Dylska czy to moze Dadelbaum?
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Magdalena_Dąbrowska

Dylska czy to moze Dadelbaum?
Witam
Znalazłam wykaz zasłuzonych rodzin dla Jasła, Wymieniono tam Ludwika Ciepielowskiego i jego żone Marię. Według danych córke Filipa Dadelbaum, ja pra pra pra babcie znam pod nazwiskiem Dylska. Czy ktoś może potwierdzić czy tak spolszczono nazwisko Dadelbaum? Czy może jest to tylko zbieg okoliczności, ze równiez moji przodkowie związani byli z Jasłem?
Znalazłam wykaz zasłuzonych rodzin dla Jasła, Wymieniono tam Ludwika Ciepielowskiego i jego żone Marię. Według danych córke Filipa Dadelbaum, ja pra pra pra babcie znam pod nazwiskiem Dylska. Czy ktoś może potwierdzić czy tak spolszczono nazwisko Dadelbaum? Czy może jest to tylko zbieg okoliczności, ze równiez moji przodkowie związani byli z Jasłem?
Witam.
W akcie urodzenia Marii Ołpinskiej z 1910 roku w Krosnie
jako chrzetni wystepuja Felix Czajkowski i Maria Ciepielowska (Ciepielewska) zona Emila.
http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f= ... 6886#p6886
Elzbieta
W akcie urodzenia Marii Ołpinskiej z 1910 roku w Krosnie
jako chrzetni wystepuja Felix Czajkowski i Maria Ciepielowska (Ciepielewska) zona Emila.
http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f= ... 6886#p6886
Elzbieta
-
Magdalena_Dąbrowska

Re: Dylska czy to moze Dadelbaum????
Nie mam gotowej odpowiedzi, ale...
W Polsce zyje tylko 172 mezczyzn oraz 182 kobiety o tym nazwisku
http://www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/ ... owski.html
Wiele informacji o parafi Jasło i okolicach posiada autor "wykazu zasłuzonych rodzin dla Jasła", Mieczysław Maziarski.
Ludwik Ciepielowski i Maria corka Filipa Dadelbaum wystepuja w parafi Jasło jako rodzice
Czeslawa 1889-1889 oraz Karola urodzonego w 1890 roku.
Marii z domu Dylska,
lub Marii corki Filipa Dadelbaum.
Pozdrawiam, Elzbieta
--------------------------------------
Chetnie zindeksuje:Cierno Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice Gołcza (małopolskie) okolice
W Polsce zyje tylko 172 mezczyzn oraz 182 kobiety o tym nazwisku
http://www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/ ... owski.html
Nie pisze Pani gdzie i kiedy zyli Pani pra pra pra dziadkowie, gdzie rodzily im sie dzieci.Magdalena_Dąbrowska pisze: Czy może jest to tylko zbieg okoliczności, ze równiez moji przodkowie związani byli z Jasłem?
Wiele informacji o parafi Jasło i okolicach posiada autor "wykazu zasłuzonych rodzin dla Jasła", Mieczysław Maziarski.
Ludwik Ciepielowski i Maria corka Filipa Dadelbaum wystepuja w parafi Jasło jako rodzice
Czeslawa 1889-1889 oraz Karola urodzonego w 1890 roku.
Rozwiazanie tej zagadki na pewno znajduje sie w dokumentach dotyczacych ojcaCzy ktoś może potwierdzić czy tak spolszczono nazwisko Dadelbaum?
Marii z domu Dylska,
lub Marii corki Filipa Dadelbaum.
Pozdrawiam, Elzbieta
--------------------------------------
Chetnie zindeksuje:Cierno Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice Gołcza (małopolskie) okolice
-
Magdalena_Dąbrowska

