Witaj Iwona!
Najlepiej podawaj numery aktow/ daty wpisow, mam nadzieje, ze nic nie pokrecilam
Sierpien 18-ty nr. domu 25
Georg von Starzinski Ritter ( rycerz) von Bitkau, dozywotnik lat 84
przyczyna – oslabienie
slub czerwiec rok xx
kawaler Johann syn Johanna Staniek chalupnika slubny syn z Tierliczko ( Těrlicko )
z Anna po zmarlym Panu Ritter Karl von Starzinski i Jadwigi , slubna corka z Dolni Sobesovice
swiadkiem jest Jos. Von Starzinski
5 grudzien 1829 , dom nr.28
Alexander syn Karla von Starzinski mieszkanca/ komornika ( Inmann) lat 4 dyfteria/ blonnica- przyzczyna
luty 1823
Franz syn Joseph Starzinski mieszkaniec / komornik i Maryny dd Schottek
chrz. Georg Starzinski Freisaß ( lac. Libertinus , czeski Svobodník tez dědiník, královský svobodník
niem. tez Freysasse ) wolny „zasiedzialy“ „osadnik“ itp
1825
Johann Georg , ojciec pan Joseph von Starzinski i Marianna dd Schottek , chrz. Pan Georg von Starzinski z Schöbischowitz
1818
Helena Jadwiga ur.14 sierpnia chrzest 15 go
pan Joseph von Starzinski wlasciciel ziemski /jakiejs czesci gruntow/ w Nieder /czyli Dloni/ Bludowice
1816
Karl Georg nieslubny , ojciec NN matka Marina corka Micheal Schottek
chrz, ci sami co u Heleny Georg Franek i jego malzonka Marina
1820 Joseph Franz Georg
ojciec Pan Joseph von Starzinski wlasciciel ziemski Marina dd Schottek
chrz. Pan Georg von Starzinski wlasciciel ziem. Schobeschowitz
i Marina malzonka Georg Frank
1829
Thecla, Theresia, Carolina
ojciec pan von Starzinski Ritter von Bittkau , mieszkaniec ( Inmann )
matka Anna von Harrassowsky
chrz. Anton Kasparek posiadacz/wlasciciel ziemski ( w sensie pana feudalnego) w Ober Sucha/ Gorna Sucha, Horní Suchá i Helena jego malzonka
16 kwiecien 1833
Pan Ignatz Harrassowsky Ritter von Harrass
"biedny" w sensie bez majatku, mieszkaniec/komornik ( tu Innmann ) lat 66 przyczyna Brustwassersucht- odma plucna
1833
Johann de/la Deo – Jan Bozy
rodzice Franz Fiala obywatel miejski i mistrz tkacki z Reichenau syn po zmarlym Johann Fiala obyw.miejskim i m-trz. tkackim z Reichenau i matki Barbary dd Brausek ( moze znajdziesz jeszcze inne akta to sie zweryfikuje, pewnosci nie mam)
i Anny corki Franza Raschek obyw.mi., mistrz tkacki z Reichenau i matki Anny Stanich/ ew. Starisch
chrz. Franz Wawrzek i Maria Herzog
pozdrawiam Beata