Widuch, Stempor

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Kantorska_Marzena

Sympatyk

Widuch, Stempor

Post autor: Kantorska_Marzena »

Witam,

Poszukuję ojca mojej prababci.
Wiem, że jej matka Karolina nazywała się najpierw Widuch (po pierwszym mężu) a później Gwiżdż.
Prababcia:
Paulina Stempor (z. d. Widuch) - ur. 4 czerwiec 1900r. w Starej Kuźni (prawdopodobnie), posiadała przyrodzie rodzeństwo - Anastazja, Tekla, Helena, Maria, Marta, Heinrich Gwiżdż. Mąż Józef Stempor (ur.1902r).
Dzieci mojej prababci (Magdalena, Łucja, Róża) urodziły się już w Mikołowie (woj. Śląskie).

Proszę o pomoc.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Widuch, Stempor

Post autor: Arek_Bereza »

Witaj,
Dla uściślenia, o której Starej Kuźni mowa ? Jest kilka takich miejscowości. Co do Józefa podejrzewam, że chodzi o miejscowość Kośmidry parafia Pawonków ?
A gdzie zmarła prababcia ? Najłatwiej byłoby zacząć od uzyskania odpisu jej aktu zgonu z urzędu stanu cywilnego.
Pozdrawiam
Arek
Kantorska_Marzena

Sympatyk

Chodzi o Starą Kuźnie (Althammer) - w woj. Śląskim.
Prababcia zmarła w Mikołowie (woj. Śląskie).
A Józef Stempor - tak, Kośmidry (prawdopodobnie).
Awatar użytkownika
mieniuś

Sympatyk

Widuch, Stempor

Post autor: mieniuś »

Witam serdecznie,

Ostatnia korespondencja na temat rodziny Widuch Stempor był tu dnia 15-08-2010 - 20:42 , ze mną i zakończył się tak:
Witam:],

Dziękuję za informacje. Byłabym zainteresowana tym aktem, może się przydać gdy będę miała więcej danych dotyczący rodziny.

Pozdrawiam,
Magda F.

A ja c mogę dodać. Nie wiem czy się znacie. Czy nie? Jednak jak podajesz info, a masz datę urodzenia. Przypuszczalnie miejscowość Śmiłowice, to zadzwoń do USC Mikołów poproś o sprawdzenie tego urodzenia w zasobie USC Śmiłowice. Jeżeli zejdziesz po niżej roku 1874 to Ci pomogę. Okresu z USC nie jestem w stanie przeskoczyć. Nie wiem co też uzbierała Magda. To kawał czasu od ostatniego postu. Pozdrawiam Andrzej
Gmina Szudziałowo na Podlasiu
Gmina Kobylin i Pępowo w Wielkopolsce
Na Górnym Śląsku szukam w Bujakowie i okolicach
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Widuch, Stempor

Post autor: Arek_Bereza »

Poproś w Mikołowie w usc o akt zgonu a dostaniesz imiona rodzicow i datę i miejsce urodzenia
Awatar użytkownika
mieniuś

Sympatyk

Widuch, Stempor

Witam, nie wiem czy Paniom będzie się chciało szukać zgonu. Konkret - jest data, jest akt i tu może być błąd bo nie wiadomo, czy to Śmiłowice. Zajrzałem do swoich notatek. Od ostatniej korespondencji z Magdaleną Fronckowiak, bo to ona ze mną korespondowała na temat Widuchów z Althamer. Też miała ten sam problem z ustaleniem tej miejscowości. Moje Widuchy są nie tylko z Bujakowa. Kiedyś na tym forum poznałem Grażynę, której Widuchy są z Łazisk Górnych. Na Kłodnicy, obecnie dzielnica Rudy Śląskiej są Widuchy właśnie z Althamer. Ja Wiem, że oni na tej Kłodnicy z lat przed powstaniem USC, czyli przed 1874. Ta Paulina też mnie ciekawi, bo jednak bym wiedział z których Widuchów pochodzi. A może to być całkiem inna gałąź Widuchów. Wszystko jest możliwe. Jak chcesz konkretnych informacji, a potem się podzielisz tym co odkryłaś to pisz do mnie. Na pewno Te Widuchy do kogoś należały.

Pozdrawiam Andrzej.
Kantorska_Marzena

Sympatyk

Widuch, Stempor

Chce zapytac w urzędzie USC ale mogą tam rodzice nie widniec.
Znalazłam na forum właśnie ta Panią Grażyne Widuch i napisalam do niej ale nie wiem czy odezwie się bo ostatnia jej aktywność jest z przed kilku lat.
Jeśli się dowiem czegoś, napiszę Panu.