Re: Dylska czy to moze Dadelbaum????
No własnie w tym problem ze o rodzicach Marii Dylskiej nie wiem nic. Zgadza się że szukana Maria DYlska i Ludwik CIepielowski byli rodzicami Karola i Czesława urodzonych w Jaśle. Z dziadkami problem jest taki że Ludwik jako budowniczy dróg przemieszczał sie po prawie całym podkarpaciu i prawie każde dziecko (z czternasciorga) rodziło sie w innej miejscowości. Jutro będe grzebac w Pruszkowie gdzie pochowane jest troje z ich dzieci moze tam znajde odpowiedź.
-
Magdalena_Dąbrowska

- maria.j.nie

Dylska czy to moze Dadelbaum????
Witam,
Nazwisko Ciepielewski/ Ciepielowski w Geneszukacz lub w
Bibliotece … Ksiąg … ''adresowych'' … i nie tylko,
proszę wpisać nazwisko... (i imię ) lub miejscowość …
Pozdrawiam serdecznie Maria
Nazwisko Ciepielewski/ Ciepielowski w Geneszukacz lub w
Bibliotece … Ksiąg … ''adresowych'' … i nie tylko,
proszę wpisać nazwisko... (i imię ) lub miejscowość …
Pozdrawiam serdecznie Maria
-
Magdalena_Dąbrowska

Dziękuje, serdecznie. Troche informacji znalazłam jednak ciagle nie dokopałam się do rodziców Mari Ciepielowskiej z domu Dylskiej (lub moze własnie Dadelbaum) żony Ludwika Ciepielowskiego. Wiem że porwał ja w samej koszuli
bo rodzice chyba byli przeciwni.
Tłumaczenie nazwiska Dadelbaum na Dyl wydaje się być sensowne. Baum to po niemiecku drzewo, często występuje w złożeniach mających jakiś związek z drewnem. Natomiast apelatyw del, dyl to gwarowe określenie deski.
Gratulacje dla porywacza i porywanej!
Gratulacje dla porywacza i porywanej!
-
Magdalena_Dąbrowska

-
Magdalena_Dąbrowska

- Fronczak_Waldemar

-
Magdalena_Dąbrowska

No właśnie w tym jest problem
Jedyne co wiem to że miał córke MArię która poslubiła Ludwika Ciepielowskiego. Cięzko ustalić skąd dokładnie ona pochodzi poniewaz jak dotad nie trafiłam ani na akt ślubu ani na nic co by mogło podpowiedzieć. Moze trafie na trop odszukując po kolei metryki dzieci (a było ich 14 i prawie kazde rodzone gdzie indziej) na razie zlokalizowałam miejsce urodzenia trojga (Jasło i Tarnów). Sprawę utrudnia to ze dla rodziny MAria funkcjonuje pod nazwiskiem Dylska- w Jaśle juz w metrykach dwojga dzieci jako Dadelbaum.
Na stronach Jewishgen jest sporo Dattelbaumów ale Filipa nie znalazłam ani Marii.
Ale przyzanm chwilowo nie mam czasu na wnikliwe "rycie"a tylko na dorywcze w ramach relaksu od zajęż "obowiązkowych".
Jedyne co wiem to że miał córke MArię która poslubiła Ludwika Ciepielowskiego. Cięzko ustalić skąd dokładnie ona pochodzi poniewaz jak dotad nie trafiłam ani na akt ślubu ani na nic co by mogło podpowiedzieć. Moze trafie na trop odszukując po kolei metryki dzieci (a było ich 14 i prawie kazde rodzone gdzie indziej) na razie zlokalizowałam miejsce urodzenia trojga (Jasło i Tarnów). Sprawę utrudnia to ze dla rodziny MAria funkcjonuje pod nazwiskiem Dylska- w Jaśle juz w metrykach dwojga dzieci jako Dadelbaum.
Na stronach Jewishgen jest sporo Dattelbaumów ale Filipa nie znalazłam ani Marii.
Ale przyzanm chwilowo nie mam czasu na wnikliwe "rycie"a tylko na dorywcze w ramach relaksu od zajęż "obowiązkowych".