Jerzmanowscy w galicji

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Marszycki

Sympatyk

Jerzmanowscy w galicji

Post autor: Marszycki »

Witam

W 1837 roku na ulicy Mikołajskiej w Krakowie rodzi sie Wanda Srzednicka córka Ludwika Pomian Srzednickiego,wowczas dzierżawcy Karwina w proszowickiem,parafii Poborowice oraz Marii Jerzmanowskiej córki Józefa Jerzmanowskiego i Marianny z Plinkiewiczow.
Ojciec Marii Józef w 1830 roku był jeszcze naczelnikiem komory celnej w Wilczkowicach ktora chyba w 1839 roku przeniesiona została do Michałowic.
Oprocz Marianny urodzonej ok.1818 /nie wiem gdzie/Jozef i Plinkiewiczowa mieli także:
Julianna Paulina Eleonora ur.1829r. w Wilczkowicach
parafia Michałowice.
Stanisław Hieronim ur.1826r. w Krakowie.
Apolonia Julianna Eleonora ur.1828r. w Krakowie.
Józefina [Józefa] ur. ?- zamężna z Schayerem.

Poszukuje miejsca zgonu Józefa Jerzmanowskiego, jego rodzicow /zmarel porzed 1852 rokiem/ oraz potomków sióstr i brata Marii Jerzmanowskiej.
Byc może pierwszążoną Józefa Jerzmanowskiego była marianna z Bodurkiewiczów.
Byc może Józef był synem Antoniego J.i Eleonory Tysza-Bywkowskiej ale nie mam na to dowodów.Nier wiem tez co stało sie/gdzie zmarli/Antoni i Eleonora.
Wiem że Jozef urodził sie ok.1782 roku i był krewnym słynnego Jana Pawla jerzmanowskiego.
Jerżeli były synem Antoniego to był wnukiem Michała J.i Jasińskiej,prawnukiem Sebastiana i Konopnickiej których jedna z linii już w XVII wieku lub nawet wczesniej posiadałas majątek Przystań/Przystajnia/koło Kłopbucka.Linia wieluńska Konopnickich.

Stefan
Marszycki

Sympatyk

Feliks Józef Jerzmanowski /uzywał drugiego imienia/ Może

ktos pomoże a sprawa wygląda tak.
Jeszcze w 1830 roku Jerzmanowski był naczelnikiem komory celnej w Wilczkowicach podlegającej Królestwu Polskiemu na granicy z Austrią niedaleko Krakowa.
7 marca 1833 otrzymuje nominację na naczelnika komory konsumowej w Lublinie ale stanowiska nie obejmuje gdyz umiera 2.04.1833 roku o czym
12.04.1833 roku informuje Lublin Komisja Wojewodztwa Krakowskiego- Wydział Stanów w Kielcach.Zarowno w archiwum w Lublinie jak i w Radomiu gdzie znajduja sie dokumenty brak miejsca zgonu a ja poszukuje tego miejsca juz 7 lat.
Może ktos z Forumowiczów prawdzący poszukiwania natknął się na to nazwisko i miejsce zgonu.Według mnie zmarł gdzieś na ziemi kieleckiej.Moze na terenie ówczesnego powiatu proszowickiego lub samych Kielcach.
Bardzo prosze o pomoc.
Stefan

plisst@poczta.onet.pl
Marszycki

Sympatyk

córki Feliksa /Józefa/ Jerzmanowskiego

Poszukuje potomków z małżeństw corek i syna Feliksa Józefa Jerzmanowskiego zm.2.04.1833 roku w ???????/ talkże miejsca poszukuje/
W 1833 roku Jerzmanowski otrzymał nominacje na naczelnika komory konsumowej ale stanowiska nie obął bo zmarł.Wcześniej był naczelnikiem komory Wilczkowice podległej administracyjnie pod Miechów.Używał drugiego imienia Józef.

Dzieci Jerzmanowskiego:

- Marianna ur.1817 za Ludwikiem Pomian Srzednickim-linia mi znana.
-Julianna Paulina Eleonora ur.1829r. w Wilczkowicach
parafia Więcławice niedaleko Krakowa.
- Stanisław Hieronim ur.1826r. w Krakowie.
- Apolonia Julianna Eleonora ur.1828r. w Krakowie.
- Józefina [Józefa] ur. ?- zamęzna Schayer?

Bardzo proszę o kontakt

plisst@poczta.onet.pl

Stefan
Marszycki

Sympatyk

Od 7 lat poszukuję miejsca zgonu Jerzmanowskiego Jozefa

zmarłego 2.04.1833 roku gdzieś na obszarze obecnego woj.świętokrzyskiego ze wskazaniem na ówczeny powiat proszowicki/obecnie Proszowice to Małopolska/
Jeżeli ktoś z Państwa natrafi na jego akt zgonu lub miejsce pochowku rewanzuję się ...../70% z miasta Łacka/
Stefan
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”