Pozdrawiam
Marzena
Awatar użytkownika
mieniuś

Sympatyk

Widuch, Stempor

My tu mało czasu ostatnio spędzamy.
Akt urodzenia zawiera takie informacje jak dane o rodzicach. Przy ślubie rzadko bywa brak informacji, chyba że akt jest tak skonstruowany że podani narzeczeni mają wpisane nr akt urodzenia i miejscowości. Wtedy należy zajrzeć do tych urodzeń. Akt zgonu, tu zależy kto zgłaszał zgon i jaką miał wiedzę o zmarłym. Możemy się z aktu wtedy nic nie dowiedzieć.

Wracamy do tematu Śmiłowic. Powinnaś do tego urzędu, dzwonić, udać się, cokolwiek, bo bez tego ani rusz. Chyba, że nie jesteś osobą odpowiednią do pobrania tych aktów.
Urodzenie Pauliny Widuch 1900 rok
Zgon Mateusz Widuch 1903 rok
Ślub Mikołaj Gwisdz 1904 rok
Ślub Stempol Józef 1924 rok (Nie Stempor) - innego nazwiska nie ma.
Kolejność do Twojego opowiadania byłaby by dobra, ale czy na 100%

To oprócz urodzenia wypisy z USC Śmiłowice.
I najważniejsze proszę pisać po imieniu. I działać w USC. Nie ma tych akt w archiwum i nie wiadomo kiedy będą. Mimo że ustawy są i paragrafy, tam to nie działa.

Andrzej.
Kantorska_Marzena

Sympatyk

Kto to Mateusz Widuch?

Prababcia na grobie ma Paulina Stempor, i babcia tak twierdzi czyli raczej o pomyłce nie ma mowy.
Awatar użytkownika
mieniuś

Sympatyk

Szukasz urodzenia Pauliny Widuch? Szukasz. To taki akt urodzenia masz znaleźć.
Szukasz ojca Pauliny Widuch? Szukasz. To to Mateusz może być potencjalnym ojcem Pauliny.

Ja nie wiem kim na-prawdę jest Mateusz. Napisałem Ci mniej więcej układ zachodzących następstw do Twojej prośby o pomoc. Tak to zrozumiałem. Tak przedstawiłem. Czy to jest zgodne?! Nie wiem. Nie pomogę na tym etapie. USC jest odpowiednim organem do takich poszukiwań. Będziesz miała akta to wtedy będziemy dyskutować kim jest Mateusz.

Andrzej.
Kantorska_Marzena

Sympatyk

By uzyskać informację z USC trzeba mieć dokumenty potwierdzające moje pokrewieństwo, ktore prawdopodobnie mamy ale szukamy.
Rozumiem, dziękuję.
Awatar użytkownika
mieniuś

Sympatyk

Zapewne masz i dalej szukasz, to jest pewne. Ale urzędniczka weryfikuje. Jak jest nazwisko w dowodzie, to nie ma problemu. Jak jest rozmyte przez inne nazwiska to wtedy jeśli śluby czy urodzenia są tam w USC to sprawdzają. Jeśli poza USC, to należy zabrać swoje dokumenty celem weryfikacji. Nigdy nic nie wiadomo. Nie jechać w poniedziałek, choć długo czynne, to jest nie raz urwanie głowy z rejestracją nagromadzoną przez dni wolne. Zabrać aparat fotograficzny lub dobrą komórkę co robi zdjęcia. Nie robią kserokopii akt. Po załatwieniu wszystkich formalności, robisz zdjęcia. Nic nie płacisz. Tylko zrób te zdjęcia dwa razy, aby były później czytelne.

Jeśli będziesz w USC w Mikołowie, to poproś skorowidze z USC Śmiłowice, wypisz nr odpowiednie do nazwisk i imion i rocznika. Oraz poproś skorowidze z USC Mikołów miasto, wtedy może odnajdziesz tam zgon Karoliny. Nie wiem kiedy by te zgony wypadły. Jeśli nie będą w skorowidzu, to może już będą w bazie w komputerze. Wiem, że masz wiedzę na temat rodziny, ale przygotuj się do tej wizyty. Na wniosku zaznaczasz, ze akty potrzebne Ci są do genealogii. Zaoszczędzisz sobie czasu.

To już wszystko.

Powodzenia Andrzej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”