nie ma powodu, strona zapowiada się ciekawie i jest wykonana estetycznie. Mnie się podoba.

Łączę pozdrowienia –
Virg@
Awatar użytkownika
wołczuch

Sympatyk
Nowicjusz

dziękuję, szczegóły wezmę pod uwagę, już kilka rzeczy poprawiłem.

Książki dotąd nie znałem, cenna rzecz :P
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 2 times
Otrzymał podziękowania: 14 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Cmentarz Gródecki we Lwowie
http://www.sbc.org.pl/dlibra/docmetadat ... 5&from=FBC

Pozdrawiam,
AK
Awatar użytkownika
wołczuch

Sympatyk
Nowicjusz

Cmentarz gródecki to nie ta bajka, pani Aneto ;)

Publikację "Kościoły i klasztory w dawnym woj. ruskim" mam tom 8. Tam były informacje dotyczące miasta.
Szukam informacji na temat miejscowości:
Gródek Jagielloński, Rodatycze, Wołczuchy i okolic
Wąwolnica, Skrudki, Garbów
Zakliczyn k. Myślenic
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 2 times
Otrzymał podziękowania: 14 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Obwód lwowski pewnie mnie zmylił... :)